Een ongewenste gast (voorleesverhaal)

Op een mooie avond was Lotte de das op weg naar een van de uitgangen van de burcht waar ze met haar familie woonde, toen ze iets rook. Een indringende geur, die vanuit een gang leek te komen. Dat was vreemd.

Normaal gezien rook het altijd goed in de burcht. Hun toilet bevond zich een eindje van de burcht vandaan en binnen eten was absoluut niet toegestaan. Elke dag weer moest ze van haar moeder de bladeren en het gras waarop ze sliepen naar buiten brengen om te laten luchten.

Lotte volgde het geurspoor naar een kamer die ze al een tijdje niet meer gebruikten. Daar zat een dier met een roodbruine vacht en een witte buik. Lottes hartje ging wild tekeer, maar ze wilde zich niet laten kennen. ‘Wie ben jij?’ vroeg ze op strenge toon.
Het dier keek haar arrogant aan. ‘Ik ben Vicky en ik ben aan het eten.’
‘Mama zegt dat het vies is om in huis te eten.’
‘Zo, zegt ze dat?’ Vicky at onverstoorbaar verder van haar maaltijd, die bestond uit
een muis.
Lottes maag knorde. Een muisje lustte ze ook wel. Maar ja, ze lustte dan ook bijna alles. ‘Wat doe je hier eigenlijk? Dit is de burcht van mijn familie. Wij wonen hier al meer dan tweehonderd jaar.’
‘Zo oud zie je er niet uit.’
‘Ik bedoel dat de burcht al zo oud is. Mijn over-over-over-over-overgrootmoeder heeft hier haar jongen grootgebracht. Dus het is hier echt wel van ons!’
Vicky stopte met eten. ‘Ik kom hier gewoon bevallen. Eens mijn jongen oud genoeg zijn, ben ik weer weg.’
Lotte dacht even na. Dat klonk wel redelijk. ‘Ik zal mijn mama vragen of ze het goed vindt dat hier een… Wat ben je eigenlijk?’
Nu keek Vicky haar ronduit verbaasd aan. ‘Een vos, natuurlijk!’

Lotte had geen idee wat een vos was. Ze haastte zich naar haar familie en vertelde hen over hun nieuwe huisgenoot. Haar broertjes waren erg benieuwd, maar mama verbood hen om naar Vicky toe te gaan. ‘Vossen zijn echte sloddervossen. Ze doen overal hun behoefte en slepen dode dieren mee naar binnen. Ik wil niet dat jullie met dat tuig omgaan!’

Ze beloofden haar dat ze dat niet zouden doen, maar natuurlijk nam Lotte haar broertjes wel mee naar de vos. De kamer was echter leeg, op wat rommel en etensresten na. Teleurgesteld gingen ze naar buiten. Haar broertjes trokken het veld in om maïs te eten, maar Lotte had trek in lekker sappige pruimen. En ze wist waar ze die kon vinden.

De holle weg was verlaten. Lotte liep naar beneden, een straat over, en zo de boomgaard in. Ze at zoveel ze kon. Toen ze de straat weer overstak, werd het plots heel licht. Lotte bleef als verstijfd staan, tot ze een duw in haar rug kreeg waardoor ze in de berm belandde. Met een oorverdovend kabaal reed er een groot, blinkend ding voorbij. Tot haar verbazing was het Vicky die haar van de weg had geduwd. ‘Wat was dat?’ hijgde Lotte.
‘Dat was een auto’, zei Vicky op duistere toon. ‘En als je ook maar iets om je leven geeft, blijf je daar voortaan ver vandaan!’
Lotte was nog steeds onder de indruk toen ze weer aan de burcht kwam. Toen ze haar moeder vertelde dat Vicky haar leven had gered, ging die akkoord om de vos in hun burcht te laten wonen. Sinds die dag ging Lotte elke dag op bezoek bij de vos.

Op een dag beviel Vicky van drie kleine, rosse puppy’s. Toen die oud genoeg waren, ging Lotte ’s nacht met hen op rooftocht. Dan snoepten ze samen fruit, kevers en rupsen. En dan vertelde Lotte de kleine vosjes over die keer dat ze bijna onder een auto belandde, maar gered werd door hun heldhaftige vossenmoeder. Dan luisterden de vosjes met open mond en beloofden plechtig dat ze van de straat zouden wegblijven.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: