De tofste Limburgse natuurplekjes voor wildebrassen en speelvogels

De natuur is altijd spannend, maar op sommige plekken wordt er extra aandacht besteed aan kinderen. Dit zijn onze insider tips voor natuurlijk speelplezier in Belgisch Limburg. Van schatzoektochten tot ravotbossen en speelboomgaarden.

Sleep een B’Oscar in de wacht

De B’Oscars zijn avontuurlijke doetochten door het Nationaal Park Hoge Kempen. Gewapend met een boekje en een app moeten kinderen al hun natuurtalenten bovenhalen om een B’Oscar in de wacht te slepen.

De zeer bekende acteurs Ree Witherspoon en Arnold Schwarzenever dagen de kinderen onderweg via filmpjes en geluidsfragmenten uit om in de huid van een personage te kruipen. Vertrekken doe je aan de toegangspoorten, waar je ook de boekjes kan kopen en nadien je B’Oscars claimen.

De zes routes zijn uniek wat verhalen en opdrachten betreft, je kan ze dus combineren. Per route zijn er zowel creatieve, speelse als sportieve uitdagingen.

Ga de uitdaging aan!  

Ravotten in het Joekelbos

Maar liefst 12 ha speelbos wachten je op in de Duinengordel. Duinen, water, bos: je vindt hier alles wat je wilde hartje verlangt. Om nog maar te zwijgen van de speelelementen zoals een klimparcours en bijzondere plekjes om even op adem te komen of te picknicken. Ontdek er alles over op de website van Duinengordel. Het Joekelbos ligt aan de Speeltuinstraat in Opglabbeek (Oudsbergen).

Fun in Haspengouw  

Ook in Zuid-Limburg valt heel wat te beleven voor jonge natuurenthousiastelingen. In de Fruitvallei in Sint-Truiden kom je tijdens een korte wandeling alles te weten over fruit en het leven in en rond de boomgaard. Een 20 meter lange glijbaan over de Molenbeek voert op passende wijze naar een ingerichte speel- en picknickweide. Vertrek aan de achterkant van het station, aan de Volmolenweg en laat je verrassen.

In het Hemelspark in Kortessem (Opeindestraat) kan je heerlijk klimmen, bouwen en kliederen met water op de speelheuvel, sport- en speelweide, de speelvijver met eiland en in het speelbos.

Ook in de belevingsboomgaarden in Grootloon, Sint-Truiden en Voeren kunnen kinderen zich volop uitleven tussen de fruitbomen. In de hoogstamboomgaard van Grootloon kan je – na reservatie – zelfs barbecueën.

Nog meer beleven doe je met het boekje ‘Op stap met Bas Das’, dat ik zelf mee uitwerkte voor Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Fans van het Woudapen natuurdoeboek zullen de tekenstijl herkennen, want het boekje werd geïllustreerd door Tinne Van den Bossche, die later de illustraties voor Woudapen verzorgde. Meer zelfs: het is dankzij dit project dat we elkaar leerden kennen.

Je kan het boekje hier kopen of de pdf gratis downloaden.

Eropuit in Bosland

Bosland noemt zichzelf het grootste kindvriendelijke bos van Vlaanderen en dat is absoluut niet gelogen. Ingerichte speelbossen, schatzoektochten, uitdagende kinderroutes: de pret kan hier niet op! Ontdek hier waar en hoe je met je kleine bosontdekkers op stap kan in Hechtel-Eksel, Overpelt, Peer en Lommel.

Routes voor kleuters

Speciaal voor kleuters maakte ik drie routes in de Limburgse natuur. Het zijn korte wandelingen. Onderweg kom je borden tegen waarop personages de kinderen iets bijleren over wat er onderweg te zien is, maar die vooral aanzetten tot dansen, zingen, knutselen, spelen en beleven met alle zintuigen.

In De Goort neemt Tijn de grote weerschijnvlinder je mee op sleeptouw. Vertrek aan de parking aan de Doorslagstraat in Kinrooi en volg de groene route.

In het Vijverbroek in Kessenich neemt Rijntje de vos de kinderen mee op avontuur. Het vertrek is voorzien aan het voormalig douanekantoor (nu een horecazaak), Venlosesteenweg 395-403, Kessenich (Kinrooi).

Of ontdek alles over de vele merkwaardige bomen in het kasteelpark van Leut met de zeven dochters van kasteelheer Vilain XIIII. Starten doe je aan het kasteel, Dreef 148, Leut (Maasmechelen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: