Wandelen rond het Meer van Bütgenbach

Het meer van Bütgenbach, in de Oostkantons en aan de rand van de Hoge Venen, is vooral bekend bij strandgangers en watersporters, maar het is ook een fantastische plek om te wandelen en te fietsen. Wij stippelden er een fijne wandeling van 12 km uit.

We vertrekken op een rustig punt, aan een uitloper van het meer, waar we op een kleine, gratis parking ruim de plaats vinden, terwijl – zoals we onderweg zien – heel wat andere parkings langs de route overvol staan en het op vele plekken een pak drukker is.

We zien houten bordjes die ‘Rund um den See’ aanduiden, een route van 10 km. Maar je kan ook zelf een traject uitstippelen met het knooppuntennetwerk Ostbelgien, zoals wij deden. Je kan de route online plannen via de wandelrouteplanner. Mijn vriend doet dat op zijn app en volgt de route ook live op zijn gsm tijdens het wandelen, ik schrijf gewoon old school de nummertjes op een briefje en volg de bordjes, wat even goed werkt.

Hoewel we vooral tijdens het eerste deel van ons traject een stuk van het stuwmeer afwijken, zien we tijdens een groot deel van de wandeling het blauwe water tussen de naaldbomen schitteren. We lopen grotendeels over semiverharde paden. Het pad klimt af en toe naar boven, maar beloont ons dan ook met een weids uitzicht. We komen langs weilanden waarboven roofvogels wieken, laten ons door knuppelpaden door moerassige gebieden leiden en doen zowel naaldbossen vol ranke sparren als loofbosjes met talloze paddenstoelen aan.

Vooral in het gebied rond de stuwdam is het redelijk druk. Hier zijn ook stukken strand die op warme dagen – en het is een behoorlijk warme dag wanneer we hier passeren – als zonnestrand voor de lokale bevolking en toeristen fungeren. Bovendien is er net een groep militairen gedropt die hier blijkbaar op een of andere oefening zijn. We zien ook zwemmers en mensen met kleine bootjes die van de uitgestrekte waterplas genieten. Hier vind je ook horeca en talloze rustbanken.

Wanneer we de stuwdam oversteken, komen we in een park met veel banken. Hier gaat het traject ook een stuk over een fietspad, maar wat verderop komen we opnieuw op bospaden terecht en lopen we in de schaduw van de boomkruinen weer naar ons startpunt.

Praktisch

We vertrokken vanop een kleine parking aan de straat Muhrenberg in Büllingen, een deelgemeente van Bütgenbach.

De route die wij volgden was: 6 – 9 – 56 – 69 – 59 – 58 – 60 – 57 – 42 – 45 – 49 -50 – 55 – 6. Deze route is in totaal 12 km lang. Een beetje langer dan ‘Rund um den See’, dat met haar 10 km voortdurend de oevers van het meer aanhoudt, terwijl wij aan knooppunt 56 omhoog klommen. Een ommetje dat ik echter absoluut kan aanbevelen en dat je wandeling des te afwisselender maakt.

Dit is de route die we uitstippelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: