De wereld door kinderogen, les 6: creëer en fantaseer

Kijk jij ook weleens nostalgisch terug op je kindertijd? Heb je het gevoel dat het leven toen beter was? En heb je er weleens bij stilgestaan dat het leven misschien helemaal niet beter was, maar dat jij er gewoon anders naar keek?

Als we dat gevoel uit onze kindertijd af en toe weer kunnen oproepen en met een meer naïeve blik naar de wereld en de natuur kijken, gaan we van denken naar doen, van weten naar beleven, van werken naar spelen. Van geleefd worden naar léven.

Dankzij deze lessen, die ik leerde van kinderen en door publicaties voor kinderen te maken, geniet jij straks zoveel intenser van de natuur en het leven en leer je weer hoe krachtig oprechte verwondering is. Wedden?!

Les 6: creëer en fantaseer
Laat niemand je creativiteit afpakken

stone-tower-2358983_1280

“Fantasie is belangrijker dan kennis, want kennis is beperkt.” – Albert Einstein

We worden allemaal creatief geboren. Kinderen bedenken verhalen, tekenen de wereld zoals zij die zien en maken de meest abstracte kunstwerken.

Als je met een kind praat, merk je dat het verbanden legt die wij niet zien – die verbanden kloppen niet altijd, maar dat maakt niet uit. Het gaat erom dat ze verbanden leggen. Dat is de essentie van creativiteit. Verbindingen maken en associaties leggen. Kinderen bruisen van nature uit van de creativiteit en fantasie, maar ze verleren het op de schoolbanken.

Ik zat vroeger tijdens de wiskundeles meestal stiekem gedichten te schrijven. Dat werd me niet in dank afgenomen en dat begrijp ik natuurlijk wel – ik ben nog altijd slecht in wiskunde – maar aan de andere kant: schrijven is mijn ding, waar ik mijn boterham mee verdien. Dus je kan je de vraag stellen of enkel fout was van mij om te zitten schrijven terwijl de rest van de klas vergelijkingen oploste – of dat het misschien ook ergens fout was dat ik dat stiekem moest doen?

Zelfs in de les Nederlands waren we meer met grammatica dan met literatuur bezig, laat staan dat we zelf iets mochten schrijven. En als we dan een keer een opstel mochten maken, was het volgens een strenge, vastgelegde structuur. Het onderwerp werd ook steevast aangereikt. Het resultaat? Twintig bijna identieke opstellen van nochtans heel verschillende jongeren, met hun eigen, super unieke drijfveren en interesses. Is dat wat we willen? Identieke mensen produceren?

Je bent het meest creatief als je moe bent. Omdat je dan die rationele stem in je hoofd kan uitzetten die alles wil analyseren en je wat meer durft af te wijken van wat je geleerd hebt.

tina-floersch-39144-unsplash

Als volwassenen willen we altijd nuttig bezig zijn. We hebben ons werk, gezin, huishouden, zinvolle hobby’s. Er blijft heel weinig ‘speeltijd’ over – echt vrije tijd om gewoon onszelf te zijn en te doen wat ons hart ons ingeeft. En, erger nog, ik zie dit ook meer en meer gebeuren bij kinderen. Veel ouders stoppen de agenda van hun kind boordevol activiteiten, omdat ze bang zijn dat ze zich zullen vervelen.

En dat is prima, alleen is echte vrije tijd even belangrijk. Kinderen én volwassenen moeten leren om hun tijd zelf in te richten, om zelf iets van hun dag te maken en zich niet voortdurend te laten leven door anderen. Daar geloof ik heel sterk in. Hoe kan je weten wie jij bent en wat je wilt, als je gedachten voortdurend overstemd worden door die van anderen?

Veel kunst wordt geschapen vanuit verveling en leegte. Veel kunstenaars en schrijvers zonderen zich af of brengen veel tijd alleen door.

Voor kinderen is fantasie belangrijker dan de realiteit. Gebruik je fantasie – ook als je de natuur in trekt. Durf weer te spelen, te ontdekken. Spelen is leren en je bent nooit te oud om bij te leren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: