Waarom we met kerst ons huis versieren met hulst

Welke plant – op de obligate kerstboom na – hoort er meer bij kerstmis dan hulst? Deze groenblijver met zijn grillige bladeren en rode bessen vindt gretig zijn weg naar menig kerststuk. Maar hoe is deze traditie eigenlijk ontstaan en wat valt er nog over deze merkwaardige boom te vertellen?

Ja, ik schrijf bewust ‘boom’. Want hoewel we de hulst vooral kennen als struik of haag, kan hij wel degelijk uitgroeien tot een boom van maar liefst tien meter. Voorwaarde is dan wel dat zijn wortels voldoende ruimte hebben om te groeien, wat in het bos meestal niet het geval is. Het is de enige van nature in België en Nederland voorkomende loofboom die groen blijft in de winter.

Beschermer tegen kwade geesten 

Omdat hulst altijd groen blijft, dacht men dat het een heilige plant was. De naam hulst zou zelfs van het woord heilig zijn afgeleid. De mensen geloofden dat de plant beschermde tegen blikseminslagen, heksen, demonen en allerlei boze geesten.

Hulsttakken boven je deur en als versiering in de huiskamer zouden een garantie op een gelukkig kerstfeest vormen. Belangrijk volgens het bijgeloof was dat de hulst voor kerstavond geplukt werd, anders zou hij net ongeluk kunnen brengen. Het zou ook belangrijk zijn om de takken voor Driekoningen te verbranden.

Hulst als bosboom

Hulst groeit volop in beuken- en eikenbossen omdat hij goed tegen arme, zure en droge bodems en veel schaduw kan. Je komt de plant vooral in bosranden en houtwallen tegen. In bossen vormen hulststruiken een goede schuilplaats voor heel wat dieren.

Hulst wordt gemiddeld 100 jaar oud, maar kan ook drie keer zo oud worden. De grillige bladeren met hun stekels voelen leerachtig aan. Ze vormen een mooi contrast met de prachtige, rode bessen. Omdat de plant altijd groen blijft, wordt hij ook vaak gebruikt in tuinen, onder meer als haag.

De hulst is een tweehuizige plant: je vindt de vrouwelijke en mannelijke bloemen dus op twee verschillende planten. Hij bloeit van mei tot juni. Na de bevruchting door bijen, vliegen en zweefvliegen, ontwikkelen de vrouwelijke bloemen zich tot bessen. Deze kleuren in de loop van de zomer en herfst rood en soms geel.

Voor mensen zijn de bessen giftig en ook vogels zijn er niet zo’n fan van. Enkel wanneer er geen ander eten voorhanden is, durven sommige vogels, waaronder lijsters, weleens van hulstbessen eten.

Voortaan niets meer missen?

button

Foto: Jürgen Howaldt

bronnen: plantvanhier.be, floravannederland.nl, soortenbank.nl, heemkundekringbergh.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: