20 spannende dingen die je op de heide kan doen

De heide heeft altijd al een bijzonder plekje in mijn hart gehad. Maar wat kan je er zoal doen, behalve wandelen en door het mulle zand ploeteren op een hete zomerdag? Wel, hier zijn 20 dingen die je op de heide kan beleven!

1. Op libellensafari gaan. In de zomer vliegen er heel wat libellen op de heide. Wie goed kijkt, herkent verschillende soorten. Ook vlinders laten zich veelvuldig zien.

2. Stukjes berkenschors verzamelen. Berken groeien vaak aan heidevelden en ze hebben een prachtige schors, die je kan verzamelen of waarmee je fijn kan knutselen. Beperk je wel tot de schors die je op de grond vindt en trek geen schors van de bomen af.

3. Heidebingo spelen. Download hier de heidebingo  die ik voor jullie maakte of stel er zelf een samen met foto’s van dieren en planten die je op de heide vindt. Wie spot er de meeste?

4. Op blote voeten door het warme zand hollen. Het losse zand op de heide is vooral in de zomer heerlijk warm. Ideaal voor een sprintje op blote voeten.

5. Een brandtoren beklimmen. Omdat de heide zo droog is, is er in de zomer vaak brandgevaar. Daarom staan er in grote heidegebieden hoge torens vanwaar brandwachters de boel in de gaten houden. Soms mag je op die torens. Dat is bijvoorbeeld het geval op de Kalmthoutse heide.

6. Reeën spotten. In heidegebieden loop je veel kans om reetjes te zien, vooral in de schemer (’s morgens vroeg of wanneer het donker wordt).

ree-(2)

7. Goed luisteren. Blijf eens staan en luister. Wat hoor je? Krekels, sprinkhanen, vogels, auto’s in de verte, wandelaars, een hond? Aan heidevelden vind je vaak naaldbossen. Blijf eens onder een groepje hoge dennen staan. Hoor je ze kraken in de wind? Dat is typisch voor dennen. Daarom werden ze vroeger massaal aangeplant om te worden gebruikt als stuthout voor mijngangen. Het kraken van het dennenhout waarschuwde de mijnwerkers bij instortingsgevaar.

8. Wildplukken. Ook aan en rond de heide groeit heel wat eten, zomaar in de natuur. Begin met eenvoudig herkenbare planten en vruchten, zoals braambessen. Kies wel voor bramen die wat hoger aan de struik hangen en was ze even voor je ervan eet, want ze kunnen besmet zijn met parasieten zoals de vossenlintworm. Beginnende wildplukkers vinden heel wat tips in onze blog het eetbare bos.

9. Schapendrollen bestuderen. Bekijk ze door een vergrootglas en roer er eventueel met een stokje in, maar kom er zeker niet met je handen aan. Je kan namelijk ziek worden van keutels aan te raken. Meer tips voor drollenonderzoek vind je in onze blog ‘Inleiding in de keutelkunde’.

10. Mestkevers zoeken. Onder een schapendrol woont soms een hele familie. Mestkevers maken bolletjes van drollen en graven daar gangen onder. Daarin leggen ze hun eitjes. De mest fungeert als voedsel voor de larven. Wanneer die volwassen zijn, komen ze naar boven. Wanneer je allemaal gaatjes in het zand ziet van ongeveer 1 cm groot, weet je dat er mestkevers aan het werk zijn geweest.

Mestkevers met een drol
Onder een drol woont soms een hele familie mestkevers.

11. Kunstwerken maken van takjes, die je rechtop in het zand steekt, of collages van dennenappels.

12. Pootje baden. In de buurt van heide vind je vaak vennetjes en heldere waterplassen. Ideaal om even pootje te baden. Zwemmen is op de meeste plekken echter niet veilig en is ook niet toegelaten.

13. Zandgruwels zoeken. Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof er in het zand niet veel beweegt, maar als je van dichtbij kijkt, zal je zien dat het er een drukte van jewelste is. Mieren en kevers rennen heen-en-weer. En met een beetje geluk spot je de sporen van mierenleeuwlarven. Mierenleeuwen zijn eigenlijk een soort libellen, maar hun larven leven in het zand. Daar maken ze kleine valkuilen waarin diertjes terechtkomen, die ze dan verorberen. Deze kleine griezels kan je eenvoudig vinden door de sporen te volgen (zie foto hieronder).

14. Dennenappels rapen. Vaak staan er rond of aan heidegebieden naaldbossen waar je dennenappels of sparrenkegels kan rapen. Daarmee kan je thuis fijn knutselen.

15. Dierensporen zoeken. In het open landschap van de heide en het losse zand, vind je makkelijk diersporen. Zo zal je ongetwijfeld de sporen van andere wandelaars en hun honden vinden, maar ook sporen van reeën en konijnen. En natuurlijk de keutels van schapen, konijnen en muizen, holen van dieren, aangevreten dennenappels, plukjes haar en vacht die in stekelige planten blijven hangen,…

Op de heide zitten vaak vossen. Zo zie je het verschil tussen de sporen van vossen en honden: bij de afdrukken van een vos ziet er een ruimte tussen de voorste twee tenen en die daaronder. Bij de prent van een hond, liggen de voorste twee tenen lager. Je ziet het eenvoudig door een takje net boven de onderste tenen te leggen. Bij een vos snijdt dit takje de bovenste tenen niet, bij een hond wel.

Tekening die verschil tussen afdrukken vos en hond laat zien
Pootafdruk van een vos (links) en een hond (rechts). Uit: Woudapen.

16. Bloeiende heide bewonderen. Aan het einde van de zomer bloeit de struikheide, bekend van de prachtige paarse kleur. In februari kan je dan weer de bloeiende kraaiheide bewonderen en in juni en juli maakt dopheide roze bloemetjes aan.

17. Kikkers en padden zoeken.

18. Met een gids op stap staan. In heel wat heidegebieden worden regelmatig wandelingen met een gids georganiseerd. Kijk op voorhand even op de website van het gebied waar je op ontdekking wilt.

19. Zandkorrels bestuderen. Wanneer je zandkorrels vanop een afstandje bekijkt, lijken ze allemaal op elkaar. Als je ze echter vergroot met een loep of onder de microscoop, merk je dat zand in feite uit hele kleine stukjes steen, mineraal en schelpjes bestaat. Die hebben allemaal een andere kleur en vorm. Wanneer je met zand over je blote arm wrijft, voel je de scherpe randjes van de korrels.

Lifewatch_Opgespoten strand 2.gif
Zo ziet zand eruit onder een microscoop!

20. Een zandverzameling beginnen. Neem een klein beetje zand mee in een potje. Je kan een heuse zandverzameling beginnen met zand van overal waar je komt. Je zal zien dat zand heel wat verschillende kleuren kan hebben.

De basisuitrusting voor heidehelden

  • Een vergrootglas om kriebelbeestjes en zandmonsters van dichtbij te bestuderen.
  • Een verrekijker om vogels te bespieden.
  • Een fototoestel of een gsm met een goede camera om foto’s te maken.
  • Een zakje om natuurschatten in te stoppen.
  • Een notitieboekje en pen om waarnemingen op te schrijven of het Woudapen natuurdagboek.
  • Eten en drinken voor onderweg.
  • Een zakje om eventueel afval in te stoppen zodat je het mee naar huis of de vuilbak op de parking kan nemen.
  • Een rugzakje om alles in te stoppen.
  • Een paar stevige wandelschoenen en kledij die aangepast is aan het weer.
  • Zonnemelk. In de zomer kan het heel warm worden op de heide, en er is weinig schaduw.

Meer weten over de heide en de dieren die er wonen? Check dan ook onze blog ‘Word heideheld’.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: