Natuurlijke siroop van dennennaalden

Dennensiroop is lekker, gezond én heel gemakkelijk om te maken. Last van keelpijn of hoest? Dan bieden twee lepels pure siroop per dag verlichting. Maar je kan de siroop ook gewoon aanlengen met water voor een natuurlijke limonade. Of giet hem rijkelijk over pannenkoeken of gebak. Om je duimen en vingers bij af te likken!

Je hebt slechts enkele ingrediënten nodig:

  • 50 gram jonge dennennaalden
  • 1 liter water
  • 100 gram ruwe rietsuiker

Maart en april zijn de beste maanden om dennennaalden te oogsten. Dan zijn ze nog lekker zacht. Maar je kan eigenlijk heel het jaar door dennennaalden plukken. Kies de naalden die aan de uiteinden van de takken zitten.

Je kan de jonge toppen of naalden gebruiken van de grove den (Pinus sylvestris), Corsicaanse den (Pinus nigra) of andere Europese dennensoorten (Pinus). Maar ook de fijnspar (Picea abies) is bruikbaar. In onze bossen kunnen ze uitgroeien tot forse exemplaren van soms wel 20 meter hoog. We gebruiken fijnsparren vaak als kerstboom. De meeste kerstbomen zijn dus geen dennenbomen, maar sparren. Bij dennen zijn de naalden per twee ingeplant op de twijgen, bij sparren staan de naalden apart op de twijgen ingeplant.

Ik heb voor mijn siroop de naalden van de grove den gebruikt.

Grove den. Foto: Ilse Plessers
Selecteer de jonge naalden aan de uiteinden van de takken. Foto: Ilse Plessers

Hoe je deze dennensiroop maakt:

Spoel de naalden af, doe ze in een pannetje en giet er 1 liter water over. Doe een deksel op de pan, breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes pruttelen met het deksel erop.

Neem de pan van het vuur en giet het dennenwater door een zeef in een andere pan. Voeg de suiker toe en los deze al roerend op. Breng opnieuw aan de kook en laat nog 15 minuutjes pruttelen. Giet de siroop in een zuivere fles.

Omwille van het lage suikergehalte is deze siroop slechts 1 maand houdbaar in de koelkast. Strikt genomen mag dit eigenlijk geen siroop genoemd worden. Siropen bevatten namelijk minstens 50% suiker waardoor ze veel viskeuzer (stroperiger) en langer houdbaar zijn.

Opgelet: Vermijd inwendig gebruik bij astma en kinkhoest. Grove den kan mogelijk bloeddrukverhogend werken.


Ilse Plessers plukt bloemen

Pluk jij ook wild?

Wildplukken is een heerlijke manier om meer in contact te staan met de natuur. Lees, voor je ‘in het wilde’ weg begint te plukken, even onze tips voor wildplukken.

Over Ilse

Als biologe is Ilse Plessers gepassioneerd door de natuur en natuurlijk leven. Samen met haar man Jan, die boswachter is, begon ze het project Find your Nature. Ze delen hun ervaringen, kennis en ideeën met de wereld via workshops, wandelingen en activiteiten.

Ilse en Jan runnen ook een ecoglamping in Bilzen (Belgisch Limburg). Je kan er overnachten in een gezellig ingerichte tent midden in de natuur. Op De Krekelwei gaan gezelligheid, ecologie en comfort hand in hand. Bij het ontbijt kan je proeven van verse, homemade producten uit eigen tuin.

Download hier gratis het Woudapen natuurdagboekje en begin vandaag nog met het ontdekken en beleven van de natuur in je eigen achtertuin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: