Vossen, gehaat en geliefd

De vos is zowel geliefd als gehaat. Geliefd, omdat het een prachtig dier is en een van de meest spannende dieren die je in de Lage Landen in het wild kan tegenkomen. Gehaat, omdat hij weleens een kippenhok verwart met een wegrestaurant.

De vos herken je aan zijn roodbruine vacht en de witte hals en buik. Vossen zitten zowat overal: in bossen, duinen en polders. Ze worden tot 90 centimeter lang, met daar nog eens een staart van maar liefst 50 centimeter bij!

Muizen vormen hun lievelingskostje. Daarnaast eten ze ook ratten, konijnen, ganzenkuikens, wormen, slakken, bramen en voedselresten die mensen achterlaten. En kippen, als ze de kans krijgen. In plaats van het dier te vervloeken, kan je gewoon de deur van je kippenhok (met vaste bodem!) toedoen wanneer ze ’s avonds op stok gaan. Zo hou je ook meteen marters buiten, andere beduchte liefhebbers van een kippenboutje.

Wanneer een moedervos gaat bevallen, doet ze dit in een hol. Vossen graven niet zo graag. Daarom nemen ze vaak hun intrek in dassenburchten of konijnenholen. De jongen worden geboren in maart-april. De eerste weken zijn ze nog doof en blind. Als haar jongen wat groter zijn, ver­huist moeder de vos het gezin naar een groter hol.

vos

Vos of hond?

De pootafdruk van vossen lijkt wat op die van honden. Toch bestaat er een makkelijk trucje om te weten wie deze prent (zo noemen we een voetafdruk van een dier) achterliet. Leg gewoon een stokje onder de twee voorste tenen. Bij een hond snijdt dit stokje de andere tenen, bij een vos niet.

Tekening die verschil tussen afdrukken vos en hond laat zien
Pootafdruk van een vos (links) en een hond (rechts). Uit: Woudapen.

Vossenweetjes

  • Een vrouwelijke vos noemen we een moer, een mannelijke vos is een rekel en hun kind noemen we een welp.
  • Vossen vind je bijna overal in België en Nederland. Tegenwoordig komen vossen zelfs in steden, zoals Brussel en Mechelen, voor. Je leest meer over wilde dieren in steden in onze blog Wildsafari in de stad.
  • Tijdens de eerste maand van hun leven hebben vossenwelpen blauwe ogen, nadien worden hun ogen bruin.
  • Vossen horen bij de familie van de hondachtigen.
  • Vossen verdedigen een territorium, dat meestal 5 à 10 km² groot is, al kan het in stedelijke gebieden een pak kleiner zijn.
  • Sommige vossen wachten in de duinen tot de laatste badgasten vertrokken en wagen zich dan op het strand om van het afval te snoepen dat mensen achterlieten.

Zie jij wie er vanavond op het menu van deze vos staat?

Doolhof vos
Uit: Woudapen

Vossen spotten

In de Oostvaardersplassen kan je op vossenexcursie.

Ook aan de wildobservatieplekken in Nationaal Park De Hoge Veluwe loop je veel kans om ’s avonds een vos op te merken.

De vos werd lang gezien als een schuw dier dat vooral ’s nachts actief was. Maar in gebieden waar ze zich veilig voelen, jagen ze ook overdag. Als ze gewend zijn aan wandelaars kunnen ze best brutaal worden, zoals in de Amsterdamse Waterleidings­duinen.

kakkende vos
Als je moet, dan moet je. Deze vos trekt zich alvast niets aan van “pottenkijkers”.

Meer weten over dieren? Koop dan het Woudapen natuurdoeboek boordevol weetjes, spelletjes en natuuropdrachten!

button(1)

Een gedachte over “Vossen, gehaat en geliefd

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: