Padden op wandel: de jaarlijkse paddentrek

In het vroege voorjaar, zo ergens tussen eind januari en eind maart, vindt er een bijzonder natuurfenomeen plaats: padden ontwaken massaal uit hun winterslaap en trekken eropuit. Kortom: de jaarlijkse paddentrek komt weer op gang. 

Wanneer padden (en sommige kikkers en salamanders) uit hun winterslaap ontwaken, hebben ze maar één doel voor ogen: een poel of vijver vinden om hun eitjes af te zetten! Er vindt dan een massale volksverhuizing plaats, waarbij de kleine diertjes tot 3 kilometer kunnen afleggen.

Padden overwinteren in ondergrondse holen, onder houtstapels of boomstronken en in vijvers. Zodra de weersomstandigheden het toelaten, gaan ze op wandel. Ze houden van vochtig weer en temperaturen van zo’n 10 à 12 graden. Soms gaan ze wel met honderden tegelijkertijd op stap.

pad

Eiersnoeren en oerwoudgeluiden

De gewone pad zoekt naar een zoete waterplas om zijn eitjes in af te zetten. Dat kan een poel, vijver of sloot zijn. De eieren worden in snoeren afgezet, die tot 5 meter lang zijn en duizenden eitjes bevatten. Ze wikkelen de snoeren rond water- en overplanten.

De vroedmeesterpad gaat nog verder. Het mannetje zorgt voor de kroost en doet dat door de eiersnoer rond zijn achterpoten te wikkelen. Zo draagt hij zijn kleintjes drie tot zeven weken met zich mee. Pas dan zet hij de eitjes in een poel af, waarna de kikkervisjes uitkomen. Op warme lenteavonden maken vroedmeesterpadden een klokkend geluid dat zo uit het oerwoud lijkt te komen.

vroedmeesterpad
Mannelijke vroedmeesterpadden wikkelen het eiersnoer rond hun achterpoten en dragen het wekenlang met zich mee.

Wrattige wandeltocht

De paddentocht leidt niet zelden langs wegen, wat helaas elk jaar de nodige verkeersslachtoffers oplevert, zeker omdat de diertjes ’s nachts op pad gaan. Gelukkig zijn er talloze vrijwilligers die de padden veilig naar de overkant brengen. Op veel plekken hebben ze speciale paddentunnels ter beschikking en soms worden er straten afgesloten om de wrattige wandeltocht in goede banen te leiden.

De gewone pad herken je aan zijn wrattige huid, de horizontale, spleetvormige pupillen, korte achterpoten en zichtbare gifklieren achter de ogen. Ze zijn 8 à 10 centimeter groot. Hun ogen hebben een oranje-koperachtige kleur. In tegenstelling tot kikkers, die lange achterpoten hebben, kunnen ze niet springen.

Op het menu staan vooral kevers, vliegen, spinnen, duizendpoten en mieren. Zelf zijn ze niet zo geliefd als voedsel. Door de gifklieren in hun huid smaken ze bitter. De meeste vissen en vogels zijn daar niet zo’n fan van. De ideale verdedigingsmethode!

Zet ze over!

Wil jij helpen om de paddentrek bij jou in de buurt in goede banen te leiden? Kijk dan eens op www.paddenoverzet.be

Zin in een spelletje paddentrek?

Op de downloadpagina kan je het enige echte speelbord voor het paddentrek-spel downloaden. Dit is een spelletje uit het Woudapen natuurdoeboek.

paddentrek
Een uitneembaar bordspel uit het Woudapen-natuurdoeboek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: