5 kei toffe manieren om te tuinieren met kinderen

Als je een beetje op mij lijkt, wekken de eerste lentedagen meteen een ongekende zin op om met zaadjes, potgrond en schepjes aan de slag te gaan. Misschien hebben je (klein)kinderen deze groene vingers wel geërfd of wil je hen heel graag even enthousiast maken. Hier alvast een paar leuke tips!

1. Kweek je eigen groenten

Veel kinderen eten niet zo graag groentjes. Dé oplossing? Hen zelf mee laten koken én kweken. Wanneer hun courgetteplant voor het eerst vruchten maakt, zullen ze er als de kippen bij zijn om van die soep te proeven. Wedden?

Voorzie gewoon een hoekje in de tuin of een paar bakken waarin ze zelf groentjes mogen zaaien. Kies bij voorkeur voor planten die snel groeien en die bijna altijd succes opleveren, zoals sla, courgettes, kerstomaatjes en radijsjes. Help de kinderen waar nodig, maar laat hen zoveel mogelijk zelf doen. Laat hen ook oogsten en helpen bij het bereiden van hun groentjes!

Je kan het nog leuker en spannender maken door elke dag een keer te gaan kijken en je kinderen een (digitaal) dagboekje te laten aanleggen. Als ze drie maanden lang elke dag een foto maken (of elke week), zien ze nadien hoe het plantje gegroeid en veranderd is. Wedden dat je dat als volwassene ook fascinerend vindt om te zien?

Op zoek naar leuke inspiratie? In het boek Little green kitchen vind je heel wat originele maar eenvoudige recepten om samen met kinderen aan de slag te gaan met dat lekkers uit eigen tuin. Het tofste en handigste aan dit boek is dat het gerechten zijn waar je ook als volwassene met plezier van eet.

2. Maak een rupsencrèche en een vlindercafé

Wie is er nu niet dol op vlinders? Als je deze toffe fladderaars naar je tuintje wil lokken, volstaat het om te zorgen voor verschillende, kleurrijke bloemen. Bij natuurverenigingen en in tuincentra kan je speciale zadenmixen voor planten voor vlinders kopen. Je kan natuurlijk ook gewoon online zaadjes bestellen. Er zijn merken zoals Buzzy Seeds die uitsluitend natuurlijke zaden aanbieden.

atalanta

Als je daarnaast ook een paar waardplanten voor rupsen voorziet, is je tuintje straks een vlinderoase. Dé vlinderplant bij uitstek is de grote brandnetel. Laat hem gewoon in een hoekje staan of plant er een in een bloempot en je zal versteld staan van de vele vlinders die je tuintje aandoen. Natuurlijk zijn er nog veel meer waardplanten, zoals spork, viooltjes, klaver, zuring, struikheide, brem en zelfs verschillende soorten grassen in je gazon! Door het gras hier en daar te laten groeien, waardoor ook soorten zoals Engels raaigras de kans krijgen om zich te ontwikkelen, creëer je een ideale voortplantingsplek voor rupsen.

Voorzie ook hoopjes takjes en bladeren. Daar kunnen rupsen en vlinders in overwinteren. Op de eerste lentedagen komen ze tevoorschijn.

3. Beschilder vrolijke geheugensteentjes

Hoe onthoud je wat je waar hebt gekweekt? Met deze superleuke geheugensteentjes, natuurlijk! Kies platte, gladde stenen en beschilder ze met vrolijke groenten- en fruitgezichtjes. Zo wordt je moestuintje nog gezelliger.

tekening 4

4. Plant zonnebloemen

Er zijn maar weinig dingen waar ik zo vrolijk van word als bloeiende zonnebloemen. Het zijn ook de ideale bloemen om met kinderen te zaaien. Ze groeien super snel, bloeien lang en opvallend en ook lang nadat ze uitgebloeid zijn, kan je ze laten staan. De zaadjes zullen dan heel wat vogels lokken, die de meest halsbrekende toeren uithalen om ze uit de bloem te plukken.

Wat je nodig hebt

Een stukje tuin of een grote pot, potgrond, zonnebloempitten, eventueel wat compost.

Hoe je ze kweekt

 • Kies een plekje in de tuin (of zet een grote pot op je balkon of terras) waar veel zon is en niet te veel wind.
 • Maak de grond los en strooi er eventueel 1 cm compost overheen.
 • Maak een putje van 2 à 3 cm diep en stop daar twee zaadjes in.
 • Zet een stokje naast de plek waar je gezaaid hebt. Zo weet je waar je elke dag kan gaan kijken of de zaadjes al kiemen.
 • Dek eventueel af met een dun laagje grasmaaisel, zodat vogels de zaadjes niet vinden.
 • Geef de eerste dag flink water.
 • Normaal gezien kiemen er na een week twee plantjes. Verwijder het kleinste plantje, zodat zijn grote broer flink kan groeien!
 • Vanaf nu geef je enkel water wanneer de grond droog aanvoelt.
 • Wachten maar! Je kan een dagboekje bijhouden waarin je elke week opschrijft hoe je plantje groeit. Na 2 tot 3 maanden is je zonnebloem volwassen.
 • Als de bloem is uitgebloeid, zijn de zaadjes rijp en bruin. Vooral mezen en groenlingen zijn er dol op. Oogst er zelf ook een paar en bewaar ze in een potje om volgend jaar weer van die mooie, gele reuzen te kweken!
zonnebloem

5. Geef ze een hoekje waar ze hun zin mogen doen

Voorzie een hoekje in de tuin waar je (klein)kinderen helemaal hun zin mogen doen. Kruiden planten, aardbeien kweken, bloemen planten, putten graven, naar schatten zoeken, moddertaartjes bakken, kriebelbeestjes observeren, …

Maak wel duidelijk tot waar hun tuintje reikt, anders spitten ze straks de hele tuin om. Je kan hun tuintje afbakenen met stokken of stenen die ze tijdens wandeltochtjes zelf verzamelen. Je kan ook samen een mooi bordje maken met hun naam erop.


TuinTuin

3 gedachten over “5 kei toffe manieren om te tuinieren met kinderen

Voeg uw reactie toe

  1. Absoluut! Als ze het van kleins af aan gewend zijn, vinden ze het heerlijk om met hun handjes in het zand te wroeten, zaadjes in de grond te stoppen en dingen te zien groeien die ze zelf gezaaid hebben!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: