Halsbandparkieten in het park

Wanneer je in Brussel of Amsterdam door het park kuiert, zou het zomaar kunnen gebeuren dat je tientallen parkieten in een boom ziet zitten. De halsbandparkiet ziet er exotisch uit, en dat is hij ook. Toch komen er duizenden van deze vogels voor in Belgische en Nederlandse steden.

Als sinds de vijftiende eeuw wordt de halsbandparkiet in onze contreien ingevoerd als huisdier. Deze felle, groene vogel met zijn rode bek komt oorspronkelijk uit Centraal-Afrika en Zuid-Azië. In de loop van vorige eeuw zijn er echter heel wat ontsnapt en die weten zich verrassend goed te handhaven in het wild. De toenmalige directeur van het Meli Park in Brussel liet in de jaren 70 zelfs bewust een 40-tal dieren vrij als attractie voor bezoekers. Dat verklaart waarom we nu nog steeds tienduizenden van deze papegaaiachtigen in Brussel vinden…

In 2014 telde men in Nederland 12.000 exemplaren, terwijl Natagora en Natuurpunt er in België 10.300 telden, waarvan meer dan 7.600 in Brussel.

Halsbandparkieten zijn heel slimme vogels. Bovendien hebben ze hier geen natuurlijke vijanden. Het zijn alleseters. Ze eten vooral vruchten, bessen, noten en zaden. In tuinen durven ze ook weleens de voederplanken plunderen. Deze parkieten broeden in holen in bomen. Vaak kapen ze oude holen van de grote bonte specht. ’s Avonds troepen ze soms met honderden samen in een boom om te slapen.

Halsbandparkieten spotten

Je vindt deze bonte vogels in parken, grote tuinen en boomgaarden in Brussel, Aalst, Leuven en Mechelen. Zo zijn er grote populaties in het Elizabethpark in Koekelberg.

Wie naar het Vondelpark in Amsterdam gaat, is bijna zeker om halsbandparkieten te zien en ze houden zich ook op in parken in Utrecht, Leiden, Rotterdam en Den Haag.

Bronnen: Roots Magazine, natuurpunt.be, ‘Buiten gebeurt het’ van Arjan Postma (Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam)

Foto: Glenn Vermeersch


Op zoek naar een tof boek dat je zin geeft om naar buiten te trekken en waarin waanzinnig interessante natuurweetjes staan? Ik ben enorme fan van de boeken van Arjan Postma, zoals Buiten gebeurt het!


Nog meer natuurpret?

Speciaal voor kleine natuurontdekkers bedachten we leuke boekjes, gadgets en zoekkaarten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: