Een bos om op te eten

Hebben we binnenkort allemaal een voedselbos in onze achtertuin?

Vergeet de traditionele, strakke moestuin met de keurige rijen groenten. Voedselbossen of eetbare bostuinen zijn dé moestuinen van de toekomst. Beter voor de natuur, bestand tegen de klimaatverandering en onderhoudsvriendelijk. Schuif jij ook aan voor dit rijkelijke bosbuffet?

Een voedselbos is een geheel van planten, struiken en bomen met vooral eetbare soorten. De biodiversiteit is er groot, net zoals de voedselproductie. Zo’n voedselbos is veel veerkrachtiger dan een traditionele moestuin en beter bestand tegen overvloedige regenval, droogte, koude en hitte. Het is dus een klimaatbestendige tuin.

Een voedselbos biedt fijne en spannende hoekjes voor kinderen (en volwassenen) en brengt heel wat leven in de brouwerij. Een bostuin is geen natuurlijk bos en je kan gerust kiezen voor gecultiveerde en uitheemse soorten. De belangrijkste doelstelling is namelijk voedselproductie, voor jezelf en voor de diertjes die je voedselbos zal aantrekken. Je tuin wordt er hoe dan ook een stuk biodiverser en interessanter op.

Je zal ook minder onderhoudswerk hebben en minder of helemaal geen afval. Natuurlijk zal je het geheel wel een beetje moeten onderhouden zodat je bostuin vlot toegankelijk blijft om te oogsten of er gewoon van te genieten. En hier en daar snoei of kap je best wat om te zorgen dat al je planten voldoende licht en ruimte hebben. Naarmate je bos ouder wordt, heb je steeds minder onderhoudswerk.

Meststoffen en pesticiden hebben geen plaats in een voedselbos en zijn ook compleet overbodig. Het is belangrijk dat je geen strooisel verwijdert, zodat je bodem vanzelf verrijkt geraakt.

Bos in laagjes

Net zoals een traditioneel bos, is een voedselbos opgebouwd uit lagen. Veel hangt natuurlijk af van de beschikbare plaats.

In een ideaal scenario bestaat de toplaag van jouw voedselbos uit hoge bomen. Dit is echter enkel aan te raden voor grotere tuinen, omdat deze bomen veel plaats nodig hebben én omdat ze in kleinere tuinen te veel zonlicht en voedsel wegnemen. Kies voor een aantal eetbare soorten, en eventueel ook voor soorten die bijdragen aan de biodiversiteit van je bosje.

Voorbeelden:

 • Walnoot
 • Kastanje
 • Appel
 • Peer
 • Kers
 • Pruim
 • Perzik
 • Vogelkers
 • Linde

In een kleinere tuin sla je de grote bomen over en kies je voor kleinere bomen en grote struiken als toplaag. In een grotere tuin is dit gewoon je ‘volgende laag’. Kleinere bomen kunnen specifieke variëteiten van fruitbomen zijn die kleiner blijven. Vraag dit goed na bij de kweker.

Denk verder aan:  

 • Amandel
 • Abrikoos
 • Vijg
 • Mispel
 • Moerbei
 • Hazelnoot
 • Gele kornoelje
 • Kweepeer
 • Braambes
 • Bosbes
 • Aalbes
 • Stekelbes

Daaronder plant je kleinere struiken, planten, groenten, knolgewassen, eetbare bloemen en kruiden. Denk o.a. aan:

 • Erwten
 • Pompoenen
 • Courgette
 • Bloemkool
 • Broccoli  
 • Tomaten
 • Bonen
 • Uien
 • Aardappelen
 • Radijs
 • Asperge
 • Prei
 • Spinazie
 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Bieslook
 • Look-zonder-look
 • Munt
 • Postelein
 • Citroenmelisse
 • Brandnetel
 • Basilicum
 • Peterselie
 • Tijm
 • Madeliefjes
 • Paardenbloemen
 • Zonnebloemen

Ook klimplanten zoals druif en kiwi verdienen zeker een plekje in een voedselbos.  

Aan de slag

Een handige handleiding is ‘Voedselbos’ van Madelon Oostwoud dat heel wat praktische tips en inspiratie biedt. En dat op een overzichtelijke, eenvoudige manier en in een heldere schrijfstijl. Met een handige plantenlijst!

(c) Leen Raats

Meer weten over eetbare planten? Lees dan zeker mijn blogs over wildplukken en eetbare bloemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: