De wereld door kinderogen, les 3: alles is spannend en nieuw

Kijk jij ook weleens nostalgisch terug op je kindertijd? Heb je het gevoel dat het leven toen beter was? En heb je er weleens bij stilgestaan dat het leven misschien helemaal niet beter was, maar dat jij er gewoon anders naar keek?

Als we dat gevoel uit onze kindertijd af en toe weer kunnen oproepen en met een meer naïeve blik naar de wereld en de natuur kijken, gaan we van denken naar doen, van weten naar beleven, van werken naar spelen. Van geleefd worden naar léven.

Dankzij deze lessen, die ik leerde van kinderen en door publicaties voor kinderen te maken, geniet jij straks zoveel intenser van de natuur en het leven en leer je weer hoe krachtig oprechte verwondering is. Wedden?!

Les 3: alles is spannend en nieuw
Kijk eens naar een boom alsof je nog nooit een boom zag

robert-metz-497439-unsplash

Het zijn de gewone dingen die het leven bijzonder maken.

Ik denk dat dit scenario je wel bekend voorkomt. Je bent aan het wandelen en plots zie je een grote vogel vliegen. Je blijft staan en kijkt, je hart begint al wat sneller te kloppen. Wat vliegt daar? Dan zie je dat het een kraai is. En wat is je reactie dan?

Juist: “Het is maar een kraai.” Teleurstelling alom.

Nochtans zijn kraaien best interessante vogels. Ze zijn heel slim en behendig en gebruiken zelfs gereedschap. En ik ben er al een paar keer getuige van geweest hoe twee of drie kraaien een buizerd kunnen wegpesten. Toch zeggen we: het is maar een kraai. Omdat we voortdurend overal kraai-achtigen zien.

We hebben allemaal onze beperkingen als het aankomt op enthousiast worden. En gek genoeg: hoe vaker we in de natuur komen en hoe meer bijzondere dieren we zien, hoe minder snel we daar enthousiast van worden. We hebben het immers allemaal al eens gezien.

Ik ging een tijdje geleden met een vriendin wandelen aan het Schulensmeer. Op een gegeven moment wijs ik haar op een reiger, die heel stil aan een slootje voor zich uit zat te staren. Zij was euforisch, want ze had nog nooit een reiger gezien. Ik kon dat haast niet geloven, maar genoot mee van haar enthousiasme en was een beetje jaloers dat een reiger bij mij niet meer hetzelfde gevoel oproept.

In juni was ik drie weken op vakantie in Noorwegen. We hadden een huisje gehuurd aan de Sognefjord. Op een gegeven moment hoorde ik mijn vriend roepen: ‘Kom kijken, kom kijken!’ Ik stormde naar het raam en mijn hart sloeg een tel over. Er vloog een gigantische roofvogel langs.

arend
Een wat wazige foto van de arend die we in Noorwegen zagen.

Ik had nog nooit een arend gezien. Hij werd achtervolgd door scholeksters. We zagen hem een paar honderd meter verderop landen op een klein boompje. Daar kreeg hij het aan de stok met meeuwen. Na tien minuten werd hij dat beu en vloog hij opnieuw voorbij, met de meeuwen achter hem aan. Hij verdween achter een groepje bomen. Ik ging naar buiten en heb zeker een kwartier over de rotsen geslopen in de hoop om nog een glimp van die gigantische roofvogel op te vangen. Zonder succes.

Dat zou ik voor een kraai nooit doen, dat geef ik toe.

Maar goed, een paar dagen later gaven we onze sleutel aan de huisbaas van het huurhuisje. Dat was een boer, die zelf een paar honderd meter verderop woonde. Toen we zeiden dat we een arend hadden gezien, haalde hij glimlachend zijn schouders op. Voor hem was die arend wat kraaien voor ons zijn.

image(103)
Op ontdekking in de Noorse natuur.

Het is jammer dat we onszelf zo vaak die échte belevenis ontzeggen, die oprechte verwondering om alles wat leeft.

Op reis trekken we maar al te graag op verkenning en onderzoeken we de omgeving. En dat terwijl we vaak onze eigen buurt niet goed kennen. Vertrek eens te voet van aan je voordeur en wandel op goed geluk rond. Ontdek straten, steegjes en veldwegen die je nooit eerder verkende. Als kind deed ik niets anders, hele dagen lang.

De natuur in België is zelden echt spannend. Het meest gevaarlijke dier dat je hier tegenkomt, is de teek. Toch kan je ook hier vrij intense natuurervaringen beleven. Ga naar buiten in alle weersomstandigheden, ook als het koud is of het regent. Ik vind het best spannend om op m’n eentje door een bos te lopen terwijl het al donker wordt, de weg ergens niet helemaal goed te kennen of dreigende wolken te zien die zich samenpakken terwijl ik een heel eind van huis ben en geen jas bij heb.

nathan-dumlao-503384-unsplash

Zo had ik een geweldige ervaring in Nederland, op de Waddenzee tussen Ameland en het vasteland. We waren met een zogenaamde robbenboot van Ameland vertrokken voor een drie uur durende tocht op zee, naar zandbanken waar zeehonden zonnen. Terwijl we op zee zaten, begon het plots te onweren.

Ik kan je verzekeren dat de donder op zee heel luid klinkt. We stonden op het buitendek toen het hard begon te regenen en hagelen. Op zo’n momenten kan je zelfs in onze dichtbevolkte Lage Landen een vaag idee krijgen van hoe machtig de natuur is en hoe klein wij mensen zijn.

DSC_1504
Naar het onweer kijken op een klein bootje op de Waddenzee…

Dit soort ervaringen zijn volgens mij heel belangrijk om een volledig en gelukkig mens te zijn en dingen in het juiste perspectief te zien. Zeker in onze wereld die gerund wordt door technologische toepassingen, zijn échte, authentieke ervaringen broodnodig.

Dat begrip wordt o.a. uitgelegd in het geweldige boek The wander society van de Britse kunstenares Keri Smith. Wanderen is zoveel als ronddwalen (door de natuur of een stad) zonder dat je op voorhand een duidelijk doel voor ogen hebt. Je volgt ingevingen, wat er in je opkomt, gaat de richting uit die jou op dat moment het meest interessant lijkt. Zo sta je meer open voor het moment, de omgeving, wat je ziet en kom je op plekken waar je normaal nooit zou komen. Heerlijk!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: