Torenvalken: biddende muizenvangers

Toen ik een tijdje geleden een paadje tussen de Haspengouwse velden inreed met mijn fiets, vloog een torenvalk op slechts enkele meters voor me door. Hij had op een paaltje gezeten en haastte zich nu naar een naburig veld, waar hij op enkele meters hoogte ‘biddend’ in de lucht bleef hangen. Minutenlang kon ik naar hem kijken, voor hij me in de gaten kreeg en verdween.  

Iedereen die weleens gaat wandelen of fietsen, kent dit tafereel maar al te goed. Deze kleine, bonte roofvogel voelt zich goed boven akkers en wegbermen, waar hij speurt naar zijn favoriete kostje: veldmuizen. De gevleugelde rover beschikt niet enkel over een scherpe blik, hij heeft een geweldig trucje om zijn avondmaal op het spoor te komen. De torenvalk is in staat om urinesporen van muizen te zien. Muizen plassen overal en volgen vaste looproutes. Het is dus niet moeilijk voor de torenvalk om hen te vinden.

Eens hij een muis heeft gespot, laat de roofvogel zich op zijn prooi vallen. Zijn klauwen klappen automatisch dicht wanneer hij de muis te pakken heeft. Helaas voor hem is de jacht niet altijd succesvol, en weet de muis soms weg te glippen. Wanneer een torenvalk jongen heeft, moet hij zo’n dertig prooien per dag vangen om zijn hongerige familie te voeden. Werken geblazen, dus!

Torenvalken broeden in boom- en rotsholten, gaten in hoge gebouwen en verlaten nesten van kraaien en reigers. Omdat ze zo vlijtig muizen vangen, zijn het graag geziene gasten in fruitboomgaarden. Daarom zie je vaak van die grote nestkasten op hoge palen boven de laagstambomen uitsteken en loop je een grote kans om een biddende valk te spotten aan een boomgaard.

biddende torenvalk
Een biddende torenvalk. Foto: Andreas Trepte

 

Nog meer valken

Ook deze ‘neefjes’ van de torenvalk kan je met een beetje geluk in België en Nederland spotten, al komen ze minder frequent voor en laten ze zich niet altijd zo goed zien als onze biddende favoriet.

De slechtvalk komt zowat overal voor, zelfs in steden, waar ze duiven en andere stadsvogels in de vlucht verschalken. Zo broeden er elk jaar paartjes op gebouwen in Brussel, zoals de kathedraal aan de Grote Markt. Lees hier meer over in ‘Wildsafari in de stad’.

Slechtvalken op een kathedraal in Brussel
Een koppel slechtvalken broedt op een kathedraal aan de Brusselse Grote Markt. Foto: www.valkenvooriedereen.be

 

De boomvalk lijkt enorm op de slechtvalk qua tekening, maar is slanker gebouwd en oogt sierlijker. Hij houdt van open landschappen, heide en bossen. Hij plukt vogels en vliegende insecten uit de lucht. Het is een trekvogel.

boomvalk
Onvolwassen boomvalk. Foto: Hwdenie

 

Het smelleken is de kleinste van de familie. Het mannetje van deze trekvogel is zo groot als een merel, terwijl het vrouwtje (zoals bij veel roofvogels) wat groter is. Het smelleken staat onder meer op het menu van de slechtvalk. Van je familie moet je het hebben!

de kleine valk het smelleken
Het smelleken is de kleinste valkensoort. Foto: Erik Christensen

Torenvalken spotten

Torenvalken zijn niet zo kieskeurig wat territorium betreft. Je vindt hen in open landschappen, zoals landbouwgebieden en boomgaarden, maar ook langs de autostrade, biddend boven de berm. Omdat ze niet zo groot zijn, moet je er natuurlijk wel een beetje oog voor hebben. Maar dat geldt voor alle mooie dingen in het leven.

Meer weten over torenvalken en andere roofvogels? In ons Woudapen natuurdoeboek wijden we er een heel hoofdstuk aan.

button(1)

Bronnen: eaglewatch.nl, natuurpunt.be, ‘Buiten gebeurt het’ van Arjan Postma (Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam), De dieren- en plantengids voor onderweg’ van W. Eisenreich, A. Handel en U.E. Zimmer (Kosmos Uitgevers), Roots Magazine

Een gedachte over “Torenvalken: biddende muizenvangers

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: