Hazen: de Mike Tysons van de polder

Er zijn maar weinig dieren die zo onderschat worden als de haas. Al vele eeuwen wordt hij gezien als een bang dier, dat bij het minste gevaar wegvlucht. Vandaar ook de uitdrukking ‘het hazenpad kiezen’. Het tegendeel is waar. Hazen zijn stoere binken.

Het neefje van het konijn zit altijd buiten, weer of geen weer. Je vindt hem vooral op polders en akkers. In tegenstelling tot het konijn, graaft de haas geen holen. Hij zit gewoon in een ondiep kuiltje achter een graspol in het open veld. Dat noemen we een leger. Daar worden ook de jongen geboren, zonder enige beschutting tegen de koude of roofdieren.

Bovendien zijn het echte vechtersbazen. Wanneer mannetjes vechten om een vrouwtje, houden ze een echte bokswedstrijd, waarbij ze rake klappen uitdelen met hun voorpoten. Ook de vrouwtjes slaan weleens een mannetje om de oren.

Waarom de haas dan zo’n laffe reputatie heeft? Wel, als er echt gevaar dreigt van roofdieren, zijn ze natuurlijk niet zo dom om te blijven staan en kiezen ze … wel ja, het hazenpad. En dat doen ze op spectaculaire wijze. Hazen kunnen tot wel 70 km per uur rennen. Wanneer ze op de vlucht slaan, maken ze bovendien sprongen in een hoek van 90 graden. Zo schudden ze hun achtervolgers af. Men noemt hazen soms ook de jachtluipaarden van de polder.

Miep miep!

Haas staat op achterpoten in een veld

Hazige weetjes

  • De ogen van een haas staan aan de zijkant van zijn kop. Elk oog heeft een blikveld van 180 graden. Zo merkt hij elke beweging in zijn omgeving op.
  • Hazen eten vooral grassen, kruiden en knoppen, maar zetten ook weleens kleine dieren op het menu. In de winter schakelen ze over op boomschors, bosbessen en heide.
  • Hazen zijn uitstekende zwemmers.
  • De oren van hazen zijn groter dan die van konijnen. En hoe ouder een haas wordt, hoe groter zijn oren!
  • Aan de stand van zijn oren kan je zien hoe hij zich voelt. Liggen ze plat tegen zijn hoofd, dan is hij bang. Opstaande oren duiden op onrust en wanneer hij ontspannen is, staan zijn oren wat verder uit elkaar.
  • Zie je een haas met zijn achterpoten stampen? Dat doet hij bij onraad.
  • Het mannetje noemen we een rammelaar, het vrouwtje een moer of moerhaas.

haas

Hazen spotten: Hazen spot je in het veld, de duinen, polders en bossen. Voor je er erg in hebt, schieten ze er vandoor. Overdag slapen ze meestal in hun leger, tegen zonsondergang gaan ze op zoek naar eten. Maar soms heb je geluk en zie je ze gewoon overdag in het veld zitten. In Nederland vind je hazen vooral in de polders. In België komen ze ook zowat overal voor, behalve rond Brussel en Antwerpen.

Zie je een jong haasje alleen in het veld liggen? Laat hem dan vooral liggen: moeder de haas komt ’s avonds terug om hem te voederen.

Bronnen: ‘Buiten gebeurt het’ van Arjan Postma (Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam), ‘De dieren- en plantengids voor onderweg’ van W. Eisenreich, A. Handel en U.E. Zimmer (Kosmos Uitgevers), Natuurpunt.be, Roots magazine

BoekenBoeken

Een gedachte over “Hazen: de Mike Tysons van de polder

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: