Lentepannenkoeken op Lichtmis

Deze heerlijke lentepannenkoeken maak je met jonge, zelfgeplukte kruiden zoals brandneteltoppen, hondsdraf, madeliefjes en blaadjes van paardenbloemen en speenkruid. Geef je lichaam een lenteschoonmaak!

Ilse van Find your Nature heeft een missie: mensen laten genieten van al het lekkers dat de natuur te bieden heeft. Als biologe kent ze de kneepjes van het vak wat wildplukken betreft. Daarom deelt ze regelmatig verrassende natuurrecepten met ons. Deze keer: lentepannenkoeken met jonge, wilde kruiden.

Op 2 februari vieren we Lichtmis, een katholiek feest dat afgeleid is van het Keltische licht- en vruchtbaarheidsfeest Imbolc. Tijdens Imbolc viert men het lengen van de dagen en de steeds sterker wordende zon. Speciale rituelen moeten de akkers opnieuw vruchtbaar maken. In deze periode worden ook de eerste lammetjes geboren.

Imbolc is een feest van reiniging en zelfs vandaag houden veel mensen in februari nog een voorjaarsschoonmaak in hun huis. In heel wat Europese landen worden er op Lichtmis traditioneel pannenkoeken gebakken: rond en goudgeel als de zon!

Omdat ons lichaam na de winter ook een lenteschoonmaak kan gebruiken, voeg ik aan het pannenkoekenbeslag frisse, jonge kruiden toe die een zuiverende werking hebben.

Super gezond dus, deze lentepannenkoeken (maar strooi er dan niet té veel suiker op hé  😉 ).

Dit heb je nodig:

 • 150 gram (spelt)bloem
 • 2 eieren
 • een snufje zout
 • 4 dl (plantaardige) melk
 • een handvol jonge kruiden (brandneteltoppen, hondsdraf, paardenbloembladeren, madeliefjes, blaadjes van speenkruid). Speenkruidblaadjes bevatten veel vitamine C en zijn eetbaar tot de plant gaat bloeien.
 • boerderijboter of kokosolie om de pannenkoeken in te bakken

Zo maak je deze goudgele zonnetjes: 

 • Doe de bloem met het zout en de eieren in een kom.
 • Voeg 1/3de van de melk toe en roer het geheel tot een glad beslag.
 • Verdun het beslag al roerende met de rest van de melk.
 • Als laatste voeg je de versnipperde kruiden toe.
 • Laat het beslag 15 minuutjes rusten en bak daarna de pannenkoekjes goudbruin.
 • Je kan de pannenkoekjes nog garneren met madeliefjes en bloempjes van paarse dovenetel.
lentekruiden kruiden wildplukken

Pluk jij ook wild?

Wildplukken is een heerlijke manier om meer in contact te staan met de natuur. Lees, voor je ‘in het wilde’ weg begint te plukken, even onze tips voor wildplukken.

Meer inspiratie om te koken met zelfgeplukte ingrediënten? Die vind je o.a. in het boek De Smaak van wildplukken.

Over Ilse

Als biologe is Ilse Plessers gepassioneerd door de natuur en natuurlijk leven. Samen met haar man Jan, die boswachter is, begon ze het project Find your Nature. Ze delen hun ervaringen, kennis en ideeën met de wereld via workshops, wandelingen en activiteiten.

Ilse en Jan runnen ook een ecoglamping in Bilzen (Belgisch Limburg). Je kan er overnachten in een gezellig ingerichte tent midden in de natuur. Op De Krekelwei gaan gezelligheid, ecologie en comfort hand in hand. Bij het ontbijt kan je proeven van verse, homemade producten uit eigen tuin.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: