De wereld door kinderogen, les 2: ontdek met al je zintuigen

Kijk jij ook weleens nostalgisch terug op je kindertijd? Heb je het gevoel dat het leven toen beter was? En heb je er weleens bij stilgestaan dat het leven misschien helemaal niet beter was, maar dat jij er gewoon anders naar keek?

Als we dat gevoel uit onze kindertijd af en toe weer kunnen oproepen en met een meer naïeve blik naar de wereld en de natuur kijken, gaan we van denken naar doen, van weten naar beleven, van werken naar spelen. Van geleefd worden naar léven.

Dankzij deze lessen, die ik leerde van kinderen en door publicaties voor kinderen te maken, geniet jij straks zoveel intenser van de natuur en het leven en leer je weer hoe krachtig oprechte verwondering is. Wedden?!

Les 2: ontdek met al je zintuigen

Kijk, luister, voel, hoor, proef, leef!

barefoot-1149848_640

Dans op de muziek die enkel jij kan horen.

In cursussen voor natuurgidsen en richtlijnen voor leerkrachten komt één ding altijd weer terug: laat kinderen de natuur echt beleven – met al hun zintuigen. Laat ze met een stethoscoop naar de sapstromen van een boom luisteren. Laat hen de zon op hun gezicht voelen, met modder knoeien, de ruwe schors van een boom voelen, luisteren naar vogels, eetbare bessen en bloemen proeven.

Digitaal is eendimensionaal. Echte, authentieke ervaringen werken op al onze zintuigen in. Om die reden worden er in tijden waarin je eender welke band online kan beluisteren net weer meer lp’s verkocht en lezen mensen nog steeds papieren boeken. Een documentaire bekijken is leuk, maar het komt zelfs nog niet in de buurt van een natuurwandeling of de geur van regen op een winderige herfstdag.

We willen zien, voelen, ruiken, proeven, luisteren.

Waarom hebben we anders al die zintuigen van moeder natuur meegekregen? Ik daag je hierbij uit om tijdens je volgende natuuruitje te ontdekken met al je zintuigen, zoals je deed toen je een kind was.

amy-treasure-65664-unsplash
Loop niet gewoon door de natuur. Maak er deel van uit.

Ideeën voor inspiratievolle ontdekkingstochten in de natuur

  • Blijf af en toe eens staan. Kijk om je heen. Voel de zon op je gezicht. Haal diep adem.
  • Speur de grond af: bosmieren, kevers, padden, bloemen, paddenstoelen. Je loopt er zo snel aan voorbij.
  • Kijk ook eens omhoog. Naar de lucht, waar misschien wel een buizerd cirkelt. Of naar de bomen. Zie je een boomklever, eekhoorn of specht? Zie je vogels van tak naar tak of van kruin naar kruin vliegen?
  • Ga vlak onder een boom staan, kijk recht omhoog aan de stam op en verbaas je over hoe hoog die boom is. En hoe klein jij bent.
  • Wandel door de regen. Neem een aanloop en spring over een plas. Of spring er net met je twee voeten tegelijkertijd in. Plets!
  • Laat een steentje over het wateroppervlak stuiteren.
  • Loop door afgevallen bladeren, laat ze daarbij lekker opdwarrelen. Neem een handvol bladeren en strooi ze uit boven je hoofd. Wiiieeee! 🙂
  • Pluk die paardenbloem en blaas de pluisjes weg. Ik weet dat je er zin in hebt.
  • Kost dit je moeite? Ga de natuur in met je kinderen, kleinkinderen of nichtjes en vraag hen wat ze zien, horen, ruiken en voelen. Kijk met hen mee, zie wat zij zien, voel wat zij voelen, hoor wat zij horen. Maak weer verbinding met het kind in jezelf. Reken maar dat het er nog zit!

Allemaal mooie tips, maar hoe vaak doen we dat zelf? En hoe vaak laten we ons tegenhouden bij de dingen de we graag willen doen maar waarvoor we te oud, volwassen of serieus zijn? Ik laat me daar ook nog regelmatig aan vangen. Maar af en toe, op een onbewaakt moment, geef ik het kind in mij alle ruimte. En ik nodig jou van harte uit om hetzelfde te doen.

Je zal ervan versteld staan hoe heilzaam dat is.

becca-tarter-481444-unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: