Struinen door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Talloze damherten, konijnen, een haas, aalscholvers, zwaluwen: dat vat onze eindeloze struintocht in de Amsterdamse Waterleidingduinen zo ongeveer samen. In dit duinengebied van 5 op 10 km wordt het grootste deel van het Amsterdamse drinkwater voorgezuiverd. Maar het is vooral een plek waar je heerlijk van de paden af mag dwalen.  

We parkeren aan ingang Oase. Voor slechts 1,50 euro per persoon kopen we een dagkaart aan de automaat. Een knuppelpad leidt ons door een haast sprookjesachtig bosje met prachtige, grillig gevormde bomen (vooral beuken) naar het oude pompgebouw dat dienst doet als bezoekerscentrum.

DSC_3370

We besluiten om geen specifieke route te volgen. Je mag hier immers overal van de paden afdwalen en dat doen we met veel plezier: leve de struinnatuur! Sommige duinen zijn begroeid met naald- of loofbomen, op andere duinen krijgen zand en wind vrij spel. We zien een groepje damherten grazen en besluiten die kant op te gaan. Dan zien we een ander groepje damherten. En nog een. En nog een. We geraken al snel de tel kwijt. Ze zijn overal! Sommige herten hebben kalfjes en zijn wat schuwer, maar de meesten grazen onverstoord verder wanneer we langs wandelen.

herten in de duinen

Vlinders en libellen

We volgen een kanaaltje met zeer helder water, waar talloze libellen in alle formaten en kleuren (groen, rood én blauw) als helikopters heen en weer zoeven. De hele natuur lijkt in bloei te staan, we zien onder andere prachtige, kelkvormige bloemen die druk bezocht worden door vlinders, waaronder oranje zandoogjes.

Wat ons ook opvalt, zijn de grote hoeveelheden dood hout die volop leven brengen in het bos. We beklimmen de duinen en lopen kriskras tussen de bossen en hertjes door tot we weer op een van de verharde paden komen die door het park lopen. Handig voor rolstoelgebruikers, maar ook voor anderen, want het is geen sinecure om door het mulle zand te ploeteren.

DSC_2819

Aan de verharde paden staan op elke hoek pijltjes die je op weg helpen. We volgen een pad dat recht naar het strand leidt. De duinen worden alsmaar hoger en zijn hier niet meer bebost. We zien ingangen van konijnen- en vossenholen. We spotten ook twee konijnen en een haas, maar helaas geen vossen. Die zitten hier nochtans volop en zijn hier vaak overdag actief. Ze zijn zelfs zo brutaal dat ze eten komen schooien bij wandelaars. Zwaluwen scheren door de lucht. Ik vind het altijd heerlijk om naar hun sierlijke vlucht te kijken, hoe ze razendsnel voorbij zoeven en insecten uit de lucht plukken.

ingangen holen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Nudisten en kitesurfers

De zon laat zich zo nu en dan zien en op die momenten is het erg warm. Meeuwen en aalscholvers vliegen voortdurend over. We beklimmen een hoge duin en komen op het nudistenstrand terecht. De nudisten laten het net als de vossen afweten vandaag. We zetten koers naar strandpaviljoen Fosfor, waar we even op krachten komen met een boterham met humus en gegrilde groentjes. Dat mag ook wel, na meer dan drie uur wandelen.

Kitesurfers op het strand, in Zandvoort

We vervolgen onze weg langs de vloedlijn, waar de lucht opgevrolijkt wordt door de kleurrijke kites van kitesurfend Nederland dat massaal van de strakke wind gebruik lijkt te willen maken. Even komen we weer in de bewoonde wereld – Zandvoort – maar al snel vinden we een poortje dat ons terug de duinen in leidt. We wandelen nog twee uur tussen de duinen en bossen voor we weer aan de auto komen. Ik heb geen idee hoeveel damherten we gezien hebben, maar het zou me niet verbazen als het er meer dan tweehonderd zijn.

DSC_2932
Overal zien we massa’s dood hout: afgeknapte boomstammen en dikke takken. En daar profiteert niet enkel de natuur van: ook kinderen weten al dat hout te waarderen!

We zijn voor elf uur vertrokken en het is kwart voor zes wanneer we weer aan de auto staan, maar hoewel onze benen en voeten pijn doen, hadden we nog vele uren in dit prachtige gebied willen rondstruinen.

Meer wandelinspiratie? Dan kan ik dit boek van Vlaanderen Vakantieland aanraden.

Foto’s: Jo Cuenen


Een gedachte over “Struinen door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: