7 projecten waarmee jij aan burgerwetenschap kan doen!

Breng de maan in kaart, help bij archeologisch onderzoek of spot vleermuizen vanachter je computer. Hier vind je zeven coole manieren waarop jij wetenschappers een handje kan toesteken. Welkom in de wondere wereld van citizen science of  burgerwetenschap.

Breng de maan in kaart

Geboeid door de maan? Dan moet je op de (Engelstalige) website van Moon Mappers zijn! Daar kan je helpen om de maan in kaart te brengen. Geen ruimteschip in je garage staan? No problemo: je kan gewoon meedoen vanachter je computer.

Je krijgt detailfoto’s van het maanoppervlak te zien en moet de grootste, meest zichtbare kraters omcirkelen. Na een korte test om te oefenen, kan je meteen aan de slag. De gegevens worden gebruikt om een maankaart te maken, die gebruikt wordt voor toekomstige maanmissies en onderzoek.

IedereenWetenschapper_Maan

Ga aan de slag als archeoloog

Ga naar een van de ArcheoHotSpots in Nederland en help archeologen om de geheimen uit het verleden te ontrafelen. Orden bodemvondsten, neem eventuele eigen vondsten mee om aan een archeoloog te tonen of leer gewoon alles over het werk van archeologen.

De HotSpots zijn verspreid over Nederland: Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch, Eindhoven, Boxtel en Castricum. Je hoeft je niet op voorhand in te schrijven, maar kijk wel even op www.archeohotspots.nl voor de openingstijden.

archeospots

Raap schelpen voor de wetenschap

Je kent vast de jaarlijkse telweekends in België en Nederland, waar iedereen wordt opgeroepen om de vogels of vlinders in de tuin te tellen. Deze gegevens kunnen natuurverenigingen goed gebruiken om in te schatten hoe goed bepaalde soorten het doen. Zo kunnen ze ook beter beschermd worden.

Nu is er dus ook de Grote Schelpenteldag. Die dag kan je op tien locaties aan het Noordzeestrand op schelpenjacht. Want hoewel iedereen weleens schelpen raapt, bestaan er bijna geen gegevens over de soorten die op onze stranden aanspoelen. Je kan meedoen als individu, gezin of vereniging.

Schrijf je in en kies een tijdstip en locatie uit op iedereenwetenschapper.be/projects/grote-schelpenteldag

bigstock--192693787

Spot zoogdieren vanachter je computer

Bekijk beelden van cameravallen in Groot-Brittannië en ontdek welke dieren daar ’s nachts rondzwerven en wat ze zoals uitvreten.

Je maakt gewoon een account aan op mammalweb.org en krijgt foto’s te zien die zijn gemaakt door een netwerk van cameravallen. Deze camera’s pikken beweging op en maken automatisch een foto. De dieren op die foto’s, zoals vossen, herten, dassen of huiskatten, moeten geïdentificeerd worden. Zo help je de onderzoekers van Mammal Web om meer inzicht te krijgen in het nachtelijk gedrag van zoogdieren, zodat ze beter kunnen beschermd worden.

badgers.png

Bestudeer vleermuizen

Vind jij vleermuizen ook zo’n spannende dieren? Doe dan mee aan dit onderzoek, waarbij je video’s bekijkt van de bladneusvleermuis. Deze soort slaapt overdag in verlaten mijnen en grotten. ’s Nachts gaat hij op jacht. Elke video duurt ongeveer 10 seconden. Bij de video krijg je enkele vragen om te beantwoorden, zoals hoeveel dieren je telt en wat ze doen.

Dit onderzoek is nodig omdat wetenschappers nog niet veel weten over het gedrag van de bladneusvleermuis. Er zijn duizenden uren aan video-opnamen gemaakt, en daarom is de hulp van het publiek broodnodig.

Doe mee via www.iedereenwetenschapper.be/projects/hoeveel-vleermuizen-tel-jij

Bat_in_a_Cave.jpg

Red mensenlevens met je computer

Terwijl jij op je computer werkt, spelletjes speelt of foto’s van je ontbijt op Facebook deelt, gebruiken wetenschappers de onbenutte rekenkracht van je computer om levens te redden.

Zo doe je dat: je maakt een account aan op deze website en download een tool op je computer. Deze berekent automatisch de rekenkracht die jij op overschot hebt, en zorgt dat deze wordt aangewend door wetenschappers in hun onderzoek naar ziekten zoals AIDS.

microscope-2352650_640

Doe aan bodemonderzoek met theezakjes

Help ecologen met bodemonderzoek door een piramidevorming, ongebruikt zakje groene thee en een ongebruikt zakje rooibosthee van het merk Lipton in je tuin te begraven, ongeveer 8 centimeter diep. Na drie maanden graaf je de zakjes op en droog je ze op een zonnige, warme plek.

Veeg het vuil weg, weeg de zakjes en vul de gegevens in op de website van het onderzoek. Deze gegevens worden door de universiteit gebruikt voor een onderzoek naar het effect van de opwarming van de aarde op de afbraaksnelheid van plantaardig materiaal. Er doen ondertussen al meer dan twintig landen mee aan dit onderzoek.

Dit kan je zowel thuis als in de klas doen!

Je kan meedoen via www.iedereenwetenschapper.be/projects/begraaf-theezakjes-voor-het-klimaat

banner-iw

Over burgerwetenschap

Wetenschappelijk onderzoek is niet voorbehouden aan specialisten. Vaak is het vooral een kwestie van zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Dat betekent heel hard werken… Of het werk verdelen. Met Burgerwetenschap of Citizen Science dragen mensen van over de hele wereld bij aan wetenschappelijk onderzoek.

Thuis, op school, in de tuin, of zelfs online. In groep of individueel. Sommige projecten duren tien minuten, andere zijn langlopend. Je kan meedoen aan experimenten in verschillende categorieën, zoals natuuronderzoek, het heelal, psychologie, gezondheid, historisch onderzoek of cultuur. Dieren tellen, games spelen, vragenlijsten invullen, de intelligentie van je hond testen of de rekenkracht van je computer uitlenen: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Op www.iedereenwetenschapper.be ontdek je nog veel meer projecten.

Op de hoogte blijven van blogs zoals deze?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: