Vliegende reus verovert de Lage Landen

De vliegende deur. Dat is de zeer toepasselijke bijnaam voor de Europese zeearend, die inderdaad zo groot als een deur is. Na een afwezigheid van tientallen jaren, broedt hij sinds 2006 weer in Nederland. In België zie je deze reusachtige vogel soms op doortocht. Wedden dat je hart een paar tellen overslaat wanneer hij voorbij wiekt?

De zeearend is 90 cm lang en wanneer hij zijn vleugels spreidt, zijn deze maar liefst 2,5 meter breed. Daarmee is hij de grootste arend in Europa. Meestal verplaatst hij zich met trage, krachtige vleugelslagen, maar wanneer hij een prooi verschalkt, kan hij snelheden tot 70 km per uur halen.

De zeearend leeft in waterrijke gebieden met veel vis en watervogels, maar ook grote, stevige bomen of rotswanden om zijn immense nest te bouwen. Je vindt hem zowel in zoetwatergebieden als langs kusten.

Volwassen zeearenden zijn meestal standvogels (ze blijven het hele jaar op dezelfde plek), terwijl jonge vogels trekken en rondzwerven.

Wat eet de zeearend?

Je kan je wel voorstellen dat zo’n reusachtige vogel een gezonde trek heeft. Hij eet vissen, die hij met zijn enorme klauwen uit het water plukt, maar ook heel wat watervogels, zoals eenden, koeten en ganzen. Hij jaagt vanop een uitkijkpost of laag over de grond of het water vliegend. Hij kan een eend in de vlucht grijpen.

Soms grijpt hij een haas of konijn en ook voor aas haalt hij zijn snavel niet op. En als hij de maaltijd van een andere vogel kan afpakken, zal hij het niet laten!

silhouet zeearend Lauwersmeer
Woudapen-schrijfster Leen Raats en het silhouet van de zeearend. Beiden op ware grootte. Foto: Jo Cuenen

Moet je nu eens weten…

  • Een zeearend wordt gemiddeld 20 à 25 jaar oud.
  • Meestal leeft hij solitair. Zijn territorium kan tot wel 70 km beslaan.
  • Wanneer twee zeearenden elkaar vinden, blijven ze hun hele leven bij elkaar. Meestal keren ze ook elk jaar terug naar hetzelfde nest.
  • Ze broeden in maart – april.
  • Er zijn meer dan 12.000 zeearenden in Europa. De grootste populaties vind je aan de Noorse kust.
  • De Europese zeearend is nauw verwant aan de Amerikaanse zeearend.

Zeearenden spotten

Aan de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeer maak je het meeste kans, daar broedt hij sinds tien jaar. Ook in de Biesbosch wieken een aantal van deze reuzevogels rond. Met een bootje kan je tot een plek op het water varen vanwaar je een nest ziet liggen. Ik ging onlangs met zo’n tocht mee, maar we kregen het dier helaas niet te zien.

In België maak je vooral in de wintermaanden sporadisch kans op het spotten van een jonge zeearend op doortocht. Hij rust hier soms een paar dagen of zelfs weken uit voor hij weer verder trekt. De vogel is hier erg zeldzaam, maar wel heel groot. Dat maakt verstoppen toch wat moeilijker… Ze vliegen meestal heel hoog.

Je kan zeearenden ook elders in Europa spotten. Een van dé toplocaties is de Noorse kust, waaronder het vogeleiland Runde. Hier leven ook talloze andere vogels zoals papegaaiduikers en jan-van-gents.

Voortaan niets meer missen?

button

Foto bovenaan artikel: Wim Dirckx

Bronnen: natuurpunt.be, vogelbescherming.nl, ‘Buiten gebeurt het’ van Arjan Postma (Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: