Hiken met kinderen: heerlijk met het hele gezin op avontuur!

Droom jij er ook van om er met je kinderen op uit te trekken voor een meerdaagse wandeling? Eindeloos genieten van de natuur, ver weg van de dagelijkse stress en digitale verslavingen, wakker worden in een tent met zicht op een groen dal en vooral: quality time met je partner en kinderen. Zalig toch? Wij geven graag tips om er een zorgeloze trip van te maken. Voorbereiding is het halve werk!

Oefening baart kunst. Als je kinderen niet gewend zijn om te wandelen, is een meerdaagse wandeltocht uiteraard een grote stap. Begin met korte wandelingen, bouw het langzaam op en je zal ervan versteld staan hoe snel je kinderen van zetelhangers in enthousiaste stappers veranderen.

Overschat jezelf niet. Je kan er natuurlijk voor kiezen om bij je eerste hiking meteen 30 kilometer per dag af te leggen, maar je moet al een geoefend wandelaar zijn om dat vol te houden. Vergeet ook niet dat je bagage bij hebt! Bij hiking gaat het er eigenlijk niet om dat je zoveel mogelijk stapt, maar dat je ervan geniet en samen, als gezin, een zorgeloze tijd in de natuur doorbrengt, ver weg van de dagelijkse routine en elektronische apparaten. Kijk wat haalbaar is voor jouw gezin.

Bouw rustmomenten in. Zeker als je met kleinere kinderen reist, is het handig om op tijd en stond een momentje in te bouwen om even halt te houden en iets te eten. Of om van die heuvel af te rollen, een zandkasteel te bouwen of naar de vogels te turen met een verrekijker. Of nog beter: koop ons Woudapen natuurdagboekje en neem het mee om onderweg te observeren, spelen en verzamelen.

Neem voldoende eten en drinken mee. Als je de hele dag wandelt en buiten bent, eet en drink je meer dan normaal. Fruit, snoep, koekjes, boterhammen, of trekkingmaaltijden (vriesdroogmaaltijden) helpen jou en je gezinsleden er onderweg in no time weer bovenop. Voorzie voldoende water en eventueel andere dranken. Check zeker de vervaldatum en bereidingswijze op de verpakking.

Hou rekening met het terrein. Leidt de meerdaagse wandeling grotendeels over een vlak terrein? Dan zal je makkelijker kilometers maken dan wanneer je de bergen of een heuvelachtig landschap intrekt. Ook als je door los zand (duinen, heide) loopt, zal je er langer over doen.

drie kinderen kijken op map
Foto: Great By Nature

Zoek het niet ter ver. Hiken kan je haast overal. Zeker voor een eerste tripje hoef je niet per sé naar de andere kant van de wereld. Ook in België en Nederland vind je prachtige natuurgebieden waar je met volle teugen kan genieten.

Check het weerbericht. Ik ben zelf iemand die in bijna alle weersomstandigheden naar buiten trekt, maar voor een meerdaagse wandeling mét kinderen zou ik toch aanraden om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Je kan je kleden tegen de koude en beschermen tegen hitte of regen, maar veel kinderen (en volwassenen) zullen zeker bij een eerste hiking minder enthousiast zijn als het voortdurend regent.

Jij kent jezelf en je kinderen natuurlijk het beste en weet perfect welke weersomstandigheden jullie liever niet trotseren. Afhankelijk van het weer, moet je uiteraard je kleding en wat je meeneemt wat bijsturen. Bij zonnig zomerweer is een hoofddeksel en véél zonnecrème smeren geen overbodige luxe, zeker niet met de zomers die we hier de laatste jaren kennen. Hou er ook rekening mee dat het in open landschappen warmer is dan in het bos…

Travel light maar zorg dat je alles mee hebt. Ik ben zelf niet zo’n fan van zware rugzakken, maar het is natuurlijk wel zo handig om alle essentials bij de hand te hebben, zeker als je met kinderen onderweg bent.

Great by nature werkte een handige packlist uit die je kan gebruiken bij het inpakken.

Bivakkeren kan je leren. Als je je bivakplekje goed inricht, geniet je van een verkwikkende nachtrust en een fijne, ontspannende avond. Je kinderen zullen het spannend vinden als ze mogen helpen om de tent op te zetten, het slaapmateriaal klaar te leggen en eten te maken.

Waar naartoe? Op de website van Great by nature vind je inspiratie voor leuke hikingtochtjes!

Wandelaar met kind op de heide
Foto: Great by nature


Hiking deluxe

Liever wat luxe? Natuurlijk kan je er ook voor opteren om in een hotelletje, B&B of jeugdherberg te overnachten en te genieten van een verkwikkende douche en ontbijt voor je weer op pad gaat. Dan mis je de ervaring van in de natuur slapen, maar je moet wel minder bagage meenemen. De kerk in het midden houden? Kies dan bijvoorbeeld voor glamping in een ingerichte tent, zoals op de Krekelwei in Bilzen. Dan geniet je van de natuur én van de luxe, maar wel op een ecologische manier.


Great by nature

Deze tips kwamen tot stand met de inhoudelijke input van Great by nature. Deze organisatie heeft zich helemaal op hiken met kinderen toegelegd. Je kan bij hen terecht voor informatie als je er zelf op uit wil trekken. Of doe mee aan een van hun tweedaagse GBN Hikings die ze organiseren voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar. Ideaal als het de eerste keer is dat je er met de kids op uit trekt! Bijkomend voordeel: je kinderen hebben meteen leeftijdsgenootjes om mee op te trekken en te spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: