Wandelen langs de kabbelende Hoëgne

De Ardennen kent nog heel wat verborgen plekjes voor ons, en dat terwijl het zo’n prachtstreek is om te wandelen. Dus zetten we onze wekker op een belachelijk vroeg uur en trekken we naar Jalhay, niet ver van Verviers, voor de populaire promenade de Hoëgne.

Wanneer we rond 8 uur arriveren, staan er slechts een vijftal auto’s op de ruime parking. We lopen onder een poortje door en staan meteen aan de rivier de Hoëgne, die zich door het lommerrijke bos slingert.

In de rivier liggen grote stenen, die gewoon uitnodigen tot klauteren. Ideaal voor kinderen! En voor mij, want ik kan het niet laten om even naar de overkant en terug te klimmen.

Het wandelpad loopt parallel met de rivier. Verschillende keren brengt een bruggetje ons naar de overkant, waarop we een tijdje op de andere oever wandelen. In het gemengde bos aan de oevers van de rivier vallen vooral de hoge sparren met hun grillige wortels op.

De route is duidelijk bewegwijzerd. Wanneer we op een grote picknickplaats aankomen waar de route twee kanten opgaat, kiezen we maar gewoon op intuïtie, want het slecht vertaalde foldertje van de toeristische dienst dat we thuis afprintten brengt niet bepaald opheldering. Naar mijn mening zou het duidelijker zijn als ze er gewoon twee verschillende routes van hadden gemaakt, met hun eigen kleuren of symbooltjes.

Idyllische waterval

De Hoëgne vergezelt ons op een groot stuk van de wandeling. De bescheiden waterval Leopold II lijkt wel uit een schilderij weggelopen.

Bruggetjes, trappen en leuningen maken de wandeling makkelijk toegankelijk. Hier en daar moet er wel wat geklommen en afgedaald worden, maar het wandelpad is heel goed begaanbaar. Onderweg zijn er verschillende picknickplekken met banken, tafels en zelfs schuilhutten. Dat het hier heel toeristisch is, mag duidelijk zijn.

Op de terugweg wordt het vooral het laatste stuk wel erg druk. Wanneer we rond 11u30 weer aan onze auto komen, geraken we nauwelijks van de parking af, zo druk is het inmiddels. Ook de straat naar de parking toe staat helemaal vol geparkeerd.

Al bij al een mooie, afwisselende en kindvriendelijke wandeling maar ik raad aan om op een moment te gaan waarop het niet te druk is.

Praktisch

Wat? Promenade de Hoëgne (wandeling 55)
Hoeveel km? 10 km, verschillende variaties mogelijk  
Waar? Vertrek aan de parkeerplaats bij Pont de Belleheid, Roquez 49, 4845 JALHAY.

Info? Op de website van de toeristische dienst van Jalhay

BoekenBoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: