Smerige weetjes over drollen, keutels en pipi

Bij Woudapen zijn we dol op drollen en keutels van dieren. Ze verraden welke dieren er in een gebied wonen en wat ze gegeten hebben. Hier enkele smerige weetjes die we jou niet willen onthouden…  

 • Vossen doen iets geks: ze plassen op egels. Dat zit zo: vossen eten graag egels, maar wanneer een egel zich tot een bolletje rolt, kan de vos hem niet deren. Daarom rolt de vos de egel op zijn rug en plast op hem. De egel is dan zo verbaasd dat hij uit zijn bolletje komt om te kijken wat er aan de hand is. Op dat moment slaat de vos zijn slag. 
 • Konijnen, ratten en cavia’s eten hun eigen keutels op. Daar hebben ze een goede reden voor. Zoals je weet, eten ze grassen. En die verteren moeilijk, waardoor konijnen er niet alle voedingsstoffen uithalen. Hun keutels bestaan eigenlijk uit halfverteerde grassen.
   
 • Ook bevers, honden en chimpansees smullen weleens van hun eigen uitwerpselen. 
 • Vliegen kakken om de vijf minuten. Iets om aan te denken als er eentje op je eten landt… 
 • Muizen plassen bijna de hele tijd en dat is goed nieuws voor torenvalken, die vooral van muizen leven. Muizen volgen vaste looproutes wanneer ze door het veld hollen. Torenvalken kunnen muizenpipi zien, dat een soort ultraviolet licht afgeeft. Daardoor zien ze dus waar de muizen zich bevinden. Wel zo handig!

 • Veel dieren bakenen hun territorium af door te plassen. Roofdieren zoals marters en vossen doen dit ook met drollen, die ze achterlaten op een opvallende plaats zoals een heuveltje of boomstronk. Zo zien soortgenoten van ver dat het gebied bezet is. Het is ook leuk voor spoorzoekers zoals wij! 
Das
 • Dassen zijn propere jongens en meisjes. Ze doen hun behoefte nooit in hun burcht (hun hol), maar leggen hun uitwerpselen in kuiltjes van zo’n tien centimeter diep, een eindje bij hun burcht vandaan. Hiermee geven ze ook meteen de grenzen van hun territorium aan. Door hun uitwerpselen niet toe te dekken, zorgen ze dat andere dassen de mestputten makkelijk terugvinden en dus weten dat dit gebied al bezet is door een dassenfamilie. 
 • Uitwerpselen van vogels bestaan uit zowel poep als urine. Ze scheiden deze samen uit, uit dezelfde opening (cloaca). Ze hebben geen blaas zoals zoogdieren, omdat ze daardoor zwaarder zouden zijn en dus minder goed zouden kunnen vliegen. 
 • Mannelijke geiten (bokken) plassen op hun eigen kop om een vrouwtje te lokken. Flamingo’s urineren dan weer op hun poten om af te koelen. 
 • Een neushoorn produceert 20 kg keutels per dag, een olifant 50 kg. 
 • Black Ivory Coffee wordt gemaakt van koffiebonen die uit keutels van Aziatische olifanten worden gehaald. Het is de duurste koffie ter wereld. De olifantenmaag breekt de proteïnen af, waarna de boon zelf weer intact wordt uitgescheiden. De bonen worden verzameld, gewassen en geroosterd. Aangezien het de proteïnen zijn die de koffie haar bittere smaak geven, is Black Ivory koffie zacht van smaak. 
 • Een andere zeer dure koffie is de Indonesische kopi luwak, die wordt gemaakt van bonen uit de uitwerpselen van de civetkat, die ‘luwak’ wordt genoemd in de lokale taal. 
 • Als een nijlpaard besluit zijn behoefte te doen, maak je je maar beter uit de voeten. Ze sproeien elke dag tientallen kilo’s poep in het rond met hun staart om hun territorium af te bakenen. Bukken!

 • In 2014 ontdekten wetenschappers een tot dan toe onbekende kolonie van maar liefst 1,5 miljoen adeliepinguïns op een zeer onherbergzaam deel van Antarctica. Tot op dat moment dachten ze dat hier geen dieren woonden, maar op satellietfoto’s waren enorme hoeveelheden pinguïnpoep zichtbaar. En waar poep is, zijn dieren! 

Drollenonderzoek: onze tips

 • Roer voorzichtig met een stokje in een drol om te kijken wat het dier gegeten heeft: zie je besjes, botjes, haren, insectenvleugels? Zo weet je of je met een planten- of vleeseter te maken hebt. Er zijn ook heel wat dieren die soms plantaardig eten en soms dierlijk.
 • Raak drollen nooit met je handen aan. daar kan je namelijk ziek van worden.
 • Om te weten met welk dier je te maken hebt, kan je naar de grootte, vorm en kleur van de uitwerpselen kijken.

Krijg je maar niet genoeg van kaka en pipi? Wil je graag meer weten over hoe jouw lichaam werkt en hoe die boterham met choco in een stinkende drol wordt omgezet? Dan zal je het boekje Pretpark de poepfabriek van Marja Baseler geweldig vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: