Deze heerlijke herfstkoekjes staan in een mum van tijd op tafel!
Dit heb je nodig:
Ingrediënten voor ongeveer 12 koekjes:
- 120 gram gepelde tamme kastanjes, in kleine stukjes gesneden
- 60 gram speltbloem
- 80 gram boerderijboter
- 10 gram ruwe rietsuiker
- 1 eetlepel honing
Zo maak je deze heerlijke kastanjekoekjes:
Meng alle ingrediënten, behalve de kastanjes, tot je een mooi deeg krijgt. Voeg dan 100 gram gesneden kastanjes toe. Houd 20 gram kastanjes apart om te garneren.
Rol balletjes van het deeg, druk ze plat op een met bakpapier beklede bakplaat en garneer met de overgebleven kastanjes. Bak 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C totdat de randen bruin verkleuren.

Wel opletten dat je tamme kastanjes verzamelt! Deze hebben bolsters die fel prikkelen en enkelvoudige bladeren. Hun ‘wilde’ neefjes de paardenkastanjes zijn giftig en kunnen niet gegeten worden. De paardenkastanje heeft handvormige, samengestelde bladeren. De bolster van de paardenkastanje heeft minder en ook kortere stekels en ze prikken veel minder dan hun tamme soortgenoten.
Pluk jij ook wild?
Wildplukken is een heerlijke manier om meer in contact te staan met de natuur. Lees, voor je ‘in het wilde’ weg begint te plukken, even onze tips voor wildplukken.
Meer inspiratie om te koken met zelfgeplukte ingrediënten? Die vind je o.a. in het boek De Smaak van wildplukken.
Over Ilse
Als biologe is Ilse Plessers gepassioneerd door de natuur en natuurlijk leven. Samen met haar man Jan, die boswachter is, begon ze het project Find your Nature. Ze delen hun ervaringen, kennis en ideeën met de wereld via workshops, wandelingen en activiteiten.
Ilse en Jan runnen ook een ecoglamping in Bilzen (Belgisch Limburg). Je kan er overnachten in een gezellig ingerichte tent midden in de natuur. Op De Krekelwei gaan gezelligheid, ecologie en comfort hand in hand. Bij het ontbijt kan je proeven van verse, homemade producten uit eigen tuin.
Gezond en veggie koken voor kinderen zonder gemor? Wedden dat ze dankzij dit boek hun groentjes wel eten. Ik ben alvast fan van heel wat van deze receptjes!
Nog meer natuurpret?
Speciaal voor kleine natuurontdekkers bedachten we leuke boekjes, gadgets en zoekkaarten.

Mmm, dit receptje wil ik zeker eens uitproberen. Pof of kook je de kastanjes eerst?
LikeLike
Dag Eva, ik heb het voor de zekerheid even nagevraagd bij Ilse Plessers van De Krekelwei, want het is haar recept. Dit is haar antwoord: “Ik heb de kastanje niet vooraf gekookt of gepoft. Ik gebruik ze ‘rauw’ dus. Enkele pellen en in kleine stukjes snijden. Dan toevoegen aan het deeg.”
Laat het smaken, Eva!
LikeLike