De wereld door kinderogen, les 1: Morgen bestaat niet

Kijk jij ook weleens nostalgisch terug op je kindertijd? Heb je het gevoel dat het leven toen beter was? En heb je er weleens bij stilgestaan dat het leven misschien helemaal niet beter was, maar dat jij er gewoon anders naar keek?

Als we dat gevoel uit onze kindertijd af en toe weer kunnen oproepen en met een meer naïeve blik naar de wereld en de natuur kijken, gaan we van denken naar doen, van weten naar beleven, van werken naar spelen. Van geleefd worden naar léven.

Dankzij deze lessen, die ik leerde van kinderen en door publicaties voor kinderen te maken, geniet jij straks zoveel intenser van de natuur en het leven en leer je weer hoe krachtig oprechte verwondering is. Wedden?!

Les 1: Morgen bestaat niet
Leef in het hier en nu

girl-797837_1280

Wat je aandacht geeft, groeit.
Wie aandacht geeft, groeit zelf ook.

Terwijl wij volwassenen geld uitgeven aan cursussen en boeken over mindfulness, zijn kinderen van nature uit mindful. Ze leven in het nu en hier. Straks betekent binnen het kwartier, morgen is een vaag begrip.

Hoe ouder een kind wordt, hoe meer dit tijdbegrip gerekt wordt. Tot ze volwassen zijn en net als ons zeggen ‘dat doen we ooit wel’. Om het dan waarschijnlijk nooit te doen.

Het leuke is: de natuur nodigt ons uit om in het nu te leven. Het is niet voor niets dat er in mindfulness-cursussen heel wat aandacht wordt besteed aan de natuur en waarom boeken over mindfulness vol staan met foto’s van eindeloze bossen, in mist gehulde bergtoppen en close-ups van waterdruppels.

Wie een hond heeft, kent het waarschijnlijk wel. Jij wilt er flink de pas inzetten, maar je geliefde viervoeter blijft voortdurend staan om te snuffelen, plassen of blaffend achter een vogel aan te hollen. Honden zijn onvervalste mindfulness-goeroes. Er zijn tegenwoordig zelfs al cursussen ‘dogfulness’.

d

Wanneer we een kind of hond achter een vlinder zien lopen, denken we dat ze snel afgeleid zijn. Terwijl wij net degenen zijn die afgeleid zijn, want wij hadden die vlinder niet eens gezien omdat we aan het nadenken waren over iets wat iemand de dag ervoor tegen ons zei of wat we die avond gaan eten.

Ik vind het zelf zalig om soms gewoon plots te blijven staan midden in een veld of beekvallei en om me heen te kijken. Om vogels of vlinders met mijn ogen te volgen tot ze uit het zicht verdwijnen. Niet doen, niet denken, maar gewoon even zijn. Een paar van die kleine momentjes tijdens een wandeling of fietstocht maken een wereld van verschil. Alsof ik foto’s maak met mijn ogen en die in mijn geheugen stockeer.

Aandacht is een moeilijk gegeven tegenwoordig. We kijken bijna voortdurend op een scherm, vaak op meerdere schermen tegelijkertijd (kom me niet vertellen dat jij nog nooit tv hebt gekeken terwijl je op je gsm zat te scrollen). Die voortdurende input van prikkels en afleidingen, zorgt dat onze aandachtsspanne steeds korter wordt. Daar schrijft o.a. neuropsychologe Elke Geraerts interessante dingen over in haar boeken ‘Het nieuwe mentaal’ en ‘Mentaal kapitaal’. Volgens haar en heel wat andere (neuro)psychologen kunnen we ons maximaal 4 uur per dag concentreren. Bij lezingen zou de aandacht al na 10 minuten afglijden.

Help je hersenen een handje en wees aandachtig in de natuur. Je kan jezelf ook helpen, door bijvoorbeeld eens een stukje op blote voeten te lopen. Dan gaat je aandacht automatisch naar je lichaam, waar je je voeten neerzet, wat je voelt onder je voetzolen.

Geniet ervan!

Er zijn nog lessen die ik geleerd heb van kinderen, maar die bewaar ik voor latere blogs.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: