Egels, kabaalmakende slakkeneters

Egels zijn alleseters. In het voorjaar verslinden ze vooral regenwormen, rupsen en kevers, in het najaar eten ze ook graag naaktslakken. Maar ook kikkers, spinnen, jonge vogeltjes, muizen en paddenstoelen zet hij graag op het menu. Op een paar uur tijd kan dit kleine dier tachtig kevers of regenwormen oppeuzelen. Zijn uitstekende neus stelt hem in staat om insecten onder de grond te ruiken.

Egels kunnen, zoals je kan zien (en horen!) in deze documentaire van het VTM-programma ‘Wild van dieren’, enorm veel lawaai maken. Hun geschreeuw bereikt met gemak 100 decibel.

Stekelige wist-je-datjes

 • Een egel heeft meer dan 7.000 stekels.
 • Van oktober tot maart zijn egels in winterslaap.
 • Ze leven meestal alleen en hebben geen territorium. Als er verschillende exemplaren in hetzelfde gebied wonen, negeren ze elkaar zoveel mogelijk.
 • Ze kunnen zwemmen. Daarbij steekt enkel hun snuit boven het water uit. Ideaal om de lastige parasieten, die zich maar al te graag tussen hun stekels vestigen, te verdrinken.
 • Bij gevaar rolt hij zich op, waarbij zijn stekels vijanden afschrikken. Een efficiënte methode, behalve dan bij zijn grootste vijand… De auto. Dat leidt helaas nog tot heel wat verkeersslachtoffers.

Egels spotten: Van maart tot oktober kan je ze spotten in tuinen en parken, de rest van het jaar houden ze een winterslaap. In de zomer kom je hen vanaf een uur of tien in je tuin tegen.

cartoon dinerende egel
Tekening: Tinne Van den Bossche. Uit het Woudapen natuurdoeboek.

Villa Stekelhuis

Egel in de tuin? Fijn toch!

 • Zorg voor rommelige hoekjes in je tuin. Daar houden ze van!
 • In een hermetisch afgesloten tuin zal je geen egels vinden. Via hagen en heggen geraken ze wel in je tuin.
 • Ze vinden normaal gesproken voldoende voedsel. Bijvoederen is dus niet nodig. Doe je dat toch, geef dan zeker nooit melk (of melkproducten), want daar kunnen ze dood van gaan. Je kan eventueel wat nat kattenvoer op een schoteltje geven.
 • Je kan ook een egelhuisje kopen of maken. Zet dit op een rustige plek, buiten het bereik van huisdieren. Zet je egelhuis uit de wind en zorg dat er geen regenwater in loopt. Verberg de ingang een beetje met takjes. Het dakje kan je met bladeren of aarde bedekken. En nu maar hopen dat een egel deze winter zijn intrek neemt in Villa Stekelhuis. Voor tips kan je ook terecht op www.egelhuis.com
 • Gebruik geen pesticiden in de tuin. Daar kunnen egels van doodgaan.
 • Heb je een vijver? Egels durven die weleens te gebruiken om baantjes te trekken, maar als de oever te steil is, bestaat de kans dat ze niet meer uit het water geraken. Een loopplankje is een goede oplossing, ook voor vogels.
 • Niet storen! Egels die hun winterslaap houden of net jongen hebben gehad, val je maar beter niet lastig. In dat laatste geval kan het zelfs gebeuren dat mama-egel haar pasgeboren jongen dood bijt.
 • Neem geen egels mee naar binnen. Dat is niet alleen vervelend voor hen, maar ook voor jou, want ze zitten vol met parasieten zoals luizen, vlooien en mijten.
egel in winterslaap


Bronnen: natuurpunt.be, Roots Magazine, ‘Buiten gebeurt het’ van Arjan Postma (Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam)


Op zoek naar een tof boek dat je zin geeft om naar buiten te trekken en waarin waanzinnig interessante natuurweetjes staan? Ik ben enorme fan van de boeken van Arjan Postma, zoals Buiten gebeurt het!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: