Het bosarboretum van Tervuren: op wereldreis in Brussel  

Heb je altijd al eens door een Californisch woud willen dwalen, omgeven door mammoetbomen? Of door de uitgestrekte naaldwouden van Canada? Dat kan, en je hoeft er geen vliegtuig voor te nemen.

Een arboretum saai? Think again! Je vindt er bijzondere en grote bomen die je nergens anders ziet. Het arboretum van Tervuren, dat in het Zoniënwoud ligt, is bovendien een bosarboretum. In totaal niet minder dan 120 ha groot en ingedeeld in geografische streken, die je meevoeren naar alle uithoeken van de wereld.

Er zijn verschillende vertrekpunten. Wij vertrokken op een parking aan de Jezus Eiklaan 127. Hier wandelden we rechtstreeks ‘De Nieuwe Wereld’ in. Er lopen verschillende bewegwijzerde paden door het park, maar wij kozen ervoor om kriskras over de onverharde paden te zwerven, al kwamen we daarbij telkens weer op de centraal gelegen, verharde Koninklijke Wandeling uit.

(Kust)mammoetbomen.

Zo struinden we door Noord-Amerika, van Alaska tot Californië, van Quebec tot de Mississippidelta. We zagen muren van Thuja (reuzenlevensboom) voor ons opdoemen, een boom die we hier vooral kennen als haag, maar die in thuisland Canada tot wel 60 meter hoog kan worden. We liepen tussen ranke, Amerikaanse sparrensoorten, voelden aan de verrassend zachte stam van monumentale mammoetbomen en liepen door bossen van kustmammoetbomen die tot meer dan 45 meter boven ons uittorenden. Sommige Amerikaanse sparren, waaronder de reuzenzilverspar, schieten hier meer dan 50 meter de hoogte in. Tip: ga eens onder zo’n boom staan en kijk dan langs de stam recht omhoog. Raar he!

We doen ook even Zuid-Amerika aan, waar we ons vergapen aan de slangendennen. Je kent de boom, die vaak apenboom wordt genoemd, vast wel uit voortuinen van oudere huizen. Voor mij gold dit altijd als de enige boom die ik lelijk vond, tot ik leerde dat hij in het Andesgebergte in Chili en Argentinië tot wel 50 meter de hoogte in reikt. Hier, op een steenworp van het centrum van Brussel, krijg je een redelijke indruk van hoe zo’n volwassen slangenden eruit ziet. Hoewel, volwassen? De oudste aanplanten dateren uit 1902. Als je weet dat er in de Verenigde Staten mammoetbomen van drieduizend jaar voorkomen, dan begrijp je dat veel bomen in Tervuren eigenlijk nog in hun prille kinderjaren zitten.

Een slangenden die je niet meteen in je voortuin kan zetten.

Hoewel de naaldbomen hier de ongekroonde koningen zijn, verleiden ook talloze loofbomen zoals beuken, diverse eikensoorten, esdoorns en wilde kastanjes ons in al hun pracht. Met meer dan 450 verschillende boomsoorten is er hier voor elk wat wils.

Er zijn ook wandelingen doorheen Europa en Azië (de Oude Wereld), maar die laten we omwille van het slechte weer (en ons eindeloze getreuzel onder de Amerikaanse reuzen) voor een andere keer. Maar terugkomen doen we zeker en vast! Bovendien fungeert het arboretum als een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud, dus je bezoek is makkelijk te combineren met een fikse wandeling.

Hoewel men bosarboreta vooral aanlegde om na te gaan welke exotische boomsoorten het bij ons goed doen als bosbouwboom, heeft men bij aanleg van het Geografisch Arboretum van Tervuren rekening gehouden met het principe ‘het oog wil ook wat’. Het resultaat mag er zijn!

Meer weten? Surf dan zeker eens naar https://arboretum-tervuren.be/

Meer bomen leren herkennen? Ik gebruik zelf de ANWB Bomengids, waarin je bomen uit de hele wereld vindt. Het boek heeft een handig formaat om mee te nemen.

Alle foto’s bij deze blog zijn gemaakt door Jo Cuenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: