Edelherten: burlende vechtersbazen

Edelherten staan vooral bekend om hun bronstperiode, waarin ze veel kabaal maken en elkaar in de haren vliegen. De rest van het jaar zijn deze herten met hun indrukwekkend gewei een pak schuwer.

In deze periode van het jaar, september – oktober, trekken honderden toeristen naar de Hoge Veluwe om er de edelherten “aan het werk” te zien. Je hoort de mannetjes al van ver, met hun schor geloei. Dit noemen we burlen.

Het komt ook tot fysieke gevechten tussen rivaliserende mannetjes, waarbij het er heftig aan toe kan gaan. Met hun geweien, die tot wel 90 centimeter lang worden, beuken ze op elkaar in. De rest van het jaar leven de mannetjes en vrouwtjes in aparte groepen. De roedels van hinden (vrouwelijke herten) en jonge herten wordt geleid door een alfavrouwtje, de zogenaamde leidhinde.

Het edelhert is familie van de ree, maar met zijn schouderhoogte tot 140 centimeter en lengte tot 210 centimeter is hij veel groter dan zijn ‘neefje’. Een mannetje kan tot wel 200 kg op de weegschaal hebben staan.

In de zomer hebben edelherten een roodbruine kleur. Hun wintervacht is grijsbruin. De jongen hebben witte vlekjes. De dieren zijn verzot op grassen, scheuten, boomschors, paddenstoelen en (boom)vruchten. Ze hebben een groot leefgebied nodig en vooral in de winter veel bos, waardoor ze in enkel op bepaalde plekken in België en Nederland voorkomen. Ze zijn zowel overdag als ’s nachts actief.

Drie vrouwelijke en een mannelijk edelhert
Drie hinden en een mannetje. Foto: Mario Modesto

Herterige weetjes

  • Het gewei van een edelhert weegt 5 tot wel 10 kg.
  • Tussen februari en april gooit het mannetje zijn gewei af. Het groeit weer aan op enkele maanden tijd. Het gewei wordt elk jaar groter.
  • Op de Hoge Veluwe kan je niet enkel de herten horen burlen. Het natuurgebied vormt ook het decor voor het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Burlen (voor mensen, dus…). Hier vind je beelden van de eerste editie. Die vond plaats in 2013.
  • Het edelhert is het grootste op het land levende zoogdier van België en Nederland.
  • De wintervacht van edelherten is extra geïsoleerd met luchtcellen om het dier lekker warm te houden tijdens koude winternachten.

Edelherten spotten

In België vind je deze grote herten vooral in de Ardennen, in Nederland kan je hen ‘aan het werk’ zien in de Veluwe, het Weerterbos en de Oostvaardersplassen.

Meer leuke dierenweetjes en ook nog eens een heleboel spelletjes en ideeën voor buitenavonturen vind je in het Woudapen natuurdoeboek.

button(1)

Bronnen: De dieren- en plantengids voor onderweg’ van W. Eisenreich, A. Handel en U.E. Zimmer (Kosmos Uitgevers), Natuurpunt.be, Roots magazine, www.zoogdiervereniging.nl

Foto bovenaan: Stuart Bassil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: