De wereld door kinderogen, les 5: bevrijd jezelf van beperkingen

Kijk jij ook weleens nostalgisch terug op je kindertijd? Heb je het gevoel dat het leven toen beter was? En heb je er weleens bij stilgestaan dat het leven misschien helemaal niet beter was, maar dat jij er gewoon anders naar keek?

Als we dat gevoel uit onze kindertijd af en toe weer kunnen oproepen en met een meer naïeve blik naar de wereld en de natuur kijken, gaan we van denken naar doen, van weten naar beleven, van werken naar spelen. Van geleefd worden naar léven.

Dankzij deze lessen, die ik leerde van kinderen en door publicaties voor kinderen te maken, geniet jij straks zoveel intenser van de natuur en het leven en leer je weer hoe krachtig oprechte verwondering is. Wedden?!

Les 5: bevrijd jezelf van beperkingen
Dat kan toch niet. Of wel?!

noah-silliman-202795-unsplash

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” – Pipi Langkous

Als je een kind vraagt wat het later wil worden, zal het zonder nadenken antwoorden. Prins of prinses, piraat, brandweerman, superwoman. Hij zal daarbij enkel kijken naar wat hij wilt, en laat zich niet tegenhouden door beperkingen of praktische overwegingen, laat staan door angsten.

Later in het onderwijssysteem zal het kind echter worden gedwongen om zijn fantasie en tomeloze enthousiasme te verruilen voor koud realisme en zogenaamd haalbare ambities, die aansluiten bij de idealen die we nog overhouden aan de industriële revolutie en het juk van de katholieke kerk: hard werken, geld verdienen, een gezin stichten, je keurig houden aan wat de maatschappij voorschrijft. Meedraaien in het radarwerk.

Je moet niet heel anders zijn om er niet bij te horen. Een beetje passie of vuur volstaan om als anarchist te worden bestempeld. En er wordt ons ingeprent dat dat iets negatief is.

We leren om compromissen te sluiten. Maar is het wel een goed idee om dat te doen als het je dromen of levensdoel betreft? Je dromen in de ijskast stoppen wegens ‘niet haalbaar’ is overigens geen compromis, want bij een compromis winnen beide partijen iets. Bij het opbergen van je dromen en het leven van een ander leiden, daar win je helemaal niets mee, behalve een levenslang gevoel van frustratie en onvolmaaktheid. Een leegte in je ziel die je probeert te vullen met waardeloze, dure voorwerpen die je volgens de reclame gelukkig zullen maken.

Waarom leggen we onszelf zoveel beperkingen op? Wat zouden we zijn en doen als we onszelf niet dwarsboomden? Zou jij nog altijd hetzelfde leven leiden als nu?

standing-336554_640

De redenen die we aanhalen om niet achter onze dromen aan te gaan, zijn divers, maar meestal komen ze neer op:

  • Het is niet realistisch.
  • Ik heb daar geen tijd voor.
  • Ik heb er geen geld voor.

Niets is ooit realistisch tot je het gedaan hebt. Tijd kan je maken – reken maar eens uit hoeveel tijd jij elke dag/week besteedt aan Facebooken, tv kijken, shoppen, … En dromen hoeven niet veel geld te kosten. Je kan altijd een manier zoeken om ze met geen of weinig geld te realiseren. Of een manier zoeken om het geld bij elkaar te krijgen.

Veel mensen dromen van het winnen van de Lotto en beweren dat ze dan hun hele leven om zullen gooien. Laten we even, tegen mijn eigen advies in, heel realistisch zijn: de kans dat je de Lotto wint, is enorm klein. Het feit dat je wilt winnen, zegt eigenlijk dat jij niet gelukkig bent met je huidige leven.

Waarom ga je niet eens na wat het exact is dat je ongelukkig maakt en wat je anders wil doen? Gaat het om het feit dat je een groter huis en een dure auto wil? Of wil je eigenlijk gewoon meer tijd om door te brengen met de mensen die je graag ziet en meer dingen doen waar je echt gelukkig van wordt?

Daar hoef je de Lotto niet voor te winnen. Meer zelfs: de Lotto winnen, garandeert niet dat je die dingen ook echt gaat doen. Daarvoor moet je naar jezelf luisteren, weten wat je wilt en de nodige stappen zetten om dat waar te maken. Geld kan daarbij een middel zijn, maar het is niet het doel en je zou ervan versteld staan wat je zonder geld kan bereiken, als je het maar echt wilt.

Stel je voor dat je geen beperkingen zou hebben. Wat zou jij dan vandaag het liefste doen? Wat houdt je tegen? Kan je dit oplossen?

Doe dat dan en stop met het bedenken van uitvluchten. Want die zijn niet meer dan dat: uitvluchten. Zet vandaag nog de eerste stap om te komen waar je wil zijn. De andere stappen volgen.

Oh maturity’s a wrapped up package deal so it seems
And ditching teenage fantasy means ditching all your dreams
All your friends and peers and family solemnly tell you you will
Have to grow up be an adult yeah be bored and unfulfilled
Oh when no one’s yet explained to me exactly what’s so great
About slaving 50 years away on something that you hate
‘Look, I’m meekly shuffling down the path of mediocrity’
Well, if that’s your road then take it but it’s not the road for me
– Frank Turner in zijn nummer ‘Photosynthesis’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: