30 superleuke dingen die je in het bos kan doen

Het bos is een mysterieuze, magische plek waar altijd wel iets te beleven valt. Wat dan, vraag je? Hier alvast een paar ton inspiratie voor bosavontuur!

 • Een van de meest eenvoudige spelletjes voor buiten, dat je overal kan spelen: bingo! Schrijf dingen op die je in het bos denkt tegen te komen. Denk aan bosduiven, kraaien, boomklevers, vlinders, paddenstoelen, kevers, bosmieren, eekhoorns, reeën, varens, beuken, eiken, berken, eikels, dennenappels, een wandelaar, een hond, …  Probeer nu zoveel mogelijk van die dieren en planten te spotten. Eventueel kan je met tweeën (of met twee teams) tegen elkaar spelen. Je vertrekt op een bepaald punt en spreekt daar exact 1 uur later weer af. Wie het meeste gespot heeft, wint!
 • Kijk eens op en onder een dikke, afgevallen tak of een dode boomstam. Zie je kriebelbeestjes, mos, kleine of grotere paddenstoelen? In dode boomstammen zie je vaak allerlei kleine gaatjes. Die zijn gemaakt door kriebelbeestjes die in het hout leven en/of ervan snoepen. Heel wat kevers zijn verzot op hout!
 • Blijf eens staan en adem diep in. Elk bos heeft haar eigen geur: loofbossen ruiken anders dan naaldbossen en elk seizoen heeft haar geuren. En ben je al eens in het bos geweest wanneer het regent of net geregend heeft?
 • Een van de leukste spelletjes in het bos, is takkenmikado. Neem een stapeltje takken die allemaal ongeveer even lang zijn. Houd de bundel rechtop in je handen, waarbij de onderkant op de grond rust. Laat de takken nu los, zodat ze op een stapeltje vallen, net als Mikado-stokjes. De eerste speler probeert nu om een tak te pakken zonder dat de andere takken bewegen. Lukt dat, dan mag hij nog een keer. Beweegt er een tak, dan is het aan de volgende speler. Wie op het einde van het spel de meeste takken heeft, wint!
 • Klim in een boom. Zoek hiervoor een goede klimboom uit, die veel en dikke takken heeft. In speelbossen vind je vaak goede klimbomen.
 • Zoek paddenstoelen. In de herfst kan je er bijna niet naast kijken, maar ook de rest van het jaar zijn er zwammen. Denk maar aan zwammen die op levende of dode bomen of hout groeien. Soms zijn paddenstoelen heel klein. Buk je eens en gebruik eventueel een vergrootglas om die minizwammetjes goed te bekijken.
Bruine zwammen op een boomstam
Foto: Jo Cuenen
 • Doe aan wildplukken. Hier vind je heel wat tips. Let wel op: als je niet zeker bent of het eetbaar is, laat het dan staan! Dat geldt zeker voor bessen en paddenstoelen.
 • Bestudeer mossen. Op de grond, maar ook op boomstammen vind je de meest prachtige mossen. Op het eerste gezicht lijken die misschien allemaal op elkaar, maar als je goed kijkt, zie je dat ze verschillen qua kleur en vorm. Met een vergrootglas zie je dat nog veel beter. Er zijn duizenden soorten!
 • Fotografeer zoveel mogelijk verschillende dieren, bomen, planten of paddenstoelen. Lees hier onze tips om wilde dieren te fotograferen.
 • Verzamel natuurschatten. Met eikels, kastanjes, dennenappels, veertjes, takjes, stukjes schors en bladeren kan je een verzameling aanleggen of fijn knutselen. Let wel op dat je geen planten of bomen beschadigt. Neem enkel mee wat er op de grond ligt.
 • Maak een bomenboek waarin je gedroogde bladeren en naalden (dat zijn eigenlijk opgerolde bladeren!) van bomen kleeft. Leg je bladeren tussen twee stukken krantenpapier of keukenrol en leg daar een paar zware boeken bovenop. Laat dit 4 weken zo liggen op een droge, warme plek. Wil je weten van welke bomen je bladeren afkomstig zijn? Een goede bomengids zoals die van ANWB is daarbij super handig.
 • Maak muziek met een dopje van een eikel. Leg je duimen over de opening, met tussenin een smalle opening. Blaas nu heel hard tussen je duimen. Het kan zijn dat je even moet oefenen voor het lukt!
 • Oefen je werpskills. Probeer bijvoorbeeld van ver een boomstam te raken met een eikel of kastanje. Let er wel op dat je de boom niet beschadigt en geen dieren of mensen raakt!
 • Spot dieren. Op onze site vind je heel wat tips om dieren te spotten.
Eekhoorn aan boomholte.
Eekhoorns maken hun nest graag in holten in oude bomen.
 • Maak een landart-kunstwerk. Dat wil zeggen dat je ter plekke een kunstwerk maakt van natuurmaterialen en dat ook achterlaat voor andere wandelaars en bosontdekkers. Beschadig de natuur niet en gebruik enkel natuurlijke materialen. Je kan bijvoorbeeld een collage van bladeren in verschillende kleuren maken of stenen stapelen tot mooie beeldhouwwerken.
 • Wees eens heel stil en luister naar de geluiden van het bos. Hoor je vogels fluiten, honden blaffen, een auto in de verte, een specht die op een boomstam inhakt?
 • Ga naar een leuk bosevenement, bijvoorbeeld tijdens de Week van het Bos of ga tijdens de zomermaanden een Film in het Bos bekijken.
 • Probeer je weg te zoeken met een kaart of kompas.
 • Maak eens een nachtwandeling in het bos.
4
Maak eens een nachtwandeling.  Tekening: Tinne Van den Bossche, uit Woudapen.
 • Ga op stap met de boswachter of een natuurgids. In heel wat natuurgebieden kan je regelmatig meedoen aan wandelingen en ontdekkingstochten met een boswachter of natuurgids. Zo leer je super veel bij over de natuur en leer je er nog meer van te genieten. Er zijn ook safari’s waarop je bepaalde dieren zoekt die je normaal gezien niet zo snel tegenkomt, zoals bevers, edelherten of dassen.
 • Sporen van dieren zoeken: pootafdrukken, aangevreten dennenappels en beukennootjes, haartjes, veren, keutels, holen, …
 • Voorjaarsbloeiers spotten. Vanaf het vroege voorjaar kleuren de bossen wit, geel en paars! De sneeuwklokjes steken meestal al in februari voorzichtig de kop op. In maart gaat het helemaal los met de prachtige bosanemoon die op sommige plekken hele tapijten vormt.
 • Organiseer een zwerfvuilactie met vrienden of familie.
 • De moeder van alle bosspelletjes: verstoppertje.
 • Een leuk spel dat je vanaf twee spelers kan spelen: 1 speler kiest in gedachten een dier, plant of boom uit en zegt ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. En het begint met een (beginletter)’. De andere speler moet nu raden wat jij ziet. Je kan er ook van maken ‘Ik hoor of ruik wat jij niet…’
 • Zoek een dikke, mooie tak uit. Dat is je totemtak! Je kan er thuis voorzichtig met een mes de schors afsnijden en hem eventueel versieren door er gekleurde draad/breiwol rond te binden of te beschilderen.
 • Plant zelf eens een bos. Organisaties zoals bosplus en Natuurpunt (België) en Trees for all (Nederland) planten regelmatig bossen aan en zijn dan op zoek naar helpende handen.
 • Wandel een eindje op blote voeten
 • Ga eens een jaar lang regelmatig naar dezelfde plek in het bos en hou bij (door foto’s of tekeningen en eventueel notities te maken) hoe die plek verandert doorheen de seizoenen.
 • Speel de Woudapen Bostienkamp.
 • In de meeste bossen moet je wel op de paden blijven, om de natuur niet te beschadigen. In een speelbos mag je echter heerlijk tussen de bomen dwalen, kampen bouwen en spannende bosspelletjes spelen. In sommige speelbossen zijn zelfs extra ‘attracties’ voorzien om het nog leuker te maken. Vind hier de speelbossen (en andere speelnatuur) in België en Nederland.

De basisuitrusting voor bosavonturiers

 • Een vergrootglas om mossen, kriebelbeestjes en paddenstoelen van dichterbij te bestuderen.
 • Een verrekijker om vogels te bespieden en de boomkruinen of te speuren.
 • Een fototoestel of een gsm met een goede camera om foto’s te maken.
 • Een zakje om natuurschatten in te stoppen.
 • Een notitieboekje en pen om waarnemingen op te schrijven of het Woudapen natuurdagboek.
 • Eten en drinken voor onderweg.
 • Een zakje om eventueel afval in te stoppen zodat je het mee naar huis of de vuilbak op de parking kan nemen.
 • Een rugzakje om alles in te stoppen.
 • Een paar stevige wandelschoenen en kledij die aangepast is aan het weer.

Nog meer inspiratie? Dat vind je in het boek ‘Alle kinderen naar buiten’. Want in elk seizoen valt er wel iets te beleven in de natuur!

BoekenBoeken

2 gedachten over “30 superleuke dingen die je in het bos kan doen

Voeg uw reactie toe

 1. Ik heb een club genaamd de gerritsons en die zetten zich in voor de nederlandse natuur en de dieren die we dan moet beschermen. Ze kunnen er dan ook iets mee verdienen, namelijk baches (badges). Het is de leukste club van de hele wereld en deze website helpt onze club ermee nog beter te worden en meer dingen te gaan doen buiten in de natuur. Ik raad deze websites aan voor de natuurclubs, net zoals de gerritsons.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: