De wereld door kinderogen, les 4: kijken zonder oordelen

Kijk jij ook weleens nostalgisch terug op je kindertijd? Heb je het gevoel dat het leven toen beter was? En heb je er weleens bij stilgestaan dat het leven misschien helemaal niet beter was, maar dat jij er gewoon anders naar keek?

Als we dat gevoel uit onze kindertijd af en toe weer kunnen oproepen en met een meer naïeve blik naar de wereld en de natuur kijken, gaan we van denken naar doen, van weten naar beleven, van werken naar spelen. Van geleefd worden naar léven.

Dankzij deze lessen, die ik leerde van kinderen en door publicaties voor kinderen te maken, geniet jij straks zoveel intenser van de natuur en het leven en leer je weer hoe krachtig oprechte verwondering is. Wedden?!

Les 4: Kijken zonder oordelen
Laat je vooroordelen varen

annie-spratt-568672-unsplash

Niet onze ogen, maar onze perceptie bepaalt wat we zien.

Kijken doen we niet zozeer met onze ogen, als wel met onze hersenen. Het zijn onze hersenen die bepalen wat we zien en welke waarde we daaraan hechten, welke gevoelens dit bij ons oproept. Een bepaalde waarneming kan bij twee mensen totaal verschillende reacties teweegbrengen.

Volwassenen hebben de neiging om alles meteen te interpreteren. We toetsen alles wat we waarnemen onmiddellijk aan onze kennis, eerdere ervaringen, gedachtepatronen en ingebakken waarden.

Hoe ouder we worden, hoe sneller dit proces doorgaans plaatsvindt. En hoe minder we ons daarvan bewust zijn. We denken immers dat we alles wel al gezien hebben, dat we alle wijsheid in pacht hebben en dat onze manier van kijken en denken de enige juiste is.

Deze vastgeroeste patronen zijn soms nuttig, omdat ze ons helpen om de wereld om ons heen te begrijpen, ons waarschuwen voor gevaar en ons vaak heel wat tijd en denkwerk uitsparen.

Maar deze manier van naar de wereld kijken, maakt ook dat we onze oprechte verwondering over dingen verliezen. Een kind kan naar een distel kijken en de bloem mooi vinden. Wij zien onkruid, dat zo snel mogelijk verwijderd moet worden uit ons verder vlekkeloze tuintje. Wanneer sommige mensen een man zien lopen met een T-shirt van een death metalband, denken ze meteen dat die persoon niet deugt, terwijl het misschien wel de meest sympathieke, vriendelijke mens is die je je maar kan voorstellen.

martin-olsen-588547-unsplash

Kinderen zijn nog niet gehinderd door die ingebakken gedachtepatronen. Zij kijken eerst en oordelen niet meteen. Zeker heel jonge kinderen focussen zich eerder op details dan op het grote geheel. Ze laten zich niet afschrikken door iets wat ze niet kennen. Integendeel: ze vinden het geweldig om nieuwe dingen te zien en ontdekken.

Het kleinste bloempje of blaadje kan hen aantrekken, alles is overgoten met een tikkeltje magie. Daardoor genieten ze veel meer van wat er is en gebeurt en is de natuurbeleving bij kinderen zoveel intenser.

Ik geef toe dat het niet mogelijk is om voortdurend door het leven te gaan zonder ook maar één vooroordeel of vastgeroest patroon te laten doorsijpelen. Die processen zijn vaak zo onbewust dat je al heel goed moet opletten om het zelf in de gaten te hebben. Maar als je probeert om, al is het maar af en toe, enkel waar te nemen in plaats van meteen te oordelen, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Je zal zien dat de wereld soms even opnieuw die glans krijgt die hij had toen je een kind was.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: