IJsvogels: blauwe ‘flitsen’ die niet van ijs houden

Hun naam doet anders vermoeden, maar ijsvogels houden helemaal niet van ijs. Ze leven namelijk van kleine visjes en hebben dus open water nodig. Het zijn vrolijke, kleurrijke verschijningen met een oranje buik en een blauwe rug en vleugels.

 

Een ijsvogel wordt niet groter dan 20 centimeter en weegt minder dan 50 gram. De kop en ogen zijn groot in verhouding tot de rest van het lichaam, maar wat het meest opvalt, is zijn snavel.

Die is super scherp en komt goed van pas bij het vissen. Meestal jaagt hij vanop een tak die boven het water hangt. Wanneer hij een visje ziet, duikt hij het water in. Hij komt weer boven met zijn buit en slaat de vis een paar keer met zijn kop tegen een tak tot hij dood is. Dan gooit hij de vis omhoog en laat hem zo zijn bek inglijden, met de kop naar beneden. Naast vissen, eet de ijsvogel ook graag kreeftjes en waterinsecten.

Hij nestelt graag in steile oeverwanden van beken en waterplassen. Tegenwoordig worden er vaak speciale wanden aangelegd voor het diertje.

ijsvogel op tak
IJsvogel zitten vaak op laaghangende takken op de uitkijk naar visjes. Foto: Anneke Bloema

Geen fan van ijs

IJsvogels zijn klein en snel, waardoor je goed moet opletten. Meestal zie je niet veel meer dan een blauwe flits. Het zijn best schuwe vogels. Toch wagen ze zich weleens in woonwijken als er voldoende water in de buurt is. Zo vind je een populatie in Amsterdam-Noord.

Het zijn best gevoelige vogeltjes, die op tijd moeten eten. Wanneer het koud is, hebben ze nog meer behoefte aan energie. Tegelijkertijd kan het dan net heel moeilijk zijn om nog open plekken in het ijs te vinden waar ze kunnen vissen. Tijdens strenge winters sterven er dan ook heel wat ijsvogels. Als het langer dan twee weken erg hard vriest, kan tot wel 80% van de populatie sterven.

Moet je horen!

  • De liefde gaat door de maag. Een mannetje versiert een vrouwtje door haar visjes te brengen. Hij geeft haar die visjes heel voorzichtig aan met zijn vlijmscherpe snavel.
  • Vrouwtjes kan je herkennen aan hun oranje ondersnavel. Bij mannetjes is de snavel volledig zwart.
  • Pasgeboren jongen hebben een wit puntje op hun snavel. Dat maakt het voor de ouders gemakkelijker om ze in het donker te voeren.
  • Wanneer ijsvogeltjes in een rechte vlucht over het water scheren, halen ze snelheden tot 50 à 80 kilometer per uur.

IJsvogels spotten

IJsvogels leven aan het water, van meertjes en beken tot vijvers. De herfst is een goede tijd om hen te spotten, net zoals putje winter, wanneer het flink gevroren heeft. Dan zie je hen met een beetje geluk aan een open plek in het ijs.

Meestal zie je niet veel meer dan een blauwe flits. Wanneer je echter in een hotspot bent waar ze vaak gezien worden, kan je met een verrekijker laaghangende takken boven het water afspeuren.

Bekende plaatsen waar heel wat ijsvogels voorkomen, zijn het vijvergebied De Wijers, vooral dan De Wijvenheide in Zonhoven, en in Nederland in de De Biesbosch,  Nationaal Park De Meinweg, aan de rivier de Dinkel in Twente, Het Gooi en de Vechtstreek en Amsterdam-Noord.

Voortaan niets meer missen?

button

 

Bronnen: Roots Magazine, Natuurpunt.be, ijsvogels.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: