Kastanje-brandnetelcake

Ilse van Find your Nature heeft een missie: mensen laten genieten van al het lekkers dat de natuur te bieden heeft. Als biologe kent ze de kneepjes van het vak wat wildplukken betreft. Daarom deelt ze regelmatig verrassende natuurrecepten met ons. Deze keer brengt ze een ode aan de brandnetel met een heerlijk herfstig recept voor kastanje-brandnetelcake.

Ode aan de brandnetel 

Ode aan de brandnetel, ook in het najaar! Het eten van brandnetels wordt vooral in het voorjaar gepromoot. Wist je echter dat je ook nu nog lekkere brandnetelsoep kan maken? Op plekken waar men in de zomer maaide, vind je in oktober nog altijd jonge brandnetels. Van de toppen (de bovenste vier bladeren) maak je heerlijke brandnetelsoep.

Van augustus tot oktober kan je ook de zaden oogsten. Ik pluk de volledige brandnetels en leg ze uitgespreid op een neteldoek te drogen of hang ze in bundeltjes ondersteboven met een doek eronder om de zaden op te vangen. De zaden moeten nog groen en dik zijn aan de plant (niet bruin en ook geen bloemetjes) wanneer je ze oogst.

Als de planten droog zijn, kan je het zaad eruit kloppen. De gedroogde blaadjes kan je gebruiken voor brandnetelthee of versnipperen als ingrediënt voor kruidenzout. De brandnetelzaden kan je toevoegen aan soepen, smoothies, kruidenkaas, muesli, kruidenzout, brood of gebak. Je kan er zelfs gewoon zo op kauwen. Superfood van eigen bodem!

Vers geplukte brandneteltoppen kan je na het wassen ongeveer een week bewaren in de koelkast in een afgesloten plastic doosje of plastic zakje, net zoals sla.

Van jonge brandneteltoppen kan je ook een heerlijke kastanje-brandnetelcake maken.

Kastanje-brandnetelcake

Stuk brandnetel-kastanjecake

Dit doe je erin:

  • 125 g tamme kastanjes (gewicht na het pellen)
  • 2 grote handenvol brandneteltoppen (wassen en droogdeppen)
  • 100 g speltbloem
  • 75 g roomboter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 50 g ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • snuifje zout

Zo maak je deze zoete, kruidige cake:

  • Snijd een kruis in de kastanjes en kook ze gedurende 10 minuten. Giet het water dan af en laat ze even afkoelen zodat je ze kan pellen.
  • Maal de kastanjes samen met de suiker fijn met een staafmixer (dit mixt niet zo gemakkelijk, het wordt een plakkerig zootje).
  • Klop de eieren in de keukenmachine tot een luchtig mengsel. Voeg de boter, de honing en het kastanje-suikermengsel toe.
  • Spatel voorzichtig de bloem met het bakpoeder en het zout door het beslag.
  • Tot slot voeg je de cacao en de fijngesnipperde brandneteltoppen toe.
  • Doe het beslag in een ingevette cakevorm en bak de cake ongeveer 45 min op 160 graden.
  • Smakelijk!

 

Bord van ecoglamping De Krekelwei

Ilse Plessers plukt bloemen


Pluk jij ook wild?

Wildplukken is een heerlijke manier om meer in contact te staan met de natuur. Lees, voor je ‘in het wilde’ weg begint te plukken, even onze tips voor wildplukken.

Over Ilse

Als biologe is Ilse Plessers gepassioneerd door de natuur en natuurlijk leven. Samen met haar man Jan, die boswachter is, begon ze het project Find your Nature. Ze delen hun ervaringen, kennis en ideeën met de wereld via workshops, wandelingen en activiteiten.

 

Ilse en Jan runnen ook een ecoglamping in Bilzen (Belgisch Limburg). Je kan er overnachten in een gezellig ingerichte tent midden in de natuur. Op De Krekelwei gaan gezelligheid, ecologie en comfort hand in hand. Bij het ontbijt kan je proeven van verse, homemade producten uit eigen tuin.

 

Meer inspiratie voor natuuravonturen vind je in Woudapen, ons natuurdoeboek voor kleine bosontdekkers en heidehelden!

Ontdek nu ons natuurdoeboek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: