Waarom ik een natuurboek voor kinderen schreef

Met Woudapen maakte ik een natuurboek voor kinderen. Een doeboek, nog wel. Waarin enkel dieren en planten van hier voorkomen, die je gewoon in je eigen achtertuin – of het park, bos of de heide wat verderop – kan vinden. Het doel is om kinderen enthousiast te maken over de natuur in België en Nederland, hen vele uren buitenpret te bezorgen en hen hopelijk ook respect bij te brengen voor alles wat leeft.

De 9-jarige Leen Raats liet zich doorgaans niet zo makkelijk opsporen (al kwam ik rond etenstijd meestal wel thuis opdagen met vuile handen en groene knieën). Het grootste deel van de tijd liep of fietste ik door de wijk waar we woonden, of speelde ik trefbal, tikkertje of verstoppertje met vriendinnen. En anders zwierf ik wel door het bosje of het maisveld in de buurt die in mijn kinderlijke fantasie grote, ongerepte natuurgebieden waren waar het avontuur altijd op de loer lag. In het weekend trok ik met de KSJ de heide op.

Iedereen die in de 20ste eeuw opgroeide, herkent dit soort taferelen. Helaas zijn er tegenwoordig veel kinderen waarvoor dit allemaal minder evident is. En dat is jammer. Want buitenspelen, het liefst van al in de natuur, daar groei je van. Dat maakt je fit, sterk en weerbaar. Je leert om grenzen te verleggen, met kleine gevaren om te gaan en maakt superveel vrienden. En door veel tijd in de natuur door te brengen, was ik al van kinds af aan gefascineerd door alles wat leeft en groeit. Die liefde voor de natuur maakt dat ik nu nog steeds een diep respect koester voor dieren, planten en bomen.

Kinderen zijn de toekomst. Het is een cliché, maar het is waar, zoals veel clichés. Als de kinderen van nu volledig vervreemd geraken van de natuur, hoe zal de toekomst er dan uitzien? Daarom wil ik niet enkel de ontdekkingsreiziger, maar ook de ecoheld in hen losmaken.

Verder wil ik vooral dat ze spelen, ontdekken en fantaseren. Tegenwoordig wordt alles zo hard voorgekauwd en op school is er al helemaal geen ruimte voor fantasie. Jammer, want verbeeldingskracht is een mooie eigenschap die elke mens en vooral elk kind van nature uit beheerst. Fantasie en creativiteit zijn nauw met elkaar verweven. Durven denken en doen buiten de geijkte paden. Het zijn zwaar onderschatte vaardigheden die op heel veel manieren van pas komen later.

Ik keek ook tv als kind. Naar Samson en Gert en naar tekenfilmpjes op Nederlandse tv-zenders. Daar herinner ik me niets meer van, buiten dan het feit dat ik het volstrekt normaal leek te vinden dat een werkloze man de hele dag wat op de bank tegen zijn niet al te snuggere hond zit te praten en dat volwassen mensen zich als kinderen gedragen. Maar de vele herinneringen aan mijn buitenavonturen, die zal ik voor altijd koesteren.

Wanneer ik de natuur in trek om inspiratie op te doen voor een boek, kinderroute of schatzoektocht – die ik vaak in opdracht van natuurorganisaties maak – kijk ik naar alles om me heen met de naïeve blik van een kind. Gulzig neem ik alles in me op. Heerlijk!

natuurboek
Illustrator Tinne Van den Bossche (links) en ik op de boeklancering.

Laten we samen een lans breken voor een zorgeloze, avontuurlijke, leerrijke, groene kindertijd voor onze kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes, buurjongetjes en -meisjes. Laat hen weten én voelen dat spelen nog mag!

Het grote Woudapen natuurdoeboek is ondertussen uitverkocht. Wel kan je het natuurdagboekje nog kopen, een handig A5-boekje dat kinderen aanzet tot ontdekken met al hun zintuigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: