De Biesbosch: op zoek naar zeearenden en bevers

Begin november trokken we twee dagen naar de Biesbosch, een van de twintig Nationale Parken van Nederland. Tussen het eindeloze laagland en de ontelbare meertjes, beken en sloten gingen we op zoek naar twee tot de verbeelding sprekende bewoners van dit verdronken waterland: de zeearend en de bever.

Dag 1: speelbossen en aalscholvers

We volgen de groene wandeling van aan het Biesboschcentrum bij Dordrecht. We komen door het speelbos, waar we spelenderwijs alles leren over het leven en werk van de meest populaire Biesboschbewoner: de bever. Kindvriendelijke infoborden met leuke tekeningen, beversporen met uitleg bij (zoals omgeknaagde bomen, wissels en sleepsporen), en een nagemaakte beverburcht waar je naar binnen kan lopen. Super tof voor kinderen (en volwassenen ;)) en stiekem reuze-educatief.

Namaak-beverburcht in de Biesbosch
In deze kunstige namaak-beverburcht kan je een kijkje nemen in het alledaags leven van de bever. Foto: Jo Cuenen

We wandelen de velden in tussen rijen knotbomen en kleine bosjes. We krijgen het gezelschap van meerkoeten, eenden, ganzen, de obligate reiger hier en daar en aalscholvers die geruisloos over onze hoofden wieken. Ik vind aalscholvers een beetje nare vogels. Ze doen me denken aan gieren, maar dan zwart. De manier waarop ze hun vleugels in de zon drogen en het feit dat ze vaak op kale, dode bomen zitten dragen bij aan dat gevoel. We zien ook talloze zangvogeltjes en een buizerd die zich wel erg dichtbij waagt.

Bijna terug aan de auto, stoppen we even voor een Grimbergen van het vat in een brasserie aan een zwemvijver waar het volgens de bediening in de zomer over de koppen lopen is. Nu dobbert er enkel een fuut op de vijver.

Nadat we hebben ingecheckt in ons hotel, gaan we nog even naar de jachthaven van Drimmelen. Buiten honderden zeiljachten, zien we ook duizenden ganzen die in het donker over onze hoofden vliegen. Het zijn slechts zwarte stipjes, maar hun kabaal laat er geen twijfel over bestaan dat het ganzen zijn 😉 We sluiten de dag af in een Britse pub in Made.

Dag 2: varen langs het zeearendnest

Het is nog mistig en koud wanneer we vanuit ons hotel naar het Museumeiland in Werkendam rijden. Onderweg houden we een paar keer halt om verwonderd over het eindeloze laagland uit te staren. Duizenden ganzen, eenden en andere watervogels kleuren de lucht en weilanden haast zwart. Het is een gekwetter en gepiep van jewelste. Aan elke slootje of waterplas – en dat zijn er heel wat ! – zit wel minstens één reiger roerloos voor zich uit te staren. We zien heel wat blauwe reigers, maar ook enkele prachtig witte zilverreigers. In België heb ik nog maar enkele zilverreigers gespot. In Nederland kom ik ze veel vaker tegen.

Tegen deze prachtige achtergrond graast een groepje Schotse hooglanders. Ze kijken niet op of om, maar grazen vastberaden verder. De winter komt nu snel en dan willen deze grote grazers een vetlaagje opgebouwd hebben.

Tijdens de wintermaanden kan je twee keer per dag van aan het Museumeiland met een boot over de waterplassen varen, op zoek naar beversporen. We hadden gereserveerd zoals de website aanraadde, en de boot zit inderdaad goed vol. De gids wijst ons op omgeknaagde bomen, geultjes, wissels en burchten. De bever was in heel  Nederland uitgestorven, maar werd de laatste decennia weer volop uitgezet door Staatsbosbeheer. Ondertussen leven er zo’n 300 bevers in de Biesbosch. Zoals de gids reeds voorspelde, krijgen we de burchtenbouwers zelf niet te zien. Ze weten zich goed te verstoppen en zijn vooral in de schemer actief.

Ook ijsvogeltjes, die hier volgens de gids veelvuldig voorkomen, zien we niet meteen. Wat we wel zien zijn honderden eenden, ganzen, zwanen, meerkoeten en aalscholvers. Tot onze verrassing zien we ook twee reeën die zich verstoppen tussen de hoge oeverbegroeiing.

Ganzen, zwanen en een aalscholver in de Biesbosch
Deze aalscholver krijgt het gezelschap van een paar zwanen en ganzen. Foto: Jo Cuenen

Vliegende deur

Het dier waar ik heel graag een glimp van wil opvangen, is een pak groter dan de bever. Met een spanwijdte van 2,5 meter heeft de zeearend zijn bijnaam ‘de vliegende deur’ niet gestolen. De boot houdt halt op een kreek vanwaar je het nest in de verte kan ontwaren tussen de kale boomkruinen. Zelfs vanop die afstand zie je dat het een immens nest is. Gespannen tuur ik het luchtruim af, maar helaas laat de vliegende reus zich niet zien vandaag.

zeearendnest in de Biesbosch
Het enorme nest van een familie zeearenden. De dieren zelf zijn helaas niet te bespeuren. Foto: Jo Cuenen

Ook de visarend maakt sinds enkele jaren zijn opwachting in dit gebied. Dit is een trekvogel, dus je kan hem enkel tijdens de zomermaanden in Nederland spotten.

varen op een boot op de Biesbosch
Het is heerlijk om over het water te glijden en over dit uitgestrekte landschap uit te staren. Foto: Jo Cuenen

Na 1,5 uur meren we weer aan. Nadat we de innerlijke mens gesterkt hebben in het museumcafé, vanwaar we een goed zicht hebben op een biddende torenvalk, duiken we het Biesboschmuseum in. Daar komen we alles te weten over het ontstaan van de Biesbosch in een bijzonder fraaie expo die volop gebruik maakt van video. Zo leren we dat alles begon met een immense dijkbreuk in het jaar 1421. Die ‘Sint Elisabet’s vloed’ vaagde hele dorpen van de kaart. Op de zandbanken in dit nieuw ontstane waterland groeiden ‘biezen’, een soort waterplant. Daar dankt het gebied dus haar naam aan.

Ook zonder bevers en arenden is dit een indrukwekkend gebied waar water en natuur de bovenhand voeren. Wij komen beslist nog eens terug.

Meer pret in de Biesbosch

Afhankelijk van het seizoen en tijdstip kan je nog andere rondvaarten door de Biesbosch boeken. Je kan ook zelf bootjes en kano’s huren. Of gewoon een fiets. Check de mogelijkheden op np-debiesbosch.nl en www.beleefdebiesbosch.nl.

Veel plezier!


Meer wandelinspiratie? Dan kan ik dit boek van Vlaanderen Vakantieland aanraden.

Een gedachte over “De Biesbosch: op zoek naar zeearenden en bevers

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: