Dieren met vreemde hobby’s

Deltavliegen, modderbaden, turnen als Nina Derwael: dieren doen de gekste dingen. Hier enkele dieren met bijzondere hobby’s.

Modder baden

Waarom zegt iedereen toch altijd dat varkens vuile dieren zijn? Ze nemen elke dag een bad… In de modder. Ook everzwijnen doen dit. De modder helpt hen om parasieten uit hun vacht te verwijderen en is ook een soort natuurlijke zonnebrandcrème.

Toneelspelen

Vossen lusten wel een jong vogeltje. Daarom hebben sommige vogels zich gespecialiseerd in amateurtheater. Wanneer een vos hun nest bedreigt, lokken ze hem bij hun jongen vandaan door te doen alsof ze gewond zijn. De vos denkt een makkelijke hap te hebben gevonden, en volgt de vogel, die telkens een eindje verderop vliegt. Slim!

Headbangen

Vogelvrouwtjes zijn niet zo snel onder de indruk. De mannetjes van veel vogelsoorten moeten zich uitsloven met de meest bizarre dansjes om hun interesse op te wekken. Biologen noemen dit de balts. De futendans is een heel leuke.

Futen zijn watervogels met een kuif en kleurrijke bakkebaarden. Wanneer een koppeltje elkaar gevonden heeft, zwemmen ze met gestrekte halzen op elkaar af en maken vreemde bewegingen met hun kop en nek, alsof ze staan te headbangen op een metalfestival. Ze duiken daarbij ook af en toe kopje onder en komen weer boven water met hun bek vol takjes.

Tekening: Tinne Van den Bossche

Turnen

Muizen zijn echte acrobaten. Ze rennen, springen, draaien, rollen en maken een dubbele salto met achterwaartse schroef voor je erg in hebt. Allez, dat laatste misschien niet…

Brulwedstrijd

Edelherten zijn grote herten die slechts op enkele plekken in België en Nederland voorkomen. Het zijn schuwe dieren: ze laten zichzelf niet zo snel zien… Behalve in september en oktober, tijdens de paartijd. Dan kan je hen al van ver horen. De mannetjes roepen dan om ter hardst om concurrentie weg te jagen en vrouwtjes te imponeren. dit noemen we ‘burlen’. De mannetjes hebben trouwens een prachtig gewei, dat ze in de winter afgooien, wanneer de gevechten om een vrouwtje erop zitten. Nadien groeit er een nieuw gewei aan.

Deltavliegen

Eekhoorns brengen heel wat tijd door in de bomen. Behendig lopen ze aan stammen op en springen van tak naar tak en zelfs van de ene boom naar de andere. Hierbij maken ze sprongen van wel vier meter! Wanneer ze door de lucht zweven, spreiden ze hun grote, pluizige staart uit tot een soort parachute.

Tekening: Tinne Van den Bossche

Nog meer dierenweetjes lezen?

Ik lees zelf heel graag over dieren. Dit zijn enkele van mijn favoriete boeken als het op dierenweetjes aankomt.

Het Bijzondere Beestjesboek is zo’n boek waar je onmiddellijk vrolijk van wordt. En ondertussen nog eens heel slim ook. 🙂


Wonderbaarlijke feiten over dieren van Maya Säfström geeft heel laagdrempelige, toffe weetjes voor jong en oud. Heerlijk om af en toe eens te doorbladeren.


Buiten gebeurt het van Arjan Postma

Ik heb al heel wat leesplezier beleefd in de boeken van boswachter Arjan Postma. Dit boek is er voor volwassenen die het wilde kind in zichzelf willen wakker maken. Met ook heel wat fijne weetjes over dieren. Ik kan dit niet lezen zonder zin te krijgen om mijn wandelschoenen aan te trekken en urenlang buiten te gaan rondzwerven.


Met maar liefst 224 pagina’s is de titel Het dikke boek van alle bijzondere dieren’ alvast niet gelogen. Verder veel leuke weetjes in een mooi vormgegeven werkje dat kinderharten niet onberoerd zal laten. Ik ben fan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: