Kuieren tussen bizarre bomen in het kasteelpark van Leut

Het is even zoeken naar het centrum van Leut, een deelgemeente van Maasmechelen. De man die ons de weg wijst, merkt op dat we beter naar Oud-Rekem zouden gaan. ‘Daar is het veel mooier.’ Oud-Rekem is inderdaad een mooi dorp, maar vandaag willen we Leut en haar kasteelpark verkennen, dus negeren we het goedbedoelde advies. En we krijgen er absoluut geen spijt van!

We vertrekken aan de kerk en de historische begraafplaats van Leut. Een lange, verharde dreef leidt ons langs jonge hoogstamfruitboompjes waaronder koeien grazen. Op een paaltje zit een buizerd voor zich uit te turen.

buizerd op paaltje in Leut
Een buizerd loert vanop een paaltje zoals enkel buizerds dat kunnen.

We slaan rechtsaf, naar het kasteel van Vilain XIIII. Een schrijffout van iemand die niet zo goed was met Romeinse cijfers? Neen hoor, dat is hoe deze adellijke familie haar naam schreef.

We volgen de bomenwandeling, die ons langs vele merkwaardige exemplaren leidt. Het gaat om allerlei inheemse en uitheemse soorten, waarvan vele een zeer respectabele ouderdom en grootte hebben bereikt. Het lijkt wel alsof ze wedijveren voor de titel van dikste en hoogste.

We wandelen tussen weiden en akkers waar hier en daar een reusachtige eik, rode beuk, mammoetboom of andere mastodont prijkt, vaak voorzien van een naambordje. Af en toe genieten we van de verkoelende schaduw van een bomengroepje.

Mammoetboom.JPG
Deze mammoetboom is wel heel moeilijk over het hoofd te zien.
libanonceder
Een libanonceder of Libanese ceder. Ik had zelfs nog nooit van deze boomsoort gehoord, maar wat een prachtexemplaar!
dode boom
Sommige bomen hebben de tand des tijds niet doorstaan: ze steken tegen de omgeving af als grillige skeletten.
moeraseik dode boom
Deze moeraseik heeft duidelijk heel wat te lijden gehad…

We wijken even van onze wandeling af om tot aan de dijk te lopen, van waar we een mooi uitzicht hebben over het laagland en de Maas die daarachter kronkelt.

We vervolgen onze weg tussen de akkers. Aan een boerderij zien we volop zwaluwen vliegen. Ongelooflijk hoeveel zwaluwen ik de afgelopen weken zag. Ze waren er wat later bij dan gewoonlijk dit jaar, maar nu zie je ze echt overal. We komen al snel weer in het kasteelpark met haar prachtige bomen. Een afgeknapte rode beuk op het wandelpad trekt onze aandacht.

rode beuk boomstronk
Dood hout doet leven! Vraag maar aan de zwammen die zich hebben genesteld op deze boomstronk van een rode beuk.

Vervolgens lopen we door een boogvormige gang van haagbeuk. De doorgang is zo’n 150 meter lang. Op de website inventaris.onroerenderfgoed.be lees ik dat deze boog werd aangeplant zodat de kasteelbewoners konden wandelen zonder in de zon te lopen. In vroegere tijden had de adel graag een melkwitte huid om zich te onderscheiden van het werkvolk en de boeren op het veld.

DSC_6146

We krijgen eerst het kasteel en vervolgens de dreef naar de kerk weer in het vizier. We blijven even staan in de hoop weer en glimp van de buizerd op te vangen die hier daarstraks zat.

En ja hoor, we krijgen hem al snel in de gaten. Hij ziet ons ook en vliegt op, waarop hij het gezelschap krijgt van een kraai die hem het leven lastig maakt. Kraaien die een buizerd pesten, ik heb het al zo vaak gezien, maar ik blijf het een merkwaardig schouwspel vinden. De kraai krijgt al snel de hulp van een tweede onruststoker. Na enkele minuten blaast de buizerd de aftocht. Het is ook altijd wat met die hangjongeren!

Ben jij ook zo enthousiast over de natuur? En wil je dit enthousiasme graag overbrengen op je kinderen, kleinkinderen, neefje of nichtje? Dan is het natuurdagboekje een handige manier om die liefde over te brengen op de volgende generatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: