Ooievaars, sierlijke geluksbrengers

Je kent vast het beeld van de ooievaar die kindjes brengt. Volgens volksverhalen zouden ze ook geluk brengen en huizen beschermen tegen brand.

Ooievaars wonen vaak dicht bij mensen. Ze bouwen hun nesten niet enkel in hoge bomen, maar ook op dankranden, schoorstenen en elektriciteitsmasten. Met zijn 1m10 hoogte en 215 cm spanwijdte is het een indrukwekkende verschijning. De vogel is hoofdzakelijk wit met deels zwarte veren en een opvallende rode snavel en poten.

Hij houdt van open terreinen zoals graslanden, moeras en (vochtige) akkers. Ooievaars eten vooral slakken, regenwormen en grote insecten, maar zijn ook dol op kikkers, padden, muizen, (jonge) vogeltjes, hagedissen en zelfs slangen!

Zo klinkt een ooievaar!  

Dit wist je nog niet over ooievaars

  • Ooievaars worden gezien als geluksbrenger. Volgens oude volksverhalen beschermt de vogel huizen tegen brand. Waarschijnlijk ontstond dat idee omdat ooievaarsouders hun kinderen water brengen. Daarbij morsen ze nogal eens water op het dak.
  • In Afrika eten ooievaars vooral sprinkhanen. Een grote zwerm kan tot wel 100.000 ooievaars aantrekken.
  • Het mannetje keert elk jaar terug naar hetzelfde nest en voeren de nodige renovatie- en uitbreidingswerken uit. Vervolgens wacht hij tot het vrouwtje ook terugkeert. Komt ze niet terug, dan zoekt hij een ander vrouwtje.
  • Ooievaarsnesten kunnen een diameter tot 1,5 meter en een hoogte tot 2,5 meter bereiken. Grote nesten wegen al snel 500 kilogram.
  • De vogels staan vaak op één poot, zeker als het koud is. Dat doen ze omdat ze snel koude voeten hebben.
  • Een ooievaar kan tot 8 uur per dag vliegen en daarbij zo’n 500 km afleggen.
  • Ooievaars zijn sociale dieren. Koppeltjes begroeten elkaar op het nest door hard met hun snavels te klepperen.
  • De gewone ooievaar heeft een neefje: de zwarte ooievaar. Die is bijna volledig zwart en zijn snavel en poten zijn nog roder dan die van zijn neef.

Waar kan je ooievaars spotten?

Aangezien met merendeel van onze ooievaars in de winter naar Afrika vliegt, spot je ze vooral van maart tot september. In mei en juni kan je broedende paartjes op het nest zien zitten. De dieren komen zowat overal in België en Nederland voor. Vooral in Nederland zie ik ze weleens op weilanden langs de autostrade zitten.

Omdat de ooievaar ooit bijna was uitgestorven in West-Europa, werden er heel wat kweekprogramma’s opgestart. In Planckendael bij Mechelen broedt al sinds de jaren 1990 een ooievaarskolonie die zich gestaag uitbreidt. Toen ik nog op een appartement in Mechelen woonde, zag ik ze weleens aan mijn raam langs vliegen om wat verderop aan andere appartementsblokken van het brood te eten dat mensen voor hen strooiden.

Een andere Vlaamse hotspot voor deze dieren is het Zwin. In Nederland kan je onder meer terecht in het ooievaarsdorp Het Liesvelt.

Haal een ooievaar op je dak

Als je weleens ooievaars in de buurt ziet en er voldoende voedsel aanwezig is, kan je eventueel zelf een nest plaatsen in de hoop dat er een koppeltje komt broeden. Plaats het in de winter en hou rekening met overlast (klepperende vogels, uitwerpselen). In sommige gemeenten heb je meldingsplicht of moet je zelfs een bouwvergunning aanvragen. Verder is het belangrijk dat je buren het zien zitten, want anders komt er enkel maar ruzie van. Lees hier hoe je zo’n nest maakt en wat je allemaal moet doen om in orde te zijn. Succes!

Bronnen: Natuurpunt.be, ‘Buiten gebeurt het’ van Arjan Postma (Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam), ‘De dieren- en plantengids voor onderweg’ van W. Eisenreich, A. Handel en U.E. Zimmer (Kosmos Uitgevers)

BoekenBoeken

Een gedachte over “Ooievaars, sierlijke geluksbrengers

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: