Mijn recept voor vegetarisch stoofvlees

Met dit heerlijke, volledig plantaardige recept voor stoofvlees overtuig je zelfs de meest verstokte vleeseter. Ik maakte dit eenvoudige gerecht op oudejaarsavond voor tien vleeseters, die er allemaal zonder morren van aten 😉

 

Wat je nodig hebt

  • Ajuin
  • Look
  • Sojabakboter of plantaardige olie naar keuze
  • Vleesvervanger
  • Worteltjes
  • Brood
  • Donker bier
  • Tarwebloem

Hoe je het maakt

Giet donker bier (ik gebruik meestal donkere Leffe) in een grote kookpot. Ik neem ongeveer een half flesje per persoon. Zet op een laag vuurtje.

Doe wat tarwebloem in een schaaltje en voeg koud water toe. Meng met een klopper tot de klonters verdwenen zijn. Voeg toe aan je saus zodat die straks lekker dik wordt.

Schil een paar worteltjes en snijdt deze in hele kleine stukjes. Voeg die toe aan je saus, zodat ze de tijd krijgen om mee te garen.

Neem een of een twee boterhammen (afhankelijk van de hoeveelheid Leffe die je gebruikt), scheur deze in stukjes en voeg toe aan je saus.

Laat zachtjes sudderen. Voeg alvast kruiden toe. Ik gebruik Maaslands Kruidenzout, dat je bij de meeste Belgische Carrefour-winkels kan krijgen, maar je kan natuurlijk kruiden naar smaak. Een beetje tijm, laurier en zout doen wonderen.

In veel recepten voor stoofvlees besmeert men de boterham met mosterd. Ik vind dat die mosterd de saus al snel wat bitter maakt en laat hem liever weg. Maar het kan dus.

Laat ondertussen de ajuin even aanstoven in een wok of pan. Ik gebruik liefst sojabakboter, maar olijfolie of een andere plantaardige olie gaat ook. Ik neem een halve ajuin per persoon.

Kies een lekkere vleesvervanger. Ik koos voor de beefreepjes van de vegetarische slager en die smaakten heerlijk in dit stoofpotje. In het verleden maakte ik hetzelfde gerecht ook met seitan van Maya, een bedrijf uit Hasselt.

Stoof je vleesvervanger eventjes mee aan met de ajuin en pers een of een paar teentjes look (hoeveelheid naar smaak 😉) in je wok.

Voeg de vleesvervanger en look toe aan je saus. Laat nog een hele poos sudderen, terwijl je regelmatig roert. Indien de saus niet voldoende indikt, kan je nog een beetje tarwebloem toevoegen.

Is je saus wat te dik of te fel van smaak? Dan voeg je gewoon nog een beetje water toe.

Serveer met frietjes of een andere aardappelgerecht, en een slaatje of eventueel wat gekookte groentjes. Zelf vind ik rauw witloof heerlijk bij deze stoverij!

 

Meer recepten en andere fun? Schrijf je dan in en mis niets! 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: