Hunebedden en andere stenenpret

In de Nederlandse provincie Drenthe vind je meer dan 50 hunebedden, prehistorische monumenten die 5.000 jaar geleden werden gebouwd. Ik ging op bezoek bij hunebed D27 in Borger, het grootste van Nederland.

D27 is met haar 22,6 meter lengte het langste grafsteenmonument van Nederland. De dekstenen worden gedragen door maar liefst 26 draagstenen. Het monument werd opgegraven in 1685. Aan het hunebed vind je een stenentuin en een oertijdpark waar je alles te weten komt over de mensen die het hunebed maakten. Het hunebed en oertijdpark maken deel uit van Geopark De Hondsrug.

Wat is een hunebed ? 

Zo’n 5.000 jaar geleden bouwden mensen al monumenten. Ze gebruikten hiervoor grote stenen. Overal in West-Europa kan je deze oermonumenten vinden.

Hunebedden deden waarschijnlijk dienst als graf. Ze bestaan uit stenen die fungeren als muur en een dak van dekstenen. Hier werd nog een aarden heuvel over gebouwd, maar die zie je bij de meeste hunebedden niet meer. De grote stenen waaruit ze werden opgetrokken, zijn zogenaamde zwerfkeien, die tijdens de ijstijden naar Nederland werden gevoerd door gletsjers en rivieren. Die keien wegen makkelijk 20.000 kilo. De prehistorische bouwvakkers hadden nog geen machines. Ze rolden de stenen over boomstammen naar hun plaats. Een hele karwei!

De hunebedden in Nederland werden gebouwd door het zogenaamde Trechterbekervolk. Wie zij waren en hoe zij leefden, ontdek je in het Oertijdpark. Lees meer over hunebedden in Nederland op www.hunebeddenwijzer.nl

Bord van ht oertijdpark in Drenthe
Oertijdpark aan hunebed D27.  Foto: Jo Cuenen

Stenig België

Ook in België kan je bijzondere stenen spotten. Zowat alle steensoorten die in de wereld voorkomen, zijn in de Belgische ondergrond te vinden. Op www.megalitica.be vind je een overzicht van hunebedden en andere prehistorische steenmonumenten in België, Nederland en de rest van West-Europa.

Ook langs het Stenenpad in Kattevennen vind je heel wat bijzondere stenen. De unieke rotsblokken nemen je 500 miljoen jaar mee terug in de tijd. Je kan het Stenenpad gratis bezichtigen. In het bezoekerscentrum kan je ook een leuke folder meenemen waarmee je nog meer leert en ziet tijdens je ontdekkingstocht langs het stenenpad.

Stenen op het strand van Skagen in Denemarken
Het strand in het Deense Skagen ligt bezaaid met prachtige stenen. Foto: Jo Cuenen

Begin een stenenverzameling

Die grote stenen passen natuurlijk niet in je rugzak. Je mag ze ook niet meenemen, want het zijn belangrijke monumenten. Kleinere stenen kan je wel meenemen. Je vindt ze bijna overal. De stenen op de foto hierlangs liggen op een strand in Denemarken. De zee heeft ze mooi afgerond.

Knutseltijd

Met stenen kan je fijn knutselen. Je kan ze bijvoorbeeld beschilderen. Neem hiervoor gladde stenen. In de Ardennen vind je aan rivieren vaak grote, platte leistenen waarop je hele schilderijen kan maken. Spoel ze eerst even af met water en laat dan drogen. Breng twee of drie lagen acrylverf aan. Laat een laag telkens drogen voor je aan de volgende begint.

Ook leuk: stenen stapelen! Maak mooie hoopjes van stenen die je vindt langs rivieren, aan de kust, … Neem een foto en laat je kunstwerk achter, zodat ook anderen ervan kunnen genieten. In Noorwegen is het een soort nationale sport onder wandelaars. Soms worden ook wandelpaden aangegeven met stapeltjes stenen.

Hoopjes stenen aan een Noorse fjord (bij Preikestolen)
Stenenkunst aan de Preikestolen (Noorwegen) Foto: Jo Cuenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: