Diepzeeduiken in een vijver

In vijvers, beken, rivieren en slootjes krioelt het van het leven. Vaak lijkt dat niet zo, als je aan de kant staat en in het water kijkt. Dat komt omdat je niet alles ziet én omdat vissen voelen dat je daar staat en zich snel verstoppen. Ga op onderwaterexpeditie en ontdek wat er zich onder water afspeelt.

In de meeste wateren zitten heel wat vissen, zowel kleine als grotere. En natuurlijk ook waterspinnen, torren, kevers, larven van libellen, kikkervisjes en salamanders. Er zijn verschillende manieren waarop je die mysterieuze onderwaterwereld kan ontdekken:

Met een schepnetje kan je waterbeestjes vangen. Zet ze even in een emmertje om ze te bestuderen. Met een loepje zie je nog meer. Laat ze nadien weer vrij.

Drijf op je buik op het water en kijk met een duikbril naar wat er onder je zwemt.

Stap rustig het ondiepe water in. Vissen voelen zich veilig in het water. Ze zijn banger van je als je aan de kant staat, want dat doen rovers zoals reigers ook. Woel de bodem een beetje om met je handen. Zo maak je waterplantjes los. Daar komen kleine visjes op af. En met een beetje geluk trekken die kleine visjes meteen ook grotere roofvissen aan.

weidebeekjuffer
De weidebeekjuffer doet denken aan een elfje.

Maak een onderwaterkijker

Dit heb je nodig:

  • plastic fles of brede pvc-buis
  • doorzichtig plastic zakje of folie
  • elastiek
  • plakband
  • schaar

Zo maak je het:

  • Knip de onder- en bovenkant van de fles
  • Trek het plastic strak over de opening. Draai de elastiek eromheen en draai daar flink wat plakband om zodat hij niet loskomt. Nu kan je op je knieën aan de waterkant gaan zitten en je kijker half in het water duwen, met de open kant naar boven. Tuur door je kijker en sta versteld van de geheime wereld die zich voor je opent.

Monstervis

Van alle dieren die in onze rivieren rondzwemmen, is de meerval de meest indrukwekkende. Deze vis kan makkelijk twee meter lang worden. Hij ziet er best eng uit, maar hij heeft geen tanden, dus hij kan je niet bijten. De meerval was bijna uitgestorven, maar nu komt hij weer volop voor in onze rivieren. In de Maas vind je bijvoorbeeld veel meervallen. De meerval eet kleinere vissen, ratten en watervogels en werkt zijn prooien in één keer naar binnen. Wat een schrokop!

Meerval
Meerval in Duitsland. Foto: Dieter Florian

Over de schrijfster van dit artikel

Ik ben Leen en ik hou van de natuur en van de manier waarop kinderen die beleven. Ik ben verwonderd over hun verwondering. Daarom maakte ik o.a. het natuurdoeboek Woudapen dat doet ontdekken, beleven en spelen.

Ontdek nu ons natuurdoeboek

Kleine cover

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: