Kinderboeken die net iets anders zijn

Ik beken: ik heb best wel wat kinderboeken in mijn kast staan. Omdat ik zelf veel voor kinderen schrijf, vooral in opdracht van natuurorganisaties en toeristische diensten, maar ook omdat sommige kinderboeken gewoon zo leerrijk, fantasievol en origineel zijn dat ze heerlijk zijn om te lezen – ook voor volwassenen. Dit zijn enkele van mijn persoonlijke favorieten.

Verhalen voor gevoelige oortjes  

Enkele jaren geleden kwam ik toevallig in contact met Wendy Janssens uit Aarschot, die met ‘Gevoelige oortjes’ een reeks uitzonderlijke kinderboeken schreef. Ik deed haar eerste twee boeken (het derde was toen nog niet uit) cadeau aan mijn schoonzus, die er enthousiast mee aan de slag ging met haar twee zonen.

Haar voorleesboeken – voorzien van sfeervolle tekeningen – belichten moeilijke thema’s zoals hooggevoeligheid, rouw, pesten, perfectionisme en faalangst. Wendy doet dit met luchtige, herkenbare en fantasierijke verhaaltjes. Bij elk verhaal horen bovendien een aantal ‘verwerkingsvragen’, waarmee de kinderen hun eigen gevoelens en ervaringen kunnen verkennen en zelf tot conclusies komen.

Het zijn thema’s waarmee elk kind vroeg of laat te maken krijgen. Deze boeken zijn ideaal voor ouders, maar ook voor leerkrachten en hulpverleners. Het zijn echt voorleesboeken. Zo kom je heel veel te weten over het gevoelsleven van je kind en hoe hij of zij bepaalde dingen ervaart.

Heel leuk zijn ook de liedjes bij elk boek en de krachtkaartjes die bij boek 1 horen en de kinderen helpen om positieve gedachten, gewoontes of gedragingen aan te leren. En dat op een heel luchtige, toegankelijke manier.


Good night stories for rebel girls

Meisjes kunnen alles doen en worden wat ze maar willen. Dat is de boodschap van Good night stories for rebel girls, oftewel Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes.

Er verschenen tot nog toe twee boeken in deze reeks, die elk honderd verhalen bevatten van vrouwen die hun dromen volgden, van Japanse keizerinnen, Indiase zwaardvechtsters en Egyptische farao’s tot hedendaagse artiesten en sporters.

We maken kennis met vrouwelijke astronauten, staatshoofden, wetenschappers, piraten, kunstenaars, schrijvers, motorcrossers, piloten, activisten, zakenvrouwen en spionnen. Van Cleopatra en Catharina de Grote over Frida Kahlo en Jane Goodall tot Venus en Serena Williams. Rolmodellen voor meisjes én jongens.

Elk verhaal is voorzien van een origineel portret. De tekeningen zijn van de hand van vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld – en zijn heel uiteenlopend qua stijl. Heerlijk om door te bladeren!   

Achteraan in het boek is plaats voorzien om je eigen verhaal te schrijven en een portret van jezelf te tekenen.

Een boek om cadeau te doen aan elk meisje dat je kent.

De boeken zijn in verschillende talen beschikbaar. Zelf heb ik het eerste boek in de Engelstalige versie omdat ik niet op de vertaling wilde wachten, maar ze zijn ondertussen beide in het Nederlands te verkrijgen.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes 1
Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes 2

Ooit aan de Maas

Met ‘Ooit aan de Maas – een reis door de tijd’ schreef Marco Mariotti een prachtig boek dat de geschiedenis van Maasmechelen – en bij uitbreiding die van Limburg en België – op een originele manier belicht. En dat op zo’n duidelijke, verstaanbare manier dat het boek perfect geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of tien.  Maar ook voor volwassenen biedt Ooit aan de Maas voldoende diepgang.

Het mag duidelijk zijn dat Marco geschiedenis niet als droge kost ziet. Zijn schrijfstijl is allesbehalve saai en hij gaat echt op zoek naar de verhalen achter de feiten. Hij schrijft beeldend over het ontstaan van steenkool tijdens het Carboon en de Mosasaurus die 65 miljoen jaar geleden de ondiepe krijtzeeën van Limburg domineerde, over de jager-verzamelaars die aan de oevers van de Maas op bizons, oerossen en mammoeten joegen en over de Galliërs en Romeinen die hier hun strijd uitvochten.

We lezen over de Frankische dorpen en hoe die werden aangevallen door Vikingen, met de slag om Aschloa, een Vikingenkamp dat ergens in het Maasland lag, maar waarvan de exacte locatie in mysteriën is gehuld. Marco’s verhalen lezen bijna als avonturenromans, met ridders, plunderende bendes, oorlogen en de Bokkenrijders. We lezen het verhaal over de zes kastelen die Maasmechelen rijk is, en maken kennis met de zeven dochters van de voormalige kasteelheer van Leut. Minder luxueus woonde Mie Merken, een dame die tot op gezegende leeftijd standhield in haar lemen hutje op de Eisdense heide.

Recentere verhalen gaan over de Duitse piloten die crashten in Vucht met aan boord Hilters top secret plannen om België en Frankrijk aan te vallen. En uiteraard neemt het boek ons ook mee naar de steenkoolmijn van Eisden.

Kortom: een ongelooflijk leerrijk én spannend boek met prachtige tekeningen. Zeer interessant voor wie van Maasmechelen is, maar ook absoluut boeiend voor mensen die elders wonen. De paginagrote tekeningen van Martine Van Audenhove zijn niet enkel een lust voor het oog, ze brengen de geschiedenis echt visueel tot leven.

Je kan het boek bestellen via de website van Ooit aan de Maas.


De stadsboerin

In dit vrolijke kinderboek ontpopt Lady Angelina (Trijn Janssens) zich tot stadsboerin. Samen met haar big Knorretje runt ze een moestuintje midden in de stad. En dat doet ze al spelend, zingend en knutselend.

Ze spoort kinderen aan om soep, kikkererwtenmousse, groenteburgers en ander lekkers te maken, groentjes te kweken, insectenhotels en pindaslingers te maken, en nog veel meer.

Dankzij De Stadsboerin krijgen kinderen zelf goesting om groentjes te kweken én eten. Perfect voor elke (groot)ouder die de liefde voor de natuur, gezond eten en tuinieren wil doorgeven.

Bij het boek hoort ook een cd met liedjes die Trijn schreef, met gastmuzikanten zoals Kapitein Winokio en Slongs Dievanongs. Irene Vervliet van Benidorm Bastards vervult met verve de gastrol van buurvrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: