Bloemen waarvan je niet wist dat ze eetbaar waren

Wildplukken is immens populair. En terecht! De natuur is één groot buffet… Als je er maar een beetje vanaf weet, tenminste. Maar er zijn ook planten die iedereen kent, waarvan je niet wist dat ze (deels) eetbaar zijn. Of wat dacht je van deze eetbare bloemen? Je kan ze gebruiken om allerlei gerechten mee af te werken of te versieren, of een slaatje interessanter te maken. Laat je fantasie maar werken!

Madeliefjes

Hij houdt van me, hij houdt niet van me… Wie heeft er nooit een madeliefje geplukt om de blaadjes één voor één uit te trekken of er een armband van te vlechten? Maar wist je ook dat je deze bloemetjes en hun blaadjes het hele jaar door kan plukken om op te snoepen? Je kan de bloemen gewoon rauw eten in een slaatje. Of versier er je pasta of pizza mee.

Rozen

Van maart tot mei kan je rozenblaadjes plukken voor de thee. Van mei tot juli lenen de bloemen zich bovendien prima voor limonade, of om gerechten te versieren. Ze zijn zacht van smaak.

Paardenbloemen

Ook paardenbloemen kan je plukken om slaatjes mee op te fleuren. Pluk de jonge bloemen tussen maart en november.

Bieslookbloemen

Wie bieslook in de tuin heeft staan, kent ongetwijfeld de paarse bloemen die dit kruid aanmaakt. Deze lenen zich uitstekend tot het maken van kruidenboter, maar ook voor salades.

Tulp

Ja, ook de bloemen van tulpen kan je eten. Pluk ze tussen april en mei.

Blaadjes van zonnebloemen

Ben jij ook zo dol op zonnebloempitten? Dan is het misschien wel leuk om te weten dat je de bloemen en bloemknoppen ook kan eten. Je kan ze bijvoorbeeld even stomen of in boter bakken. Of je bakt er gewoon wafels van.

natuurlijke wafels met wildpluk ingrediënten
Foto: Find your nature

Driekleurig viooltje

De blaadjes, bloemetjes en bloemknoppen smaken een beetje zoet en kan je zo eten of in koude gerechten verwerken. De blaadjes kan je drogen voor thee.

Rode en witte klaver

De jonge bloemen en blaadjes van rode en witte klaver doen het goed in thee. Je kan ze  plukken van mei tot oktober.

Vergeet-me-nietje

We zouden het bijna vergeten! 🙂 Van april tot september kan je vergeet-me-nietjes plukken.

Bloemen van groenten

Ook de bloemen van heel wat groenten kan je eten. Denk maar aan de bloemen van courgette, komkommer, prei, witloof en pompoen.

foto 1

Beginnende wildplukker? Lees dan zeker ook even onze blog met tips voor wildplukkers.

In onze rubriek Binnenpretjes vind je heel wat recepten met wildpluk-ingrediënten, zoals wafels met blaadjes van wilde bloemen en een heerlijk zoete kastantje-brandnetelcake.

Meer natuurfun? Volg ons en mis het niet!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: