Wild things: 5 x inspiratie om ‘wilder’ te leven

Wil je ook intenser leven? Met volle goesting en passie in het leven staan, terwijl de creativiteit en inspiratie door je aderen stromen? Meer genieten van de natuur, op het ritme van de seizoenen? Je elke dag verwonderen over kleine dingen? Dit zijn 5 eenvoudige en toffe manieren om je ‘wilde ik’ meer ruimte te geven.

Vergeet wandelen, ga wanderen

Slechts één letter, maar tegelijkertijd een wereld van verschil. Wanneer jij gaat wandelen, stippel je waarschijnlijk op voorhand een route uit of volg je een bewegwijzerde wandeling. De kans is groot dat je met de fiets, auto of het openbaar vervoer naar een natuurgebied rijdt om daar op een ingericht startpunt te vertrekken. Je weet perfect waar je naartoe gaat en hoelang je wandeling zal duren. Niets mis mee, natuurlijk.

Maar wanderen, da’s heel andere koek. Wanderen betekent zoveel als rondlopen zonder vastomlijnd doel. Je volgt geen routes, hebt geen idee waar je heen gaat en laat je gewoon lekker leiden door je gevoel. Wanderen kan overal – zelfs midden in een stad – en vaak vertrek je gewoon aan je eigen voordeur.

Je trekt je favoriete stappers aan, trekt de deur achter je dicht en loopt op goed geluk een kant op. Je hebt geen route uitgewerkt en geen specifiek doel voor ogen. Het gaat ook niet om de sport of de beweging, het wanderen is echt een doel op zich. Een ontdekkingstocht. Je hebt dan ook geen haast, maar gebruikt al je zintuigen om te ervaren en beleven. Regelmatig blijf je stilstaan om naar dieren en bomen te kijken, om diep in- en uit te ademen, je één te voelen met de natuur.

Probeer het eens en je zal merken hoe je steeds sneller in ‘wandermodus’ komt. Je kan onderweg ook dingen verzamelen, foto’s maken, met een verrekijker naar vogels turen of insecten bestuderen met een loepje.

Meer weten over wanderen en wat het voor mij persoonlijk betekent? Lees dan eens deze blog die ik schreef voor een van mijn andere sites.

Maak prachtige creaties uit hout

In het Lepelhuis, dat deze herfst de deuren opende in Brugge, kan je robuuste houten creaties kopen, maar vooral ook workshops volgen waarin je zelf creatief aan de slag gaat om lepels, mokken en andere gebruiksvoorwerpen uit hout te snijden. Er zijn indoor workshops, maar ook outdoor sessies in het Lepelbos. En dat voor zowel kinderen als volwassenen. Duurzaam, mooi en creatief. Je zou er voor minder wild van worden!

Ga élke dag naar buiten

Ja, ook als het regent, sneeuwt, stormt, vriest of te warm is. Gewoon elke dag even een ommetje maken, genieten van de wind in je haren en de zon of regen op je huid. Zodat je elke dag voelt dat je leeft, dat je onderdeel uitmaakt van de natuur.

Zelfs als je elke dag dezelfde route doet, zal die route nooit helemaal hetzelfde zijn. Het weer en het veranderen van de seizoenen maken dat het altijd net anders is. De natuur is altijd in beweging. En jij?

Struin tussen wilde paarden en runderen

In veel natuurgebieden moet je op de paden blijven. Er zijn echter ook ‘struingebieden’ waar je heerlijk mag ronddwalen. In veel van deze gebieden vind je halfwilde paarden en runderen die net als jij vrij rond dolen.  

Struinnatuur is in Nederland al langer een begrip, maar ook in België beginnen de struingebieden meer en meer op te komen. Hier ontdek je waar jij in België de paden links mag laten liggen. Ook in speelbossen, te herkennen aan onderstaand bordje, mag je heerlijk ronddwalen. 

In Nederland staan struingebieden veelal aangegeven met een bordje met de tekst ‘Vrij wandelen’. Mooie struingebieden in Nederland zijn onder andere de Amsterdamse Waterleidingduinen, de Loonse en Drunense Duinen, de Schoorlse Duinen, Hosterwold, Kootwijkerzand, Maasuiterwaarden, Tiengemeten, Braakman, Gelderse Poort, en de Waddeneilanden Terschelling, Schiermonnikoog en Vlieland.

Langs grote rivieren en aan de kust kan je natuurlijk vaak ook eindeloos ronddwalen zonder paden. Langs de Waal in Nederland vind je meer dan 200 km aan struinnatuur, maar ook de Ijssel en Maas hebben bijvoorbeeld heel wat te bieden voor zwervende wandelaars.

Een paar persoonlijke tips

  • Lees hier hoe ik heerlijk struinde langs de Ijsel, in natuurgebied de Duursche Waarden. Hier vind je Schotse Hooglanders en kleine, wilde pony’s.
  • Struinen tussen reeën, damherten en vossen? Dat deed ik in de Amsterdamse Waterleidingsduinen. Aanradertje!
  • Meer weten over welke soorten grote grazers er zijn en waar je ze onder meer kan tegenkomen? Ook daar schreef ik een blog over, al moet ik er eerlijk bij zeggen dat die lang niet volledig is en dat er sindsdien op talloze plekken grote grazers zijn bijgekomen.
  • Langs het Belgische stuk van de Maas vind je op heel wat plekken struinnatuur, zoals de natuurgebieden Maesbempder Greend en Mazenhoven. Op veel plekken staan de Galloways en Konikpaarden hier regelmatig met de poten in het water.

Eet van en in de natuur

Wanneer ik wat verder ga wandelen, neem ik graag iets te eten mee. Mijn favorieten zijn een thermos koffie en havermoutpannenkoeken. Onderweg vlij ik me neer in het gras – of desnoods op een bankje – om even heerlijk te picknicken. Om de een of andere reden smaakt die proviand zoveel beter in de natuur dan thuis, aan de eettafel.

Maar de natuur is niet enkel een fijne plek om te eten, je vindt er ook heel wat eten. Lees meer over wildplukken in mijn blog Het eetbare bos.

Laat je inspireren. Het boek ‘Ongetemd leven’ geeft je tonnen inspiratie en goesting om lekker je ding te doen en de vrije mens in jezelf alle ruimte te geven. Jiiihaaaa! 😉

BoekenBoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: