Op ontdekking in de Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is een van de twintig nationale parken van Nederland. Half februari maakten we er een heerlijke winterwandeling tussen de bossen en door de uitgestrekte heidevelden. 

Het is een koude maar zonnige zondagochtend. Wanneer we rond half elf aan de parking van het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug arriveren, staan er al behoorlijk wat auto’s. Mountainbikend Nederland heeft zich verzameld om de bossen en velden in te trekken.

Wij zijn hier om te wandelen. En wandelroutes zijn er meer dan voldoende, met afstanden van 1,3 tot 13 kilometer. Voor de kleinsten is er een kabouterwandeling met onderweg leuke, houten elementen. Nadat we een kijkje hebben genomen in het prachtige bezoekerscentrum, vertrekken we voor de oranje route.

heideveld met bomen

Het heeft flink gevroren ’s nachts en we moeten ons dan ook letterlijk op glad ijs begeven op de heerlijke bospaden. De naaldbomen filteren de zon op een sprookjesachtige manier. Het is een typisch Kempens bos waar Corsicaanse den hoogtij viert. Hier en daar vinden we ook een loofbosje van vooral beuk en eik.

Heide en bos wisselen elkaar af tijdens de route. De uitgestrekte heidevelden doen naar adem happen. Over smalle, kronkelige zandpaadjes doorkruisen we de heide. Je krijgt hier echt het gevoel dat je deel uitmaakt van het landschap. Groepjes grillig vertakte bomen en bleke berken zorgen voor variatie in de zeeën van heide. Op een gegeven moment zien we heide zover we kunnen kijken. Heerlijk!

Heide in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Toen we vertrokken was het nauwelijks 1 graden, maar de winterzon doet goed haar best en na een uurtje stappen is de muts overbodig. Wanneer we bijna terug aan het Buitencentrum zijn, komen we langs een bevroren vijvertje waar kinderen – en volwassenen – via een houten hangbrug naar de overkant kunnen. Leuk element!

We wandelen langs de speeltuin terug naar het Buitencentrum, waar de parking nu goed vol staat. En de auto’s blijven maar toestromen. Terwijl we genieten van een broodje humus met geroosterde paprika, zien we twee buizerds boven de boomtoppen cirkelen. De perfecte afsluiter voor onze wandeling!


Meer wandelinspiratie? Dan kan ik dit boek van Vlaanderen Vakantieland aanraden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: