Bouw je eigen vogelpaleis met Busy Nature

Hoe heerlijk is het om vogelhuisjes in je tuin te hangen en toe te kijken hoe de familie koolmees haar intrek neemt, eieren legt en een gezin grootbrengt? Je kan natuurlijk kant-en-klare modellen kopen, maar het is veel leuker om zelf een vogelpaleis in elkaar te knutselen. De vogelhuisjes van Busy Nature vormen een prima oplossing: eenvoudig, duurzaam en kindvriendelijk. 

Als je heel handig bent, is dat een peulschil, zo niet vormt een bouwpakket een goede oplossing. Deze bouwpakketten zijn echter niet altijd even kindvriendelijk, functioneel of goedkoop. En dan hebben we het nog niet over duurzaamheid gehad…

Busy Nature

Dat viel ook Joeri Van Op den Bosch uit Schelle op. Joeri is papa van twee kinderen, van 7 en 4 jaar, en heeft een groot hart voor de natuur. Omdat hij geen geschikte bouwpakket vond, knutselde hij zelf met zijn kinderen een huisje voor koolmezen in elkaar. Met succes, want hij kreeg al snel een familie koolmeesjes op bezoek, tot grote vreugde van zijn jonge natuurontdekkers. Vrienden en kennissen vroegen hem om voor hen een pakketje te maken zodat ook zij met hun kinderen aan de slag konden.

Zo ging de bal aan het rollen en Joeri besloot om de pakketjes te verkopen via een webshop. Zo ontstond Busy Nature. Met Busy Nature maakt hij handige, duurzame bouwpakketten voor vogelhuisjes die kinderen eenvoudig mee in elkaar kunnen helpen zetten. Ze zijn bovendien helemaal niet duur.

Op zijn website www.busynature.be schrijft hij ook blogs vol praktische tips over bijvoorbeeld vogelhuisjes, vogelbadjes, en de vogels in zijn eigen tuin.

Handig om weten

Om de vogelresidenties van Busy Nature in elkaar te zetten, heb je enkel een schroevendraaier nodig. Lijm of een hamer zijn niet nodig. Door geen lijm of nagels te gebruiken, wordt het ook eenvoudiger om het vogelhuis vanbinnen schoon te maken. Via de schroeven kan je één keer per jaar het nestkastje openmaken zonder het te beschadigen en het nadien weer sluiten. Dit doe je nadat de laatste jongen zijn uitgevlogen. Het nest uitkuisen met een schone borstel volstaat. Water is niet nodig en zeep en andere middelen al helemaal niet.

Busy Nature kiest bewust voor hout met het FSC-label. Ze gebruiken geen plaathout, maar enkel vol hout van minstens 15 mm dik, zodat het vogelhuisje een hele tijd meegaat.

De gaten in het hout zijn voorgeboord en de nodige materialen – inclusief handleiding – zijn bij het pakketje inbegrepen. De afmetingen van de vogelhuisjes en de invliegopeningen zijn afgestemd op de specifieke soort. Momenteel heeft Busy Nature huisjes voor koolmezen, pimpelmezen, ringmussen en roodborstjes.

Voor je een aankoop doet, kijk je best even welke vogelsoorten momenteel hun weg al vinden naar je tuin. Als je een nestkastje ophangt dat op hun behoeften is afgestemd, is de kans uiteraard groter dat een vogelfamilie er straks haar intrek in neemt.

Joeri koos ervoor om geen stokje voor de vliegopening te voorzien zoals je soms ziet bij vogelhuisjes. Reden: deze stokjes worden soms gebruikt door roofvogels om kuikens uit het nest te roven. Ze zijn bovendien niet nodig voor deze vogelsoorten.

Ontdek de bouwpakketjes voor duurzame vogelhuisjes op www.busynature.be

 IMG_6052

Meer leuke tips om een tuin vol leven te krijgen en daar samen met je (klein)kinderen van te genieten? Die geven we graag in het Woudapen natuurdoeboek!
Disclaimer:
Ik schreef deze blog nadat ik een enthousiast mailtje ontving van Joeri van Busy Nature. Ik word niet door hem betaald om zijn vogelhuisjes in de kijker te zetten. Ik blog hierover omdat ik het zo’n tof project vind, dat mooi aansluit bij de Woudapen-filosofie. Heb je zelf een tof project dat de liefde voor de natuur doorgeeft aan kinderen? Contacteer me gerust en als het mij leuk lijkt, schrijf ik er misschien wel iets over. Ik beloof dat echter niet, ik moet mezelf er goed bij voelen en ik ben niet op zoek naar sponsoring. Ik wil mijn volgers vooral leuke, interessante content bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: