Wildplukken is immens populair. En terecht! De natuur is één groot buffet… Als je er maar een beetje vanaf weet, tenminste. Maar er zijn ook planten die iedereen kent, waarvan je niet wist dat ze (deels) eetbaar zijn. Of wat dacht je van deze eetbare bloemen? Je kan ze gebruiken om allerlei gerechten mee af te werken of te versieren, of een slaatje interessanter te maken. Laat je fantasie maar werken!
Madeliefjes
Hij houdt van me, hij houdt niet van me… Wie heeft er nooit een madeliefje geplukt om de blaadjes één voor één uit te trekken of er een armband van te vlechten? Maar wist je ook dat je deze bloemetjes en hun blaadjes het hele jaar door kan plukken om op te snoepen? Je kan de bloemen gewoon rauw eten in een slaatje. Of versier er je pasta of pizza mee.
Rozen
Van maart tot mei kan je rozenblaadjes plukken voor de thee. Van mei tot juli lenen de bloemen zich bovendien prima voor limonade, of om gerechten te versieren. Ze zijn zacht van smaak.
Paardenbloemen
Ook paardenbloemen kan je plukken om slaatjes mee op te fleuren. Pluk de jonge bloemen tussen maart en november.
Bieslookbloemen
Wie bieslook in de tuin heeft staan, kent ongetwijfeld de paarse bloemen die dit kruid aanmaakt. Deze lenen zich uitstekend tot het maken van kruidenboter, maar ook voor salades.
Tulp
Ja, ook de bloemen van tulpen kan je eten. Pluk ze tussen april en mei.
Blaadjes van zonnebloemen
Ben jij ook zo dol op zonnebloempitten? Dan is het misschien wel leuk om te weten dat je de bloemen en bloemknoppen ook kan eten. Je kan ze bijvoorbeeld even stomen of in boter bakken. Of je bakt er gewoon wafels van.

Driekleurig viooltje
De blaadjes, bloemetjes en bloemknoppen smaken een beetje zoet en kan je zo eten of in koude gerechten verwerken. De blaadjes kan je drogen voor thee.
Rode en witte klaver
De jonge bloemen en blaadjes van rode en witte klaver doen het goed in thee. Je kan ze plukken van mei tot oktober.
Vergeet-me-nietje
We zouden het bijna vergeten! 🙂 Van april tot september kan je vergeet-me-nietjes plukken.
Bloemen van groenten
Ook de bloemen van heel wat groenten kan je eten. Denk maar aan de bloemen van courgette, komkommer, prei, witloof en pompoen.

Beginnende wildplukker? Lees dan zeker ook even onze blog met tips voor wildplukkers.
In onze rubriek Binnenpretjes vind je heel wat recepten met wildpluk-ingrediënten, zoals wafels met blaadjes van wilde bloemen en een heerlijk zoete kastantje-brandnetelcake.
Op zoek naar nog meer inspiratie en lekkere recepten? ‘Bloemen met smaak’ van Anna Koster is een visueel aantrekkelijk boek vol smakelijke bloemen en recepten waarmee je meteen aan de slag kan.

Meer inspiratie om te koken met zelfgeplukte ingrediënten? Die vind je o.a. in het boek De Smaak van wildplukken.
Nog meer natuurpret?
Speciaal voor kleine natuurontdekkers bedachten we leuke boekjes, gadgets en zoekkaarten.
