Wildpluksalade en madeliefjesazijn

Eindelijk lente! Alles groeit en bloeit en de natuur biedt ons een overvloed aan voedsel. Wat dacht je van deze frisse wildpluksalade of onze azijn van madeliefjes, de ideale basis voor originele vinaigrettes?

Ilse van Find your Nature heeft een missie: mensen laten genieten van al het lekkers dat de natuur te bieden heeft. Als biologe kent ze de kneepjes van het vak wat wildplukken betreft. Daarom deelt ze regelmatig verrassende natuurrecepten met ons. Deze keer: wildpluksalade en azijn van madeliefjes!

Wildpluksalade

De lente zet de natuur in beweging. Vogels beginnen ’s morgens vroeg te zingen, kuikentjes en lammetjes worden geboren, knoppen op de bomen barsten open, bijen beginnen te zoemen en de eerste lenteplanten steken hun kopjes weer boven de grond. De natuur barst van de energie!

Ook de jonge, wilde kruiden bevatten in de lente heel veel vitaminen en mineralen. Net wat ons lichaam nodig heeft na de winter. Vandaag ben ik op wilde plantentocht geweest om lentekruiden te verzamelen voor een salade. Kan jij alle kruiden herkennen die ik verzamelde?

wildpluksalade_FYN

Oké, hier komt de oplossing: witte winterpostelein, paardenbloem, zevenblad, kleine veldkers, paarse dovenetel, duizendblad, veldzuring, vogelmuur, daslook, sleutelbloemen, maagdenpalm (gebruik maximaal enkele bloempjes) en madeliefjes .

Je kan een eenvoudige vinaigrette maken door een paar blaadjes daslook te mixen in 8 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels appelazijn en 1 eetlepel ahornsiroop.

Madeliefjesazijn

Maak je af en toe een vinaigrette of dressing? Dan vind je in de meeste recepten wijnazijn of appelazijn. Maar azijn van madeliefjes is toch veel origineler, niet?!

Neem een glazen pot (zonder metalen deksel want azijn werkt corrosief op metaal) en vul hem helemaal met madeliefjesbloemen. Giet appelazijn over de planten tot alles onder staat. Zet de pot 4 tot 6 weken op een plek uit het directe zonlicht. Zo eenvoudig is het!

Je kan de planten eruit zeven en even uitpersen, maar dat is niet noodzakelijk. Als je de planten eruit zeeft kan je de kruidenazijn overgieten in een fles met plastic of kurken dop.

madeliefjesazijn_FYN(1)

 

Ilse Plessers plukt bloemen

Pluk jij ook wild?

Wildplukken is een heerlijke manier om meer in contact te staan met de natuur. Lees, voor je ‘in het wilde’ weg begint te plukken, even onze tips voor wildplukken.

Over Ilse

Als biologe is Ilse Plessers gepassioneerd door de natuur en natuurlijk leven. Samen met haar man Jan, die boswachter is, begon ze het project Find your Nature. Ze delen hun ervaringen, kennis en ideeën met de wereld via workshops, wandelingen en activiteiten.

 

Ilse en Jan runnen ook een ecoglamping in Bilzen (Belgisch Limburg). Je kan er overnachten in een gezellig ingerichte tent midden in de natuur. Op De Krekelwei gaan gezelligheid, ecologie en comfort hand in hand. Bij het ontbijt kan je proeven van verse, homemade producten uit eigen tuin.

 

Meer inspiratie voor natuuravonturen vind je in Woudapen, ons natuurdoeboek voor kleine bosontdekkers en heidehelden!

Niets meer missen van Woudapen? Volg ons.

button

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: