Wandelen in Sauerland, deel 2: in het land van de duizend bergen

Zoals je je misschien nog herinnert, was het op zaterdag 17 maart 2018 ijskoud. De weerberichten spraken over een gevoelstemperatuur van vijftien graden onder nul. Dat gold zeker voor het stadje waar mijn vriend en ik ons op dat moment bevonden: Olsberg, in het hart van het Sauerland, meer bepaald in het gebied Hochsauerlandkreis.

De dag ervoor hebben we een wandeling van 14 km gemaakt aan de Möhnesee. Ik ben zo dom geweest om mijn wandelschoenen in de auto te laten liggen. Aangezien het ’s ochtends nog min zes is, kan je je voorstellen dat die schoenen niet al te warm aanvoelen… Ik krijg nauwelijks mijn veters geknoopt omdat ze bevroren zijn en ik heb het gevoel dat ik mijn tenen in de diepvries stop. Ook het flesje water dat nog in de auto lag, is een klomp ijs geworden. Om maar aan te geven dat het koud is.

DSC_8140

We rijden een berg op, naar de Parkplatz ‘Langer Berg Olsberg’ en vertrekken voor een wandeling door het sneeuwlandschap. We willen een route volgen die volgens het infobord 2,5 uur in beslag zal nemen. Na een 20-tal minuten moet ik echter toegeven dat ik het te koud heb en dat ik het niet zie zitten om zo lang te wandelen met bevroren tenen. Volgens de thermometer is het  min zes, maar het voelt vele malen kouder aan, vooral door de wind (en de ijskoude schoenen die maar niet willen opwarmen). We haasten ons terug naar de auto en zoeken ons heil in het stadje, waar we wat rondlopen tussen de prachtige vakwerkhuizen en fraaie historische gebouwen maar vooral de plaatselijke horeca verkennen.

DSC_8157

De dag erop schijnt er een waterzonnetje (en heb ik mijn wandelschoenen ’s nachts op de hotelkamer gezet). Het is nog altijd min zes, maar het voelt minder ijzig aan. Dus rijden we opnieuw de berg op en vertrekken voor de tocht. Het wordt een zeer koude maar heerlijke wandeling langs besneeuwde naaldbossen en bevroren plassen, met hier en daar een prachtig vergezicht.

De berg ligt in Sauerland in Noordrijn-Westfalen. De route leidt ons van de ene bergflank naar de andere zijde, waardoor we veel van de omgeving te zien krijgen. Het wordt ons duidelijk dat deze streek haar bijnaam ‘land van duizend bergen’ niet gestolen heeft.

DSC_8556
DSC_8410

De route is duidelijk aangegeven en je kan kiezen uit verschillende afstanden. Hou er echter rekening mee dat er redelijk wat klimwerk bij komt kijken en je dus geen 5 kilometer per uur aflegt. Na 2,5 uur komen we verkleumd weer aan de auto.

29366134_1904786192873917_2886338372190601216_o
Goed gevonden, dit Baumrätsel: als je de top van de boomstammen openklapt, zie je om welke soort het gaat. Herken jij ze allemaal?
DSC_8505

Voor we weer westwaarts keren, stoppen we nog even aan de Kath. Pfarrkirche St. Martin in Bigge, een deelgemeente van Olsberg. De fraaie, witgeschilderde kerk met prachtige ronde ramen trekt van ver onze aandacht. Een vrouw vertelt ons spontaan dat de kerk recent gerestaureerd is en geeft tekst en uitleg bij de Bijbelse taferelen in de glasramen, zoals Jona der vom Walfisch werdet hinuntergeschluckt.

En zo sluiten we ons wandelweekend af met een stukje cultuur.

Foto: Jo Cuenen


Meer wandelinspiratie? Dan kan ik dit boek van Vlaanderen Vakantieland aanraden.

Een gedachte over “Wandelen in Sauerland, deel 2: in het land van de duizend bergen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: