Bomen in cijfers

Bomen zijn fascinerende planten. Ik zocht een paar indrukwekkende cijfers over bomen bij elkaar.

  • De hoogste boom ter wereld is de Hyperion, een kustmammoetboom van maar liefst 115,61 meter hoog, die op een afgelegen plaats in het Redwood National Park in Californië staat.
  • De grootste boom (met het meeste volume) is de General Sherman in het Sequoia National Park, ook in Californië. Deze reuzensequoia (mammoetboom) is ‘slechts’ 83,80 meter hoog, maar heeft een diameter van 7,7 meter. De leeftijd wordt geschat op 2.300 tot 2.700 jaar.
  • Beuken maken om de 5 jaar minstens 30.000 beukennootjes aan. Een beuk van 400 jaar oud heeft in haar leven minstens 1,8 miljoen beukennootjes geproduceerd. Daarvan zal gemiddeld welgeteld één beukennootje tot een volwassen beuk uitgroeien.
  • Een eik kan 700 tot wel 1.000 jaar oud worden.
  • In de White Mountains in Californië vind je een boom die de bijnaam ‘Dennis’ kreeg, die met haar leeftijd van meer dan 5.000 jaar de oudste boom ter wereld is.
  • In 2014 werd er in Zweden een Noorse spar ontdekt die zo’n 9.500 jaar oud is. Dat wil zeggen: de wortels zijn zo oud. Om de paar honderd jaar groeit er een nieuwe stam uit die wortels. Je kan dus betwisten of dit de oudste is of Dennis…
  • Grote bomen drinken zo’n 800 liter water per dag.
  • Bomen hebben zowel grote als fijnere wortels en ontelbaar veel wortelhaartjes die samen het wortelstelsel vormen. Als je deze allemaal achter elkaar zou leggen, zouden ze enorm lang zijn. Hoe lang precies, is bijna onmogelijk om te berekenen. De wortels van een graanplantje van vier maanden oud is in totaal al honderden kilometers lang. Kan je je voorstellen hoeveel kilometer de totale lengte van de wortels van oude, grote bomen dan bedraagt?

Leestip: De boeken van Peter Wohleben doen je op een heel andere manier naar bomen kijken. Een ander inspirerend boek is ‘Tot in de hemel’ van Richard Powers. Een boek over mensen, maar vooral ook over bomen, dat weet te boeien van de eerste tot de laatste pagina.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: