De langverwachte comeback van de otter

Eind oktober 2017 kwam het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) met het nieuws dat de otter zich voortplant in de Scheldevallei. Het is de eerste keer in bijna 40 jaar dat er weer hoop is voor dit mysterieuze zoogdier. In 2018 gaan vrijwilligers van Natuurpunt massaal op zoek naar ottersporen. Is dit de langverwachte comeback van een veeleisend zoogdier?  

Tot de jaren vijftig kwamen otters in Vlaanderen en Nederland nog algemeen voor. Door de jacht, watervervuiling en het verdwijnen van leefgebied, verdween de otter in de jaren 1980 volledig van het toneel in Vlaanderen. Ook in Nederland werd hij decennialang niet meer opgemerkt. Vooral vissers waren geen fan van de otter omdat ze hem als een concurrent beschouwden, ook al eet hij maar een handvol vissen per dag.

Sinds enkele jaren wordt er af en toe een otter gespot in Vlaanderen en Nederland – meestal helaas een doodgereden exemplaar. In 2002 zette men in Noord-Nederland enkele dieren uit. Het was afwachten wat er zou gebeuren.

De otter leidt een verborgen leven. Het kan jaren duren voor zijn aanwezigheid door mensen wordt opgemerkt. Hij behoort tot de familie van de marterachtigen en is daarmee het neefje van de das, bunzing en steenmarter. Een otter wordt tot 1,40 meter lang en heeft een soepel lichaam waarmee hij acrobatisch door het water kronkelt. Het is een goede visser die is uitgerust met een goed paar ogen waarmee hij onder water kan kijken. Hij beschikt ook over een uitstekende reukzin. Hij heeft zwemvliezen tussen zijn tenen en zijn vacht is waterdicht.

Otters, mama met baby
Foto: Michael L. Baird

Otters op wandel

Otters eten vissen met en lengte tot 25 centimeter. Ook voor kikkers, rivierkreeftjes, watervogels, ratten, woelratten, insecten en wormen halen ze hun neus niet op. Otters hebben een groot leefgebied nodig, met helder water en voldoende vis. Dit kunnen rivieren, meren, beken, moerassen, kanalen en zelfs zeekusten zijn. Belangrijk is wel dat er natuurlijke oevers met veel schuilmogelijkheden voorhanden zijn. Daar verstoppen ze zich overdag. ’s Nachts gaan ze op pad.

Wat weinig mensen weten, is dat otters ook vaak op het land te vinden zijn. Ze graven holen en wanneer jonge nestverlaters op zoek gaan naar een eigen territorium kunnen ze al lopend honderden kilometers afleggen. Geen wonder dus dat ze vaak sneuvelen in het verkeer…

Spotten: De kans om een otter te zien, is helaas erg klein. Het zijn schuwe nachtdieren die momenteel nog heel zeldzaam zijn in Vlaanderen en Nederland.

Meer te weten komen over dieren en de natuur? Of gewoon kei leuke spelletjes spelen? Dan is ons natuurdoeboek misschien wel iets voor jou.

Nog meer Woudapen-pret?

button

Bronnen: ‘Buiten gebeurt het’ van Arjan Postma (Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam), natuurpunt.be

Hoofdfoto artikel door Mark Spokes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: